Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Omaishoidon tuen ehdot yhtenäistettävä

Väestömme ikääntyy kovaa vauhtia. Laitospaikat ovat lujassa ja kalliita. Täten hyvinvointialueiden tulisi kannustaa niitä, jotka haluavat itse hoitaa omaisensa kotona.

On käsittämätöntä, että joillakin hyvinvointialueilla on paljon tiukemmat kriteerit saada omaishoidon tukea kuin toisilla.

Siis pääsy viralliseksi omaishoitajaksi on työn ja tuskan takana monessa kunnassa.

Omaishoidon tuki on pieni raha, josta verottaja ottaa puolet.

Luulisi yhteiskunnan auttavan mielellään näitä omaishoitajia, jotka usein oman jaksamisensa äärirajoilla hoitavat omaistaan ympärivuorokautisesti.

Palvelutalojen paikat ovat vähentymässä, joten kotona tapahtuva omaisen hoito on paitsi äärimmäisen arvokasta työtä, lisäksi se on yhteiskunnallemme kaikista edullisin hoitomuoto.

Laki omaishoidon tuesta on ollut voimassa vuodesta 2006 alkaen. Vuosien mittaan on lakiin saatu muutoksia lisää esim. vapaiden järjestämisestä omaishoitajille.

Nyt katseet kääntyvät tulevaan eduskuntaan. Seuraavan hallituksen tehtäviin kuuluu mielestäni tehdä konkreettisia muutoksia omaishoitajalakiin. Tuen myöntämisen kriteerit yhtenäisiksi koko maassa sekä verovapaus omaishoidon tukimuotoihin.

Ikäihmiset muodostavat suurimman terveys- ja hoivapalvelujen pääkäyttäjäryhmän jo nyt ja tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on omaishoitaja (ei virallinen)