Viime viikolla Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallitus tiedotti ensin yhdistyksen jäsenille, sitten vielä 17.2. julkisesti tiedotusvälineissä, että se esittää 15.3. pidettävälle yhdistyksen vuosikokoukselle, ettei vuodesta 2019 valmisteltua kiistanalaista kiinteistösäätiötä perusteta. Vuosikokouksen tulevaa päätöstä ei tarvitse arvailla.
Me taloyhtiöaktiivit, jotka olemme jo vuodesta 2020 lähtien ajaneet ponnekkaasti tämän jäsenten edun vastaisen hankkeen lopettamista, olemme luonnollisesti tyytyväisiä, että vihdoin järki voittaa ja yhdistyksen hallitus on omaa kauttaan päätynyt esittämään samaa, mitä me olemme jo neljästi jäsenaloitteiden kautta vuosikokouksille esittäneet, mukaan lukien 13.2. yhdistyksen hallitukselle jätetty tuorein aloite.
Lievää ihmetystä herättää kuitenkin se, millä yhdistyksen hallitus perustelee säätiön pyörtämisesitystään. ESS:n digilehden mukaan: ”Yhdistyksen hallitus selittää peruuntumista hiukan arvoituksellisesti sillä, että maailmantilanne on muuttunut. Kovin paljon muuta tietoa ei julkisesti jaeta, ei edes sitä, aikooko hallitus esittää pääoman syöntiä vai sijoittamista jotenkin muuten kuin säätiöön”.
Maailmantilanne oli muuttunut jo viime keväänä, kun hallitus esitti ja sai esityksensä läpi miljoonan euron siirtämisestä yhdistykseltä perustettavaan säätiöön.
Haluamme uskoa tähän tietoisina siitä, että sanoista on pitkä matka tekoihin.
Yhdistyksen tiedotteessa sanotaan: ”Muuttunut toimintaympäristö, kuten kiinteistöjen nousseet kustannukset ja kasvava korjausvelka, on johtanut siihen, että yhdistys haluaa fokusoida voimavaransa nyt jäsenistöön. Hallitus katsoo, että resurssien hajottaminen yhdistyksen ja säätiön välillä ei ole tässä hetkessä tarkoituksenmukaista.”
Vai on aika fokusoida voimavarat nyt jäsenistöön? Herää kysymys, mihin yli 115 vuotta vanha yhdistys on aikaisemmin fokusoinut voimavaransa, toivottavasti ei ylimitoitettuun hallintoon ja vanhojen rakenteiden säilyttämiseen.
Kaikkein kummallisin tiedotteessa ollut väite on seuraava: ”Säätiön valmisteluprosessista on virinnyt uusia asioita, kuten Taloyhtiöpäivät, Päijät-Hämeen paras taloyhtiö, asunto-osakeyhtiötoimikunta sekä Ilmastoviisautta taloyhtiöille -hanke”.
Lukija, joka vähänkään on perillä asioista, tietää, ettei edellä mainituilla tapahtumilla, yksittäisellä kilpailulla, toimikunnalla tai hankkeella, ole mitään yhteyttä säätiövalmistelun kanssa. Väite on täysin vailla pohjaa.
Katsomme, että yhdistyksen hallitus on säätiön perustamista koskevassa valmistelussaan toiminut epäammattimaisesti, kevein perustein ja jäsenten edun vastaisella tavalla koko monivuotisen valmisteluprosessin ajan huomioiden, että kaikkia säätiölle kaavailtuja tarkoitusperiä voidaan edistää yhdistyksen sisällä ilman erillistä säätiötä ja sen aiheuttamia lisäkustannuksia. Tuleville sukupolville esitetyt hyödyt ovat pelkkää silmän lumetta.
Moitittavana pidämme sitä, että hallitus yksipuolisella tiedottamisellaan on pyrkinyt peittämään sen tosiasian, että alusta pitäen säätiöhanke, jota vuosia on toiminnanjohtajan ja hallituksen toimesta ajettu kuin käärmettä piippuun, on ollut jäsentaloyhtiöiden kannalta turmiollinen harharetki, joka todellisuudessa on syönyt rahaa ja resursseja palveluista, joita jäsentaloyhtiöt tarvitsevat erityisesti nykyisessä muuttuneessa maailmantilanteessa.
Positiivista kuitenkin on, että hallitus on vihdoin luvannut keskittyä jäsenistöön ja sen tarpeisiin. Haluamme uskoa tähän tietoisina siitä, että sanoista on pitkä matka tekoihin.
Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia