Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Oikeita” ja ”vääriä” näkemyksiä huumetilanteesta

Käsissäsi oleva lehti poikkeaa normaalista Uudesta Lahdesta. Olemme tällä kertaa keskittyneet kahden aukeaman verran käsittelemään yhtä ja samaa aihetta: Lahden huumetilannetta. Pienelle toimitukselle kyseessä on poikkeuksellinen ponnistus, johon ovat osallistuneet kaikki toimittajamme.

Eikä tässä vielä kaikki, jatkamme saman aiheen kimpussa vielä ensi viikolla. Silloin käännämme katsetta nykytilanteesta tulevaisuuteen, ongelman esittelystä ratkaisujen etsintään.

Jonkun mielestä paikallista huumeongelmaa on paisuteltu julkisuudessa, toisen mielestä pyritty lakaisemaan maton alle.

Niinpä tämäkin erikoisjulkaisumme tulee varmasti jakamaan mielipiteitä: aihetta on käsitelty liikaa tai liian vähän – tai ainakin väärässä sävyssä.

Lähtökohtamme on ollut yksinkertainen: vakava tilanne vaatii huomiota, useista eri näkökulmista käsiteltynä.

Kiistaton fakta on, että Lahden huumetilanne on pahentunut viime vuosina niin tilastojen kuin arkikokemukseen pohjautuvien havaintojen perusteella.

Esimerkiksi amfetamiinin käytössä Lahti erottuu muista suomalaiskaupungeista kansainvälisissä jätevesitutkimuksessa. Vaikka tilanne on pahentunut, se on kaikkea muuta kuin uusi. Amfetamiinilla on kaupungissa pitkät perinteet.

Yhtä kiistatonta on, että Lahden tilanne ei ole ratkaisevan poikkeuksellinen muihin isoihin Etelä-Suomen kaupunkeihin verrattaessa. Esimerkiksi Tampereella on nähty kovia otsikoita huumeongelman räjähtämisestä käsiin, ja pääkaupunkiseudun tilanne on ollut vaikea jo pitkään.

Huumeongelmasta tai sen lieveilmiöistä kärsivälle kaupunkilaiselle on lopulta se ja sama, onko tilanteemme huonompi vai parempi kuin jossain muualla. Huomattavasti olennaisempaa on keskittyä niihin keinoihin, joilla tilannetta voi saada paremmaksi.

Huumeisiin liittyvässä keskustelussa törmää usein myös voimakkaisiin pyrkimyksiin ohjata keskustelun sävyä.

Suomessakin kuulee yhä enemmän näkemyksiä, joiden mukaan huumepolitiikkamme on ajastaan jälkeen jäänyttä ja irrallaan etenkin nuorten arki­todellisuudesta. Tämän näkemyksen kannattajat haluaisivat vapauttaa huumeiden käyttöä kansainvälisten esimerkkien mukaisesti. Tässä yhteydessä kuulee usein viitattavan muun muassa Portugalin kokemuksiin.

Poliisi ja monet muut päihdeongelmien kanssa työkseen tekemisissä olevat tahot näkevät tilanteen täysin toisin. He ovat huolissaan huumemyönteisen ilmapiirin lisääntymisestä yhteiskunnassamme ja haluavat ehdottomasti välttää minkäänlaista mielikuvaa huumeidenkäytön hyväksyttävyydestä.

Palaamme tähänkin asiaan ensi viikon lehdessämme ja sivuamme silloin myös paljon puhuttua Portugalin mallia. Ensi viikon lehteemme haluamme myös lisää ruohonjuuritason lahtelaisia kokemuksia ja näkemyksiä aiheesta. Voit jättää niitä helposti nettisivuiltamme löytyvän kyselyn kautta – tarvittaessa vaikka nimettömästi.

Ei tämä ongelma lehden tai parin avulla vielä ratkea, mutta kaikki lisääntyvä tietoisuus ja ymmärrys aiheesta on toivottavasti pieni askel eteenpäin.