Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reilun viiden radiomaston korkuinen setelipino

Valtuusto päätti maanantaina, että Lahti aikoo käyttää tulevan vuoden aikana yhteensä noin 839 miljoonaa euroa enemmän ja vähemmän tarpeellisiin menoihinsa.

Hahmotellaanpa summan suuruusluokkaa pienellä laskuharjoituksella. Yksi sadan euron seteli on paksuudeltaan 0,1 millimetriä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Lahden ensi vuoden menoihin tarvittavista rahoista saisi kasattua 839 metriä korkean pinon.

Jos tuo on vaikeaa hahmottaa, kuvittele mielessäsi hieman matalampia, Lahden radiomastojen korkuisia pinoja. Niitä saisi tehtyä noita seteleillä sinne metallikaunottarien viereen yhteensä 5,5 kappaletta.

Kukaan tuskin tarvitsi edellä mainittuja tietoja aivan välttämättä, mutta niistä saattaa olla apua asioiden suuruusluokkien hahmotuksessa. Poliittisessa keskustelussa kun huomio pyörii tyypillisesti muutamien kymppitonnien tai korkeintaan satojen tuhansien eurojen suuruusluokassa. Radiomastovertausta käytettäessä senteistä tai korkeintaan kymmenistä senteistä.

Maanantaina valtuusto keskusteli setelien käytöstä aamusta iltaan, mutta ei lopulta muuttanut pinon korkeutta lainkaan. Ei edes yhden ainoan setelin verran.

Tilannetta voi tulkita monellakin tavalla. Positiivinen näkökulma: asiat oli valmisteltu riittävän hyvin ja päättäjillä oli keskenään riittävän hyvä yhteinen näkemys tilanteesta, jotta viime hetken muutoksiin ei enää ollut tarvetta.

Vähemmän kirkasotsainen näkökulma: on helppo olla suhteellisen yksimielinen, kun talousarvio on jo valmiiksi lähes kymmenen miljoonaa euroa pakkasella. Ei ole lainkaan niin paljon tapeltavaa kuin siinä tapauksessa, jos talousarvio olisi laitettu tasapainoon vaikka väkisin.

Valtuustossa kuultiin useammankin johtavan päättäjän ja virkamiehen suusta, että näin ei voi jatkua loputtomiin. Epäselväksi vain jäi, missä se takaraja tarkalleen menee.

Tässä vaiheessa lahtelaisetkin päättäjät voivat lohduttautua sillä, että suomalaisen koko suomalaisen kuntasektorin talous ui tällä hetkellä syvällä. Se on kuitenkin laiha lohtu siinä vaiheessa, kun menneiltä vuosilta kertyneet ylijäämät ovat uhkaavasti huvenneet. Ihan vielä Lahdessa ei onneksi olla tällaisessa tilanteessa, mutta alijäämäisten budjettien tekemisestä ei missään tapauksessa voi tulla tapa.

Paljon riippuu siitä, mitä tapahtuu Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle ja valtakunnalliselle sote-uudistukselle. Täällähän oli jo viritelty paikalliset kuviot sen varaan, että valtakunnallinen sote-uudistus toteutuu ja kaupungin vastuulta poistuu reilun kahden radiomaston korkuinen pino.

Näin ei käynyt, joten nyt pelätään, pysyvätkö pinot pystyssä vai leviävätkö setelit vielä taivaan tuuliin ja painuvat vettyneinä Vesijärven pohjasedimenttiin.