Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Johtamista palkkion kiilu silmässä

Aluevaltuustoon on tulossa päätettäväksi aluehallituksen istuvan kokoomuslaisen puheenjohtaja Kristiina Hämäläisen palkkion korottaminen 75 00 euron vuosipalkkioksi. Se tarkoittaa 6 250 euroa kuukaudessa puolipäiväisestä kokopäiväiseksi muutettavalle puheenjohtajalle. Umpisurkean ja erittäin heppoisen valmistelun saattelemana, ilman poliittisia neuvotteluja.

Palkkion määritteleminen lähtee useimmiten siitä, että ensin määritellään tehtävä, jonka jälkeen tehtävä vastuineen määrittelee palkkiotason. Viimeiseksi tehtävään valitaan henkilö. Näin on ainakin Lahdessa toimittu ja siihen ovat poliittiset ryhmät myös sitoutuneet. Nyt käsillä olevassa tapauksessa tehtävän ja vastuiden määrittelyt ovat epäselvät. Hallituksen puheenjohtaja on valjastanut itsensä täysipäiväisesti tehtäväänsä. Tällä perustellaan tarve kokopäiväisyydelle sekä muhkealle palkkiolle.

Lahdessa poliittisia palkkioasioita on tavattu sorvata aina seuraavaa kautta varten, jolloin vältytään palkkioiden henkilöitymisiltä. Näin toimien henkilöt eivät myöskään päätä omista palkkioistaan. Nyt ollaan kiirehtimässä poikkeuksellista palkkion korottamista kesken kauden ja vahvasti henkilö edellä.

Aluehallituksen puheenjohtajan tärkeimpiä tehtäviä on poliittinen johtaminen hyvinvointialueellamme. Hyvän poliittisen kulttuurin luominen ja sen ylläpitäminen vaatii avoimen keskustelun sallimista ja ennen kaikkea aidon neuvottelun mahdollistamista. Johtaessa pitäisi yhteisen edun mennä oman edun edelle. Näin syntyy luottamusta sekä arvostusta.

Koska alueellamme kipuillaan tällä hetkellä myös sote-alan palkkaharmonisaation kanssa, en pidä hyvänä, että samaan aikaan aluehallituksen puheenjohtajalla olisi ohituskaista roimaan palkkiotason nostoon. Työtaakkaa on mahdollista tasata ja alun kiireetkin ovat varmasti jo helpottamaan päin. Olihan Päijät-Häme jo lähtökohtaisesti monia muita alueita ison harppauksen edellä eikä muutos hyvinvointialueeksi siitä syystä ole niin mullistava.

Itse ottaisin nyt palkkioasiassa neuvottelutauon poliittisten ryhmien kesken. Neuvottelijat on kutsuttava koolle pohtimaan aluehallituksen puheenjohtajan ja koko puheenjohtajiston tehtäväkentän ja vastuiden määrittelyä. Puheenjohtajistoa tulisi ajatella kollegiona jakamassa poliittista johtajuutta. Nyt pelkästään hallituksen puheenjohtajalle kertyneitä tehtäviä tulisi jakaa puheenjohtajiston kesken tai miksei osallistaen ja sitouttaen vaikka koko aluehallitusta. Operatiiviset tehtävät jätetään luonnollisesti virkakunnalle. Kun tehtävät ja vastuut on selkiytetty, katsotaan vasta palkkioita.

Hyvinvointialueella päätöksenteko perustuu parlamentarismiin. Niin kokoomuksen, demareiden, keskustan, perussomalaisten kuin kaikkien muidenkin puolueiden tulee toimia sen mukaisesti. Hallinto- ja palkkiosäännöt vaativat aina huolellista valmistelua ja muutoksia on tehtävä vain asiaperusteisesti.

Ensin neuvotellaan, seuraavaksi valmistellaan asiat kunnolla ja lopuksi tehdään hyvin harkittuja päätöksiä.

aluevaltuutettu, aluehallituksen varajäsen (sd.)