Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahden kaupungin oma Kymiring-gate

Iltalehti uutisoi 29.04.2023 aukeaman jutulla ”Karmea monttu kansalaisille” surullisesta hankkeesta Iitissä. Tähän sopii jatkoksi otsikko ”Karmeaa osaamattomuutta ja riskinottoa Lahden johdolta.”

Kymiringiin käytettiin kaiken kaikkiaan julkisia varoja noin 11 miljoonaa euroa, josta Lahden kaupungin osuus lienee 4,6 miljoonaa. Toistaiseksi en ole lukenut kenenkään ottaneen vastuuta turhasta riskinotosta ja sanoneen korvaavansa hukatut miljoonat.

Lahti lähti soitellen sotaan mainetta hakeakseen rientäessään Kymiringin siivelle, sen toimintaedellytyksiä rahoittaen.

Kirjoitin aikoinani mielipidekirjoituksen, jossa kuvasin tämän hankkeen onnistumisen edellytyksiä. Wihuri yhtymän pääjohtaja Antti Aarnio-Wihuri hylkäsi ajatuksenkin moiseen hankkeeseen koskemasta. Viimeistään tämän olisi pitänyt saada Lahden päättäjät heräämään. Mutta ei.

Näiden rahojen oikea kohde olisi ollut kaupungin opetustoimen vahvistaminen.

Paikallisesta uutisesta kehittyi vähitellen valtakunnallinen johtavien viestintäkanavien uutinen. Esitin julkisesti Lahti Events oy:n alasajoa enempien tappioiden välttämiseksi. Lahden kaupungin tilintarkastajana toimivan KPGM-yhteisön tilintarkastaja Kirsi Sova lyttäsi tylyin sanoin Eventsin taloudenpidon ja kritisoi yhtiön toimitusjohtajaa ja hallitusta. Tästä kuultuani odotin normaalia johdon vaihtoa. Turhaan.

Kaupunginjohtaja toimi toisin, hän linjasi lisää rahaa ”hankkeen pelastamiseksi”. Onneksi tässä vaiheessa valtuustokin havahtui ihmettelemään koko hanketta ja rahan menoa on nyt padottu. Tarmokas valtuutettu Jorma Ratia kyseenalaisti Koko oy:n ja Events oy:n toiminnan. Juha Tapiola puolestaan teki valtuustoaloitteen ko. yhtiöiden alasajosta.

Vahvana osoituksena Lahden johdon alkeellisesta osaamattomuudesta käy se, ettei hankkeeseen osoitettujen rahojen turvaamiseksi edes vaadittu ja saatu takausta, tämä laiminlyönti takaa kyllä kaupungille rahojen lopullisen menetyksen.

Ison mokan teki kaupungin johto, kun ei ymmärtänyt hankkeen riskin suuruutta eikä itse alan vaatimuksia. Julkisuutta kyllä haettiin mutta puuhun kapsahdettiin.

Nyt kaupunginjohtaja Iltalehdessä haukkuu ”pettyneensä ratayhtiön ”ammattitaidottomuuteen ja kyvyttömyyteen hoitaa omaa tehtäväänsä”. Suositan kaupunginjohtajalle peiliin katsomista.

Seuraavaksi tulemme näkemään johdon syyttelevän toisiaan osaamattomuudesta ja riskien otosta. Luultavasti haukutaan vielä olosuhteita, pandemiaa ja Ukrainan sotaa sekä Suomen liittymistä Natoon.

Tosiasia, jota olen useasti tälläkin foorumilla kirjoituksissani korostanut on, että kaupungin ja sen virkamiehistön tulisi keskittyä kaupungin lakisääteisiin tehtäviin ja hoitaa niitä kiitettävästi meidän veronmaksajien etuja palvellen. Busineksen teko taas kuuluu businessihmisille.

Onko tämän ymmärtäminen liiaksi vaadittu Lahden johdolta ? Tässä hukattiin tämäkin kipeästi kaivattu 4,6 miljoonaan euron ”säästö” Iitin ”karmeaan kuoppaan”. Näiden rahojen oikea kohde olisi ollut kaupungin opetustoimen vahvistaminen.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva entinen yritysjohtaja, joka aikoinaan tutustui moottoriurheiluun niin kilpailijana kuin päätöksen tekijänä toimiessaan perustamansa Karkkilan Urheiluautoilijat ry:n perustajana ja 1. puheenjohtajana.