Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sivistys­lautakunnan päätöksen­teko hyvän hallinto­tavan irvikuva Lahdessa

Lahden kaupungin sivistyslautakunta teki päätöksen Harjun koulun lakkauttamisesta 13.12.2022. Päätöksen teon tueksi asiasta oli pyydetty lausunnot useilta eri tahoilta 12.12.2022 kello 15 mennessä eli päätöstä edeltävänä päivänä. Sivistystoimen mukaan lausunnot olivat luettavissa kaupungin asianhallinnassa 15.30 alkaen.

Lautakunnan esityslistalla lausunnoista on ainoastaan mainittu, että sellaiset on pyydetty ja että ne toimitetaan edelleen sivistyslautakunnalle. Miten lausunnot on toimitettu lautakunnan jäsenille, siitä ei ole saatu tietoa. Toimittaminen on eri asia kuin se, että asiakirjat ovat viime tingassa luettavissa jossain.

Esityslistan teksti on valmisteltu jo ennen lausuntojen antamisen takarajaa eikä päätöstekstissä tai valmistelussa viitata yhdelläkään sanalla lausuntojen sisältöön. Tästä voi päätellä, että lausuntoja ei ole käsitelty lainkaan päätöksenteon yhteydessä tai ainakaan lausunnoista tehtyjä johtopäätöksiä ei ole mitenkään tuotu lautakunnan tietoon.

Lausunnoilla on siis pyyhitty pöytää, eikä niitä ole käsitelty asian­mukaisesti.

Kummallisemmaksi asian tekee se, että opetus- ja kasvatusjohtaja Virve Jämsén ilmoittaa sähköpostissaan 9.1.2023 lautakunnan puheenjohtaja Marju Markkasen (sd.) tiedusteluun, että Harjun koulun henkilöstö ei ole antanut asiassa lausuntoa. Kuitenkin lautakunnalle 14.2.2023 valmistellussa, oikaisuvaatimuksen hylkäämistä esittävässä päätösesityksessä mainitaan, että Harjun koulun henkilökunnan lausunto on toimitettu kirjaamoon 5.12.2022 ja ollut asianhallintajärjestelmässä luettavissa.

Jämsén ja Markkanen eivät siis ilmiselvästi ole ennen päätöksentekoa voineet perehtyä lausuntoon, koska sitä on päätöksen jälkeen etsitty kissojen ja koirien kanssa, tuloksena ilmoitus puheenjohtajalle 9.1.2023, että lausuntoa ei ole!

Jos edes lautakunnan puheenjohtaja ei tiedä, mitä lausuntoja on annettu, puhumattakaan niiden sisällöstä, miten on lautakunnan jäsenten laita?

Lausunnoilla on siis pyyhitty pöytää, eikä niitä ole käsitelty asianmukaisesti, kuten hyvän hallintotavan oikeusperiaatteissa vaaditaan. Tämä on lausunnon antajia kohtaan törkeää ja vähättelevää. Lautakunnan päättäjiä tämä ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan.

Asiassa herää myös vakava kysymys sivistystoimen hallinnon ja sen päätösten lainmukaisuudesta. Valmistelusta viime kädessä vastaavien sivistysjohtaja Tiina Granqvistin ja lautakunnan puheenjohtaja Marju Markkasen olisi pitänyt varmistaa, että asiassa noudatetaan kaikilta osin hyvää hallintotapaa, jos opetus- ja kasvatusjohtaja Jämsén ei valmistelussa siihen pysty.

Varumo on Lahden seudun vanhemmat – Lasevan, Peltola Tiirismaan koulun englanninkielisten luokkien tuki ry:n ja Kinberg Harjun koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja.