Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | Itärata osoitti järjettömyytensäomalla selvityksellään

Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan menevälle reitille kaavaillun Itäradan hankeyhyhtiö julkisti viime viikolla oman selvityksensä, jossa käsiteltiin radan vaikutuksia.

Raportista löytyy loistavaa tukea kaikille niille näkökulmille, joita Lahden seudun edustajat ovat jo pitkään yrittäneet tuoda esille. Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva selvityksen lukija on entistäkin vakuuttuneempi siitä, että Itäradan valmistelussa on nyt aika viheltää peli poikki niin nopeasti kuin mahdollista.

Jo ajat sitten on ollut selvää, että radan avulla saatava matka-ajan säästö jää mitättömäksi radan kustannuksiin verrattuna. Selvityksestä ilmenee, että radalla ei olisi muitakaan mainitsemisen arvoisia myönteisiä vaikutuksia.

Lahtelaisittain mielenkiintoista luettavaa on selvityksessä ollut arvio, jonka mukaan kaikki idän suuntaan menevät kaukojunavuorot kannattaisi siirtää radan valmistumisen jälkeen kulkemaan Porvoon kautta. Tämä olisi liikennöintiä hoitavalle operaattorille taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto.

Jäljelle jäisivät siis vain lähiliikennejunat. Selvityksessä esitetyn arvion mukaan muutos vähentäisi Lahden ja Helsingin välisestä liikenteestä noin 300 000 junamatkaa vuodessa. Tämä on pitkälle yli tuhat matkaa yhtä arkivuorokautta kohden. Tuolla olisi jo merkittävä vaikutus Lahden ja pääkaupunkiseudun väliseen työmatkaliikenteeseen ja sitä kautta tämän seudun elinvoimaan.

Uutta junamatkustamista Itärata toisi kaikkein eniten Helsingin ja Porvoon välille. Ei kovin yllättävää, koska nykyäänhän Porvooseen ei mene kiskoja. Radan valmistuttua kaupunkien välillä tehtäisiin noin 600 000 matkaa vuodessa, noin 2 400 yhtä arkivuorokautta kohden.

Muutos vähentäisi Lahden ja Helsingin välisestä liikenteestä noin 300 000 junamatkaa vuodessa.

Suurin osa tuota väliä matkustaneista olisi kuitenkin korvannut junan avulla bussimatkan, joten joukkoliikenteen käyttö ei lisääntyisi kovinkaan paljon edes Porvoon suunnalla.

Selvityksessä on tehty myös arvioita siitä, millaisia taloudellisia vaikutuksia nopeutuneilla tai heikentyneillä matka-ajoilla on kokonaisuutena. Näissä laskelmissa on käytetty vakiintunutta arviointimenetelmää, jonka mukaan yhden työmatkaan käytetyn tunnin arvo 21 euroa ja muilla matkaryhmillä noin 5–7 euroa/ tunti.

Lopputulos näyttää siltä, että Porvoon nopeutuneet matka-ajat eivät riitä korvaamaan Lahden suunnan matkojen hidastumisesta aiheutuvia taloudellisia haittoja.

Selvityksessä vilahtaa myös arvio, jonka mukaan Lahden suunnan matkustajille aiheutuu matka-aikojen ja junien palvelutason heikennysten vuoksi kaikkiaan noin 60 miljoonan euron vahingot 30 vuoden kuluessa. Junaliikenteen heikennysten vuoksi henkilöautomatkojen määrä Lahden ja Helsingin välillä kasvaisi 59 100 matkalla vuodessa.

Kokonaisuutena Itäradalla olisi mitättömät vaikutukset joukkoliikenteen yleistymiseen. Ennusteen mukaan Itärata kasvattaa koko Suomessa joukkoliikennematkojen määrää 23 800 matkalla vuodessa, eli keskimäärin ainoastaan 65 matkaa vuorokaudessa.

Siis koko maan tasolla. Tuon tiedon valossa hanketta on mahdotonta perustella minkäänlaisen vihreän siirtymän nimissä, varsinkin kun radan rakentamisen ilmastovaikutukset ovat huomattavat.

Radan taloudellista järjettömyyttä on käyty tämänkin lehden kirjoituksissa läpi lukemattomia kertoja. Itäradan oma selvitys tarjoaa tästäkin näkökulmasta vastaansanomatonta faktaa.

Selvityksessä on vedetty yhteen radan taloudelliset vaikutukset laskemalla yhteen plussia ja miinuksia lukuisesta eri näkökulmasta: liikennöintikulut, lipputulot, aikasäästöt, rataverkon kunnossapito, ajoneuvokustannukset, Porvoon suunnan lisämaankäytöstä tuleva hyöty, tieverkon kustannussäästöt...

Lopulta laskukone on raksuttanut kaiken tämän perusteella siten, että Itäradasta tulisi 30 vuoden kuluessa arviolta 69 miljoonan euron hyöty. Eli vuodessa vain reilut kaksi miljoonaa. Järjettömän pieniä lukuja hankkeelle, jonka toteuttaminen maksaa nykyarvion mukaan vähintään 1,8 miljardia euroa. Eikä tässä vielä kaikki, mikäli radan nopeutta nostetaan 200 kilometrin tuntinopeudesta ylöspäin, laskelma heilahtaa tuntuvasti pakkaselle etenkin kasvavien liikennöintikustannusten johdosta.

Itärata-hanke ei millään tavoin täytä normaalin hyötykustannusajattelun kriteerejä, kuten niin monta kertaa jo on todettu. Hankeyhtiön oma selvitys täydentääkin erinomaisesti Päijät-Hämeen liiton sekä Lahden ja Heinolan kaupunkien tilaamaa selvitystä, jonka perusteella vastaavat aikasäästöt on saavutettavissa huomattavasti halvemmalla parantamalla nykyisiä ratoja.

Jos ylimääräistä rahaa jostain ihmeestä löytyy, niille saa huomattavasti parempaa vastinetta rakentamalla uusi ratayhteys Lahdesta Heinolan kautta Mikkeliin. Päivä päivältä tämä ymmärretään paremmin myös Savon suunnalla.

Lahden seudun kansanedustajat, lukekaa tuore Itäradan selvitys huolella ja omaksukaa lukemanne. Siellä on monta käyttökelpoista faktaa, kun puhutte järkeä muualta Suomesta kotoisin oleville kollegoillenne.