Palauttavaa viihdettä: Ensitreffit alttarilla ja valtuuston kokous

Tommi Berg

Tein tuossa muutama viikko sitten hyvinvointianalyysin, jossa seurattiin stressitasoani ja palautumistani yhteensä kolmen päivän ajan. Suomalaisen Firstbeat-yhtiön menetelmä perustuu niin sanotun sykevälivaihtelun mittaamiseen.

Mittauksessa oli mukana yksi vapaapäivä ja kaksi työpäivää, jotta tulosten perusteella pystyisi tekemään johtopäätöksiä sekä työn että vapaa-ajan kuormittavuudesta.

En lähde tässä nyt sen tarkemmin erittelemään teille terveystietojani, mutta eräs yksityiskohta ansaitsee lähemmän tarkastelun: mittausjaksolle osui tämän syyskauden ensimmäinen valtuuston kokous.

Menen valtuuston kokoukseen aina normaalin toimistopäivän päälle, joten työpäivälle saattaa tuolloin tulla helpostikin mittaa 10–12 tuntia, riippuen kokouksen asialistasta ja valtuutettujen puheripulista. Näin ollen olin etukäteen ajatellut, että mittaukseen tuli nyt tavallistakin kuormittavampi työpäivä.

Kyseisen mittaus­päivän koko iltapäivä olikin käytännössä yhtäjaksoista stressireaktiota ruoka­tauosta eteenpäin, kun istuin tässä koneen äärellä naputtamassa kirjaimia ja sanoja perätysten sekä säätämässä lukuisia taittoon liittyviä yksityiskohtia.

Valtuuston kokouksen aikana tilanne muuttui kuitenkin täysin päinvastaiseksi: se oli palauttava ajanjakso, vieläpä nousujohteisesti.

Tuloksen pohjalta voi tehdä monenlaisia johtopäätöksiä, joista ilmeisin lienee se, että kokouksen tarkkailu on sittenkin suhteellisen passiivista toimintaa esimerkiksi jutun kirjoittamisvaiheeseen verrattuna.

Mittaus myös vahvistaa aiempaa mutu-tuntumaa, jonka mukaan kokouksilla on parhaimmillaan ja pahimmillaan unettava vaikutus.

Toisaalta vauhtiin päästyään kokoukset käyvät myös ihan hyvästä viihteestä. Kyseisen valtuustokokouksen palauttava vaikutus oli lähellä samalla tasolla kuin seuraavan illan tv-tuokio Ensitreffit alttarilla -ohjelman parissa. Johdonmukainen tulos, onhan molempien viihde-elämysten pääosissa nähty tänäkin tuotantokautena lahtelaisia yrittämässä parhaansa annetuilla pelimerkeillä.

Keskustelu