Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avoin kirje Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallitukselle

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen varsinaisen kokouksen 14.9.2021 hyväksymien sääntöjen mukaan ”Henkilö voi tulla valituksi hallitukseen yhdenjaksoisesti enintään viideksi (5) toimikaudeksi”. Toimikauden pituus on kaksi vuotta.

Edellä mainittu periaate on lisäys aikaisempiin sääntöihin, joissa henkilön hallitusjäsenyyden kestolle ei ollut minkäänlaista kattoa. Niinpä vuosien saatossa vaalitoimikunnan vakioehdotus vuosikokoukselle on ollut ”erovuoroiset jatkakoot”, joka puolestaan on johtanut siihen, että yhdistyksen hallituksessa nykyisin istuu jopa yli 20 vuotta yhdenjaksoisesti jäseninä olleita ”korvaamattomia” henkilöitä.

Me Päijät-Hämeen taloyhtiöaktiivit olemme jo vuosia ajaneet sääntömuutosta, jolla selkeästi rajattaisiin henkilön hallitusjäsenyyden kestoa ja samalla edistettäisiin hallituksen uusiutumista ja sen jäsenten tervettä vaihtuvuutta. Näin uskoimme myös käyvän uusien sääntöjen tultua voimaan.

Toisin kuitenkin kävi. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallitus julkaisi 21.2. jäsensivuilla kokouskutsun liitteineen 15.3. pidettävään vuosikokoukseen. Pöyristyneinä totesimme, että vaalitoimikunta esityksessään hallituksen jäseniksi on täysin sivuuttanut sääntöjen hallitusjäsenyyden enimmäiskestoa koskevat määräykset.

Vaadimme hallitusta korjaamaan virheensä ensi tilassa.

Vaalitoimikunnan esityksessä jatkoon ehdotetaan nykyisestä 12 henkilön hallituksesta 11 henkilöä, joista eräät ovat hallituksessa viihtyneet yli 20 vuotta.

Vain yksi pitkäaikainen hallituksen jäsen on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä.

Lähetimme 23.2. yhdistyksen hallitukselle sähköpostitse viestin, jossa ilmoitimme kokouskutsun liitteenä olevan vaalitoimikunnan esityksen olevan yhdistyksen sääntöjen vastainen.

Vaadimme hallitusta korjaamaan virheensä ensi tilassa, tarvittaessa vuosikokouksen ajankohtaa siirtämällä.

Yhdistyksen toiminnanjohtajalta saamamme vastauksen mukaan ”vaalitoimikunta on toiminut täysin sääntöjen mukaisesti”. Vastaus ei meitä tyydytä. Se on vain yksi esimerkki yhdistyksen hallituksen torjuvasta suhtautumisesta vanhojen rakenteiden purkamista ja sisäänlämpiävän toimintakulttuurin uudistamista kohtaan.

Vaalitoimikunnan esitys on paitsi yhdistyksen sääntöjen myös sääntömuutoksen tarkoituksen ja hengen vastainen. Säännöissä oleva toimikausien enimmäismäärä on yleinen kelpoisuusehto, joka koskee sekä kokonaan uusia ehdokkaita että hallituksen nykyisiä jäseniä.

Kymmenen vuotta tai sen yli hallituksessa yhdenjaksoisesti istuneet henkilöt eivät yksinkertaisesti ole vaalikelpoisia tulevassa hallitusvaalissa, eikä heidän ylipäätään pitäisi asettua edes ehdolle.

Koska yhdistyksen hallitus vastaa yhdistyksen kokouskutsun ja sen liitteiden lain- ja sääntöjenmukaisuudesta, toistamme vaatimuksemme ja edellytämme hallituksen korjaavan virheensä ensi tilassa, tarvittaessa kokouksen ajankohtaa siirtämällä.

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia.