Miksi hyky pihtaa vapaakorttia?

Vesa Ruotonen

Ruotimisia

Olen pitkäaikaisen silmäsairauden kurituksessa. Hoitoa ja leikkauksia on ollut Päijät-Hämeen Pirttiharjussa ja jatkona HUS:n silmäklinikalla Töölössä.

Päijät-Häme on lähettänyt hoitolaskuja aivan miten sattuu. Kolumneissa olen aikaisemmin kertonut reklamoinneistani. Lisäksi osa lipukkeista on mennyt perintötoimistoon väärin perustein.

Etenkin karhuissa tiedot laskun kohteesta ja oikeellisuudesta ovat olleet täysin hämäläis- eli hölmöläisjuttujen tasoa: ei mitään yksilöintiä käyntipäivästä tai suoritetusta toimenpiteestä. Olin siirtänyt Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän laskut pankin suoraveloitukseen. Siitä piti pikaisesti ja lopullisesti luopua.

Muutama viikko sitten sain ilahduttavan puhelun HUS:ta: ”Maksukattonne on täynnä ja lähetämme teille vapaakortin”. Hämmästyin: mikä ihmeen vapaakortti? ”No vapautus hoitomaksuista, koska olette maksanut omavastuuosuuden.”

Soittaja vielä täsmensi asiat muutamalla kysymyksellä. Mikä taivas verrattuna Päijät-Hämeen ”viemme tuhkatkin pesästä” -mentaliteettiin. Vapaakorttini Kuntaliiton lomake e1452 on kuvassa.

HUS kantaa vastuunsa hoidosta ja potilaan oikeusturvasta seuraamalla maksuja.

Jokainen on oikeutettu vapautukseen, kun tietty ministeriön määräämä katto täyttyy.

Päijät-Hämeessä kunkin potilaan pitää itse seurata maksujaan. Sitten voi tehdä hakemuksen. Minäkin hölmö olen vuonna 2018 maksanut ja maksanut ja maksanut.

Jos ette itse huomaa, niin omaa tyhmyyttä, ajatellaan ilmeisesti Hämeessä? Vakavasti ja pitkäaikaisesti sairaat ja ehkä myös ikääntyneet eivät todellisuudessa kykene PHHYKY:n mallipotilaiksi.

Päijät-Hämeessä on kova haloo uusista menettelytavoista. Tässä on päättäjillä helppo paikka.

PHHYKY:n hallituksen jäsenet ja varajäsenet: tehkää päätös toimia HUS:n tapaan. Parannatte merkittävästi kuntalaisten sekä potilaiden oikeusturvaa ja tyytyväisyyttä.

Edistyksellinen hämäläinen tietotekniikka voinee tarjota Kuntaliiton lomakkeen e1452 lisäksi sähköisen applikaation eli sovelluksen.