Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Tällä viikolla Lahdessa vietetään kansainvälisen urheilukaupungin 100-vuotisjuhlia

Urheilulehdessä julkaistiin 13.3.1922 pääkirjoitus, jolla oli käänteentekevä vaikutus Lahden kaupungin historiaan. Lehden päätoimittajana tuolloin toiminut suojeluskuntien urheilutarkastaja Lauri ”Tahko” Pihkala ehdotti, että Lahteen tehdään ”Suomen Holmenkollen”. Ideana oli järjestää siellä pohjoismaisia hiihtomaaotteluita.

Suomalaisen urheiluhistoriaan suurimpiin vaikuttajiin kuuluva Pihkala oli saanut inspiraation ehdotukselleen saman vuoden helmikuussa, kun suomalaishiihtäjät Anton Collin ja Tapani Niku olivat ottaneet sensaatiomaisesti kaksoisvoiton Norjan hiihtopyhätössä hiihdetyssä 50 kilometrin kilpailussa.

Lahti ei tuolloin ollut mikään talviurheilupaikkakunta, mutta Pihkala piti paikkaa erinomaisena sen sijainnin vuoksi.

Tuskinpa lienee asemaa, jolle pääsisi vähemmillä rahoilla.

”Suhteellisen lyhyt matka kaikkialta – niin, tuskinpa lienee asemaa, jolle pääsisi vähemmillä rahoilla, jos Suomen kaikkien asukkaiden pitäisi käydä samassa paikassa”, Pihkala kirjoitti.

Luonnollisesti myös Salpausselän maastoilla oli vaikutusta Pihkalan ehdotukseen: ”Ja sitten ympäristön maasto, vain paikkakuntalaiset tietävät, miten vaihtelevaksi metsäradaksi muodostuisi reitti Lahden urheilukentältä alas Fellmannin pellolle...”.

Jostakin ne suurimmatkin tarinat saavat alkunsa. Pihkalan ideointi sai Lahdessa innostuneen vastaanoton ja seuraavana vuonna oli jo konkreettisten tekojen aika. Kaiken tämän seurauksena Lahdessa päästään tulevana viikonloppuna nauttimaan Salpausselän kisojen 100-vuotisjuhlakilpailuista.

Juhlimisen aihetta tosiaankin riittää. Yhtä komeaa katkeamatonta perinnettä saa hakemalla hakea koko suomalaisen urheilun kentästä. Matkan varrelle on mahtunut monenlaisia vaiheita, unohtumattomia muistoja ja toinen toistaan värikkäämpiä tarinoita, joista olemme saaneet maistiaisia talven aikana lehdessämme julkaistussa juttusarjassa.

Kisojen merkitystä Lahden kaupungille ja koko suomalaiselle talviurheilulle ei voi liikaa korostaa. Ainutlaatuinen kisaperinne on jotain, josta meidät tunnetaan ja joka erottaa Lahden kaikista muista Suomen kaupungeista. Siitä on syytä olla ylpeä.

Sadan vuoden tarina on vaatinut toteutuakseen jatkuvaa uudistumiskykyä. Kisojen on pitänyt sopeutua maailman muutoksiin, jotta perinne on voinut siirtyä sukupolvelta toiselle. Näin se menee myös ensi viikonlopun juhlahumun jälkeen. Perinne on mahtava voimavara, mutta pelkästään sen varaan ei voi tuudittautua. Eikä niin tapahdukaan. Talviurheilukaupunki Lahti on luonut monta kertaa nahkansa uudelleen ja niin se tekee myös tulevaisuudessa.

Nykyään Lahti ei ole vain talviurheilukaupunki, vaan ympärivuotinen suurten tapahtumien kaupunki. Tämä vuosi tulevan kesän suurtapahtumineen on siitä konkreettinen todiste. Entistä monipuolisempaa urheilukaupunkia on ollut hyvä rakentaa Salpausselän kisoista alkaneen perinteen päälle. Pihkalan sata vuotta sitten kirjoittamat perustelut pätevät edelleen, myös uusissa tapahtumissa ja kaikkina vuodenaikoina: missä muualla muka olisi sopivampi sijainti ja paremmat maastot?