Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasi puoliksi tyhjä ja puoliksi täynnä

Tilastokeskuksen tuorein väestöennuste on tämän viikon, ellei koko syksyn, ykköspuheenaihe kaikkialla Suomessa. Ilmiön syiden ja seurausten pohdinta on niin laaja ja monisyinen kysymys, että siihen saisi helposti käytettyä useammankin lehden palstatilan.

Tuore ennuste antaa riittävästi miettimisen aihetta ihan tiukan paikallisestakin näkökulmasta katsottuna. Päijät-Hämeessä on tapahtumassa samantyyppinen kehitys kuin monissa muissakin Suomen maakunnissa: reuna-alueet tyhjenevät kovaa vauhtia, kun väki valuu maakunnan keskuskaupunkiin ja toisaalta eteläisen Suomen isoimpiin kaupunkeihin.

Toteutuessaan ennuste tarkoittaa väistämättä esimerkiksi sitä, että ympäri maakuntaa joudutaan sulkemaan entistäkin enemmän kouluja ja päiväkoteja.

Lahden ennustetta katsottaessa voidaan esittää klassinen kysymys: onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä?

Puoliksi tyhjä siinä mielessä, että ennusteen mukaan Lahti olisi maassamme suurin kaupunki, jossa väkiluvun ennustetaan laskevan vuoteen 2040 mennessä. Ennusteen mukaan lahtelaisia olisi tuolloin noin 2 500 vähemmän kuin nyt, mikä tarkoittaisi arviolta kahden prosentin kutistumista.

Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että pientä kasvua saava Kuopio nousisi Lahden ohi Suomen kahdeksanneksi suurimmaksi kaupungiksi.

Samanaikaisesti esimerkiksi Jyväskylään on ennustettu 8,5 prosentin kasvua, joten sikäläinen kaupunginjohtaja Timo Koivisto pääsikin paukuttelemaan henkseleitä Twitterissä tähän tyyliin: ”Tilastokeskuksen tuore ennuste tukee käsitystä, että käynnissä on kaupungistumisen sijaan paremminkin #suurkaupungistuminen . #Jyväskylä’n suhteellinen asema 7. suurimpana kaupunkina vahvistuu”.

Optimisesti voidaan myös tulkita, että Lahden lasi on toistaiseksi puoliksi täynnä. Kaupunginjohtajien twiitteihin palataksemme, Lahden Pekka Timonen tiivisti maanantain tilastouutiset näin: ”Tuoreimman väestöennusteen mukaan Lahti pysyy suurena kaupunkikeskuksena. Väkeä olisi 2040 kutakuinkin saman verran kuin nyt. Sen sijaan muu Päijät-Häme tyhjenisi vauhdilla”.

Totta on, että Lahden luku ei näytäkään enää niin pahalta, kun vilkaisee naapuriin. Esimerkiksi Kouvola on vielä seuraavat parikymmentä vuottakin käytännössä vapaassa pudotuksessa ennustetulla 17,3 prosentin väkiluvun supistumisellaan.

Toisaalta Lahteen ennustettu väestön lasku onkin niin pientä, että kaiken osues­sa kohdalleen ei pitäisi olla mahdotonta kääntää lukemaa plussan puolelle. Ennuste on vasta ennuste, jonka toteutumiseen voi vaikuttaa teoilla.

Tässä yhteydessä katseet kääntyvät muun muassa Lahden uuteen yliopistoon. Se ei ole kaiken ratkaiseva pelastusrengas, mutta varmasti yksi merkittävä palanen ­alueen tulevassa kehityksessä, jos ja kun lasia halutaan täydemmäksi.