Kansanedustajaehdokas Ville Melanen (kd.) kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan (Uusi Lahti 8.2.) Helsingissä järjestettävistä sateenkaarityöpajoista.
Helsingin kaupungin järjestämät sateenkaarityöpajat olivat nuorten oma ehdotus, jonka he tekivät kaupungin osallistavan budjetoinnin kautta. Nuorten toiveena oli, että koulussa tarjottaisiin enemmän opetusta moninaisuudesta.
Sateenkaarityöpajat ovat osa peruskoulun opetussuunnitelmaa, jonka mukaan perusopetuksessa on edistettävä tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta ja lisättävä tietoa sekä ymmärrystä muun muassa sukupuolen moninaisuudesta.
Kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoret eivät usein koe olevansa osa kouluyhteisöä, vaan he jäävät näkymättömiin.
Ajankohtaisen ja asiallisen tiedon tarjoamisesta seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on niin kansallisen lainsäädännön kuin kansainvälisten ihmisoikeuslinjausten mukaista.
Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen. Argumentin, että tiedon antaminen hämmentäisi lapsia ja nuoria on kumonnut muun muassa Euroopan neuvoston perustuslakiasioiden asiantuntijaelin Venetsian komissio.
Ei ole olemassa näyttöä, jonka mukaan asiallinen tieto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä vaikuttaisi haitallisesti lapsiin, päinvastoin asiallinen tiedon on katsottu olevan lapsen edun mukaista, kuten YK:n erityisraportoija oikeudesta opetukseen on linjannut. Myös lapsen oikeuksien komitea on katsonut, että tiedon puute on vastoin sopimuksen linjauksia.
Kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoret eivät usein koe olevansa osa kouluyhteisöä, vaan he jäävät näkymättömiin. Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoret kertovat myös muita nuoria useammin kiusaamisesta, väkivallasta, seksuaalisesta häirinnästä, huonommasta osallisuuden kokemuksesta sekä yksinäisyydestä.
Myös sateenkaarinuorilla on oikeus olla ja näkyä koulumaailmassa omana itsenään. Tietoa tarvitsee niin oppilaat, opettajat kuin vanhemmatkin.
On tärkeää, että kaikilla lapsilla riippumatta heidän vanhempiensa vakaumuksesta tai uskonnosta, toteutuu oikeus saada tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Erityisen tärkeä tämä oikeus onkin niille lapsille, jotka eivät esimerkiksi vanhempiensa uskonnollisen vakaumuksen takia tätä tietoa saisi.
Nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija, Seta