Ostotarjouksen heiluttajia jälleen liikkeellä?

Arkistojen aarre vuodelta 2008. Vattenfall teki tuolloin Lahti Energiasta 300 miljoonan euron ostotarjouksen. .

Tommi Berg

Paljon keskustelua herättänyt Lahti Energian tulevaisuus oli esillä myös viime viikolla järjestetyssä valtuuston infotilaisuudessa. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen pyrki tilaisuudessa parhaansa mukaan vakuuttelemaan valtuutettuja, että nyt ei olla valmistelemassa yhtiön myyntiä. Varmemmaksi vakuudeksi hän tehosti viestiään pyytämällä mahdollisista ostajaehdokkaista tietäviä ilmoittautumaan, koska hänellä ei kuulemma ole sellaisista tietoa.

Lahti Energian tilanne nousi puheenaiheeksi toissa viikonloppuna, kun Etelä-Suomen Sanomat uutisoi Lahti Energian omistajastrategiaa koskevasta konsulttiselvityksestä. Mäkisen mukaan 36 000 euroa maksavassa selvityksessä on kyse vastuullisen ja huolellisen omistajapolitiikan tekemisestä: kaupunki haluaa tietää, miten sen merkittävimmän omistuksen arvo kehittyy erilaisissa vaihtoehdoissa.

Mielenkiintoista kyllä, Mäkinen nosti tässä yhteydessä esille Lahdessa tapahtuneen energiakäänteen ja osittain sen myötä saadun Euroopan vihreän pääkaupungin tittelin. Hän muistutti valtuutettuja, että tällaiset tapahtumat vaikuttavat yhtiön arvoon.

Hieman rivien välistä tulkiten ja mutkia oikoen: Mäkinen vaikutti suomeksi sanottuna kiinnostuneelta tietämään, kuinka paljon yhtiön arvo on mahdollisesti noussut kaiken tuon positiivisen kehityksen myötä. Ikään kuin juuri nyt olisi otollinen hetki rahasta äskettäiset saavutukset.

Lisää bensaa spekulaatioiden liekkeihin: entinen Mediatalo Esan toimitusjohtaja Jukka Ottela nimitettiin kesällä Lahti Energian hallituksen puheenjohtajan paikalle, kun nykyinen Lahti Ensin -ryhmän kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia joutui väistymään toimitusjohtajan palkankorotuksesta nousseen kohun vuoksi. Tuossakin järjestelyssä voi halutessaan nähdä askeleen isojen yritysjärjestelyiden suuntaan. Pitkän linjan yritysjohtajana ja hallitusammattilaisena Ottela oli avainpaikoilla PHP Holdingin ja DNA:n omistusjärjestelyissä, jotka tuovat lopulta tähän maakuntaan satoja miljoonia euroja.

Edellisen kerranhan Lahti Energian omistusjärjestelyitä puitiin julkisesti keväällä 2016. Tuolloinhan esillä oli järjestely, jossa Lahti Energian energiantuotanto ja lämpöverkko olisi siirretty uudelle yhtiölle, jonka kaupunki olisi omistanut yhdessä pörssiyhtiö Fortumin kanssa. Tuolloin keskustelut kaatuivat muun muassa hintaa ja määräysvaltaa koskeviin näkemyseroihin.

Silloinen Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia palasi vielä noihin neuvotteluihin lehtemme mielipidesivulla viime viikolla julkaistussa kirjoituksessa. Ratian näkemyksen mukaan kaupungin neuvottelutaktiikka oli ennennäkemättömän avutonta.

Lahti Energian historiasta löytyy muitakin kosintayrityksiä. Oheisessa kuvassa on yhtiön hallituksen puheenjohtajana vuosina 1990–2015 olleen Matti Katajan henkilökohtaisissa arkistoissa tallessa ollut dokumentti vuodelta 2008. Tuolloin Vattenfall teki Lahti Energiasta 300 miljoonan euron ostotarjouksen.

Kuten Katajan tekemistä reunamerkinnöistäkin ilmenee, muutamaa vuotta aiemmin saksalainen E.ON oli tehnyt 440 miljoonan euron tarjouksen.

Vuoden 2008 tarjous kaatui nopeasti asian tultua julkisuuteen. Perimätiedon mukaan silloinen tuore kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta oli yllätetty asiaa koskevilla kysymyksillä Sibeliustalon ulkopuolella, kun Yleisradion kuvausryhmä oli kiirehtinyt paikalle.

Ostotarjous ansaitseekin tulla kaadetuksi, jos se ei tuon vertaa kestä julkisuutta. Herää väistämättä kysymys, kokeiliko ostajaehdokas vain hyvin toiveikkaasti kepillä jäätä.

Kun on kyse yhteisen omaisuutemme hoidosta, läpinäkyvyyden ja avoimuuden tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa ja alleviivata.

Tämän tuoreimman tapauksen myötä kaupungintalon päättäjät yrittävät nyt selvittää, kuka vuosi tiedon tekeillä olevasta selvityksestä medialle. Pakko sanoa, että nyt on kyllä huomio suhteellisen epäolennaisissa asioissa.

Kyseisessä kuviossahan tapahtui mielestäni ainoastaan yksi virhe: tieto ei tullut ensin esille Uuden Lahden kautta. Ja siitähän en tietenkään voi syyttää kuin itseäni, kun en ole tuota asiaa riittävän tarkasti huomannut seurata muilta kiireiltäni.

Pääasia kuitenkin, että jotakin kautta tuli toikin kuvio julki ennen kuin sitä oli ehditty pureskella ihan valmiiksi.

Keskustelu