Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimitysfarssi aiheutti jo vahinkoa

Tälle palstalle oli jo valmisteltu pääkirjoitus, jonka otsikko oli ”Kadonnut: pelisilmä kaupungintalolla”.

Kuten arvata saattaa, kirjoitus liittyi perjantaina julkistettuun uutiseen, jonka mukaan Milla Bruneau aiotaan nimittää Lahden European Green Capital 2021 -teemavuoden johtajaksi.

Kyse ei ollut siitä, onko Bruneau pätevä ja sopiva henkilö tehtävään. Sitäkin suurempi huoli liittyi siihen, että kohua herättävän nimityksen johdosta oltiin tekemässä karhunpalvelusta koko Vihreän pääkaupungin teemavuodelle ja tekemässä siitä kyläpoliittisen tappelun kiistakapulaa.

Aivan kuin tässä kaupungissa ei olisi ollut jo riittämiin kyynisiä epäilijöitä, joiden mukaan koko teemavuosi on turhaa veronmaksajien rahojen haaskausta, jossa piiri pieni pyörii. Näkyvän poliitikon nimitys teemavuoden kallispalkkaisimpaan tehtävään ilman julkista hakua oli bensan heittämistä liekkeihin ja hankkeen arvostelijoiden ennenaikainen joululahja.

Nyt tiedämme, että kohu sai alkuviikosta uusia käänteitä. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen päätti maanantai-iltana laittaa tehtävän julkiseen hakuun ”keskustelujen ja saadun palautteen pohjalta”. Se olikin käytännössä ainoa vaihtoehto.

Hyvällä syyllä voidaan silti kysyä, onko vahinko jo tapahtunut. Jos Bruneau tulee valituksi tehtävään, koko avoin hakukierros on nimityksen arvostelijoiden silmissä väistämättä pelkkää silmänlumeeksi tekaistua teatteria.

Samantapainen vaikutelma olisi toki syntynyt siinäkin tapauksessa, jos rekrytointiprosessi olisi lähtenyt ensin liikkeelle julkisen haun kautta ja päätynyt Bruneaun valintaan. Nyt viime päivien kohu saattaa aiheuttaa sen, että vakavasti otettavat ehdokkaat eivät edes lähetä hakupapereitaan tehtävään.

Uutinen Bruneaun valinnasta ehti jo herättää kulisseissa monenlaisia spekulaatioita, joissa asia kytkettiin muun tulevien pormestarivaalien asetelmiin ja niihin liittyviin lehmäkauppoihin. Nämäkään spekulaatiot eivät tietenkään häviä mihinkään, jos Bruneau tulee edelleen valituksi.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on tähän asti vakuuttanut viestintätaidoillaan, minkä vuoksi viime päivien kompurointi vaikuttaa äkkiseltään yllättävältä. Syntynyt kohu ei voi tulla kenellekään yllätyksenä, mutta pääsikö sen voimakkuus sittenkin yllättämään? Vai oliko etukäteen päätetty olla välittämättä myrskystä ja luotettu siihen, että se menee ohi nopeasti?

Kateissa ollut pelisilmä on nyt löytynyt jostakin kaupungintalon käytäviltä, ja sitä yritetään saada pikaisesti asennettua takaisin paikalleen maanantai-iltana aloitetussa hätäleikkauksessa. Operaation lopputuloksesta ei ole tässä vaiheessa ole takuuta.

Varmaa on, että Vihreän pääkaupungin eteen työskentelevillä on nyt entistä isompi työ yrittäessään puhaltaa hankkeeseen positiivista, kaikki kaupunkilaiset kattavaa yhteishenkeä. Pekka Timonen on aiemmin onnistunut vastaavan tavoitteen saavuttamisessa isommassa mittakaavassa toimiessaan Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä. Tällä kertaa hanke on pienempi, mutta urakka työläämpi, koska ensin pitäisi luoda umpeen itse kaivettu monttu.