Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lainsäädäntöä ohjaa arvot

Totean alkuun, että jokainen tähän maailmaan syntynyt ihminen on yhtä arvokas ihmisenä. Jokainen on syntynyt tänne ilman omaa tahtoaan tai ansiotaan ja rakentaa elämäänsä yksilönä toivottavasti mahdollisimman onnellisena.

Minulle ei henkilökohtaisesti aukea se, että eduskunta ihmisten arjen vakavien haasteiden keskellä vatvoo päivästä toiseen mitä kummallisempia asioita. Tässä maassa on paljon isompiakin ongelmia ja kiireellisempiä asioita ratkaistavana. Nyt pitäisi keskittyä olennaiseen ja käyttää kaikki energia ja keinot ihmisten, yritysten ja koko Oy Suomi Ab:n selviämiseen yli haasteellisen ajanjakson.

Samaan aikaan kun ihmiset saavat useiden satojen eurojen sähkölaskuja, kuhafile maksaa 50 euroa kilo ja yritykset kipuilevat nousseiden energia- ja raaka-ainekustannusten kanssa, eduskunnan käytävillä pohditaan päivästä toiseen, kuinka monta kertaa vuodessa ihminen voi vaihtaa sukupuolta.

Yksi hyväksyy, että maksimissaan kerran vuodessa – toinen puolestaan ei olisi laittamassa mitään rajoituksia. Valiokunta päätyi esitykseen missä lisättiin pykälä, jonka mukaan sukupuolen voi korjata väestötietojärjestelmään korkeintaan vuoden välein, ellei henkilöllä ole erityisiä perusteita, jonka takia hänen pitää tehdä muutos vuoden sisällä toiseen kertaan.

Suvaitsematon minä en ole. Mutta mikään ei poista sitä, että seison omien arvojeni takana.

Anteeksi mitä? Olen sanaton.

Minulle sukupuoli ei ole koskaan ollut ”minusta tuntuu” -päätös. Lapsi syntyy ihmiseksi ja on joko poika tai tyttö.

Pohdin silti, että jos näin isossa asiassa ei pysty tekemään päätöstä, niin miten pystyy ratkaisemaan pienempiä asioita? Mikä on elämänhallinnan tasapaino?

Lisäksi lakiesityksen mukaan sukupuolen vaihtamisesta vastuu jätetään pelkästään yksilölle ilman lääketieteellistä kontrollia. Kaiken kaikkiaan laki on täynnä kohtia, joita en voi ymmärtää enkä hyväksyä.

Maallikkona joudun kysymään myös lapsen oikeuksien perään. Esityksen mukaan henkilön vanhemmuusnimike voidaan muuttaa väestötietojärjestelmään vastaamaan vahvistetun sukupuolen mukaista nimikettä.

Esimerkiksi lapsen synnyttäneen ihmisen äiti-nimike voidaan muuttaa isäksi, jos henkilö korjaa sukupuoltaan. Tosin ehkä isä- ja äiti-nimikkeetkin ovat kohta katoava luonnonvara.

Ihmiset haluavat tietää päättäjien mielipiteitä. Juuri arvoista pitää keskustella. Se on suomalaisen politiikan rikkaus, että tiedämme, mitä eri arvopohjalla olevat ihmiset ajattelevat.

Meillä on vaan yhä vahvistunut yhteiskunnassa ihmeellinen henki. Kun henkilö sanoo julkisuudessa mielipiteensä, joka on jonkun vähemmistön näkemystä vastaan, hänet leimataan suvaitsemattomaksi ja ahdasmieliseksi. Suvaitsematon minä en ole. Mutta mikään ei poista sitä, että seison omien arvojeni takana ja tuon niitä tarvittaessa julki.

kansanedustajaehdokas (kok.)