Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | MM-hiihtojen hakutaktiikka onnistui

Lahti saa järjestettäväkseen hiihdon MM-kilpailut vuonna 2029. Asiasta tehdään tosin päätös vasta vuoden kuluttua Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kongressissa, mutta käytännössä asia on varma. Lahdelle ei ilmaantunut tämän viikon maanantaina umpeutuneeseen määräaikaan mennessä kilpailijoita.

Poikkeuksellinen tilanne kertoo ennen kaikkea onnistuneesta hakutaktiikasta. Lahti ilmoitti ehdokkuudestaan jo hyvissä ajoin vuosi sitten FIS:n kongressissa. Muut ehdokkuutta harkinneet kaupungit tekivät tästä omat johtopäätöksensä ja siirsivät suosiolla oman hakuprojektinsa toiseen ajankohtaan. Maailman perinteikkäin MM-kisapaikkakunta Lahti nähtiin liian kovaksi vastustajaksi.

Lahti on vuonna 2029 MM-kisojen isäntäkaupunki jo peräti kahdeksatta kertaa. Aina kisoja ei ole saatu yhtä helposti kuin tällä kertaa. Esimerkiksi vuoden 2017 MM-hiihdot saatiin tänne vasta kolmannella yrittämällä. Tuolloin tarvittiin ilmeisesti riittävästi aikaa vuoden 2001 tapahtumista.

Tällä kertaa kuvio menee toisin, millä on myös taloudellista merkitystä. Pelkkä MM-kisojen hakeminen maksaa satoja tuhansia euroja, oli parempi saada projekti kerralla maaliin.

Hakukustannukset ovat kuitenkin karkkirahoja siihen verrattuna, millaisista summista puhutaan itse kisojen yhteydessä. Tapahtumasta kertyy Lahden seudulle kymmenien miljoonien aluetalousvaikutukset, mutta toisaalta kisojen järjestäminenkin on useiden miljoonien projekti.

Vuonna 2017 kävi lopulta niin, että kisojen järjestämisestä tuli tappiota. Tämä ei tosin lopulta ollut ongelma Lahden kaupungille tai Lahden hiihtoseuralle, koska silloisten sopimusten ansiosta lasku lankesi Hiihtoliiton maksettavaksi.

Noilta ajoilta Lahdessa on paljon perimätietoa siitä, mikä meni vikaan. Kisojen järjestämistä varten perustettiin oma organisaationsa, Lahti Events, johon palkattiin paljon ihmisiä Lahden ulkopuolelta. Paikallista vuosikymmenien kuluessa kertynyttä tietotaitoa kisojen järjestämisestä ei hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla ja lopulta kulut karkasivat käsistä.

Silloisissa järjestelyissä oli paljon kaikenlaisia erikoisia yksityiskohtia, jotka aiheuttivat lahtelaissa kulmien kohottelua.

Eräskin tilannetta läheltä seurannut lähde on muistellut, että pelkästään pääkaupunkiseudulta käsin Lahteen töihin tulleiden kisaorganisaation työntekijöihin matkakorvauksiin meni yllättävän paljon rahaa.

Kaikesta tuosta on nyt syytä ottaa opiksi. Lahti onkin ilmoittanut esittelevänsä FIS:lle MM-kisakonseptin, joka mahdollistaa talviurheilun suurtapahtuman järjestämisen taloudellisesti, ympäristöllisesti ja yhteiskunnallisesti vastuullisella tavalla.

Kuulostaa hyvältä, varsinkin jos sanat muuttuvat myös teoiksi. Kisojen järjestelyistä vastaisi vuonna 2020 perustettu Salppuri oy, Suomen Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran yhteisyritys, joka on viime vuosina toteuttanut Salpausselän kisat. Tuoreen yhtiön alku on ollut lupaava: se pystyi järjestämään kisatapahtuman kannattavasti myös koronarajoitusten riivaamina vuosina.

On syytä olettaa, että paikalliseen asiantuntemukseen nojautuva yhtiö suoriutuu myös MM-kisojen järjestämisestä taloudellisesti paremmin kuin edeltävien kisojen organisaatio. Viime kerrallahan hiihtoliitolle tullut tappio olikin kisojen ainoa negatiivinen seuraus, noin muuten tapahtuma oli merkittävä piristys koko Lahden seudulle. Sitä se tulee olemaan myös vuonna 2029.