Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtumien superviikonloppu Lahdessa

Tuleva viikonloppu on hyvä esimerkki siitä, kuinka vilkas ja monipuolinen tapahtumakaupunki Lahti voi parhaimmillaan olla. Paikallisesta menokalenterista löytyy Kuninkuusravien tapainen valtakunnallinen suurtapahtuma, parikin erilaista musiikkifestivaalia ja lukuisia pienempiä tapahtumia.

Viikonlopun tapahtumakattaus on kaikessa monipuolisuudessaan samalla eräänlainen läpileikkaus siitä, kuinka ihmisten vapaa-ajasta kilpaillaan tänä päivänä hyvinkin erilaisilla keinoilla.

Kuninkuusravit on tänä kesänä Lahden seudun ylivoimaisesti suurin yksittäinen tapahtuma. Jokimaalle odotetaan vähintään 50 000 katsojaa, mahdollisesti enemmänkin, koska viime vuonna tapahtuma oli Rovaniemellä asti.

Paikalliselle raviväelle Kuninkuusravit on harvinainen juhlahetki, edellisen kerran täällä kruunattiin ravikuninkaallisia 16 vuotta sitten. Tapahtuma on kiertänyt viime vuosikymmenet Suomen raviradoilla suhteellisen säännöllisellä rytmillä, joten seuraavan kerran Kuninkuuraveja nähtäneen Lahdessa vasta 2030-luvulla. Harvinaisuudessaan tapahtuma voi verrata Lahdessa järjestettäviin MM-hiihtoihin.

Vuonna 1924 Lahdessa alkunsa saanut Kuninkuusravit on esimerkki perinteikkäästä ja alan ihmisten piirissä arvostetusta tapahtumasta, joka ei kuitenkaan voi luottaa pelkkiin perinteisiin pysyäkseen elinvoimaisena. Niinpä tulevasta viikonlopusta on pyritty rakentamaan eräänlainen elämyksellinen festarikokemus, joka houkuttaa paikalle muitakin kuin ravien vakiokävijöitä. Tutulta kuulostava resepti lukuisista muistakin isoista urheilutapahtumista, kuten MM-hiihdoista.

Festaritunnelmaa riittää viikonloppuna myös muille kuin ravikatsojille. Lahden torilla järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Lahti Soi -niminen tapahtuma, jossa nähdään muun muassa Juha Tapion ja Lauri Tähkän tapaisia maamme eturivin artisteja.

Tapahtumaa on nähty tänä kesänä muillakin paikkakunnilla, ja tulevan viikonlopun aikana osittain samat artistit esiintyvät myös Järvenpää Soi -nimisessä tapahtumassa.

Vastaavaan ideaan pohjautuvia kiertäviä kaupunkifestareita on nähty Lahdessakin jo vuosien ajan. Festareiden järjestäminen muistuttaakin nykyäään yhä useammin mitä tahansa muuta bisnestä, jossa tulosta pyritään maksimoimaan monistamalla hyväksi havaittuja toimintamalleja ja alentamalla hankintakustannuksia isojen kertaostojen avulla.

Tavalliselle kuulijalla nuo taustajärjestelyt ovat yhdentekeviä niin kauan kuin tärkein asia on kunnossa, eli artistit eivät sorru tekemään omaa työtään virkamiesmäisesti liukuhihnalta.

Vaikka kaikenlainen tapahtumien konseptointi ja ketjuuntuminen näyttää olevan ajan henki, tilaa riittää edelleen myös pienemmille ja omaperäisemmille tapahtumille. Hyvä esimerkki tästä on Loviisankadulla viidettä kertaa nyt järjestettävä Kaupungin äänet -festivaali.

Suuren suosion saanut tapahtuma on nyt ensimmäistä kertaa kolmipäiväinen ja ennakkoliput myytiin nopeammin kuin koskaan.

Kaupungin äänten tyyppisillä omaleimaisilla, paikallisin voimin syntyneillä tapahtumilla on pidemmän päälle kokoaan isompi merkitys kaupungin elinvoiman kannalta. Ne edustavat niin sanottua kaupunkikulttuuria, jota tämän päivän nuoret aikuiset haluavat yhä enemmän asuinympäristöltään. Kaupunkikulttuurista onkin tullut nykyään kaikenlaisten kaupunkien strategiapapereiden ja visioiden kantasanastoa, Lahti ei ole poikkeus.

Kaupunki on elossa, kun sen syke tuntuu. Tulevan viikonloppuna pulssin mittaaminen ei tuota ongelmia. Ei muuta kuin valitsemaan mieluisinta havainnointipaikkaa.