Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onko moderni rahateoria kupla vai viimeinen keino vältellä valtion velkoja?

Maailmassa on velkaa tällä hetkellä eri lähteiden mukaan tämän vuoden lopussa noin 232 000 miljardia euroa. Tämä selviää maailman velkakellosta. Summa on ennätyksellisen suuri ja 365 prosenttia eli nelinkertainen suhteessa koko maailman bruttokansantuotteeseen.

Maailmassa on siis enemmän velkaa kuin rahaa. Jokaisella suomalaisellakin on julkista velkaa noin 25 000 euroa. Suomi maksaa korkoa ensi vuonna noin kolme miljardia 137 miljardin velkamäärästään.

Näin tekevät kaikki muutkin maat! Tämän mahdollistaa niin sanottu Modern money theory eli moderni rahateoria, jonka loi jo 1990-luvun alussa australialainen taloustieteilijä Bill Mitchell. Sitä ovat edelleen kehittäneet monet, kuten Warren Mosler ja L. Randall Wray, toki muutkin.

Jokainen löytää teorian yksityiskohdat netistä helposti, mutta lyhyesti siinä on kyse siitä, että hallitukset ja valtiot voivat luoda rahaa ilman taloudellisen romahduksen uhkaa. MMT-teorian mukaan alijäämillä ei ole hallituksille niin paljon merkitystä, koska maat ja valtiot, joilla on oma keskuspankki, voivat luoda lisää rahaa painattamalla sitä lisää tarpeen mukaan vaikka kolmessa vuorossa joka päivä. Korot maksetaan, muusta viis!

Maailman suurimmat taloudet kuten USA ja Kiina voivat harjoittaa siksi ekspansiivista finanssipolitiikkaa suurista budjetin alijäämistä huolimatta keskuspankkirahoituksiensa avulla.

Tarkistin juuri ennen tätä kirjoitustani aidon paskan arvon.

Aiemmat talousteoriat uskoivat, että rahaa ei voida painaa rajattomasti, koska jossain vaiheessa inflaatio nousee sietämättömäksi ja taloudesta loppuvat niin työntekijät kuin resurssit. Paras esimerkki tänään on Argentiina, jossa inflaatio on jo 90 prosenttia; siis liki hyperinflaatiota.

Kuitenkin MMT:n oppien mukaan rahapoliittisesti suvereeni valtio ei voi mennä konkurssiin. Makrotalous elää siis täysin erillään omassa kuplassaan. Se on täysin jotain muuta kuin Matti Meikäläisen asuntovelka, jota maksetaan otsa hiessä 20 vuotta koron vaihdellessa 1-20 prosentin välillä.

Tämän ajattelun voisi kiteyttää seuraavasti: budjettivaje on myytti ja julkinen velka on kansalaisten saatava. Moderni rahateoria on siis selkeä poliittinen ohjelma vai onko?

Valtiohan voisi tässä tilanteessa järjestää kaikille kansalaisilleen töitä? Keskustelua MMT-teoriasta on pakko alkaa käydä myös Suomessa, sillä me joudumme lakki kädessä hakemaan valtion velkamme pääasiassa ulkomailta. Outoa tässä tilanteessa on vain se, että MMT-teoriaa kannattaa vasemmisto ja vastustaa oikeisto.

Rahaa maailmassa on runsaasti, mutta ongelmana onkin löytää sellaisia sijoituskohteita, jotka olisivat maailman tulevaisuuden kannalta ja myös ympäristöpoliittisesti koko maapallon kestäviä.

Kryptovaluutat ja niiden markkinat ovatkin olleet eräs tyypillinen noususuhdanteen heijastuma. Huippu saavutettiin marraskuussa 2021, jolloin kryptovaluuttojen yhteenlaskettu arvo nousi Coinmarketcap-sivuston mukaan 3 000 miljardiin dollariin.

Nyt kaikista kryptovaluuttojen arvosta on kadonnut kaksi kolmasosaa ja lukuisat kryptohankkeet ovat paljastuneet suoranaisiksi huijauksiksi. Minulle tämä kryptohuijaus paljastui vasta , kun maailmalla alettiin kaupitella niin kutsuttuja NFT- papereita eli eräänlaisia digitaalisia taiteen aitoustodistuksia.

Tarkistin juuri ennen tätä kirjoitustani aidon paskan arvon. Italialainen taiteilija Piero Manzoni säilöi vuonna 1961 omaa ulostetaan 90 purkkiin. Vuonna 2016 yhdestä purkista maksettiin 275 000 euroa.

Tästä voimme tehdä helposti sen päätelmän, että paska on selvästi arvokkaampaa kuin unssi kultaa, joka vuonna 1961 maksoi 37 dollaria! Kyllä maailma on ihmeellinen paikka pienelle kulkijalle!