Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotiäidit samalle viivalle

Kukaan ei tee lapsia rahan takia, mutta miksi yhteiskunnassamme on taloudellisesti kannattavampaa olla opiskelija tai työtön kuin kotiäiti?

Kotona lasta hoitavien vanhempien pitäisi olla samalla viivalla muiden alennusryhmien kanssa.

Kun hoidin 2-vuotiasta lasta kotona, huomasin, että kotiäidit maksavat monissa julkisissa palveluissa samaa hintaa kuin palkansaajat. Eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät sen sijaan saavat alennuksia. Alennusta saavien ryhmään pitäisi lisätä kotihoidontuella lasta kotona hoitavat vanhemmat.

Hyviäkin esimerkkejä kotiäitien huomioimisesta toki on, joskin niiden selvittämiseksi joutuu joskus näkemään hieman vaivaa.

Tässä yksi kokemukseni. Rakastan liikuntaa. Lapsemmekin viihtyy mainiosti esimerkiksi uimahallissa, missä kävimme satunnaisesti hänen ollessaan pieni. Minulle selvisi vasta 3 kuukautta ennen kotihoidontuen päättymistä ja työhönpaluutani, että kotikaupungissani Lahdessa uimahallin sisäänpääsymaksusta saa alennuksen, kun näyttää kassalla Kelan päätöksen kotihoidontuesta: normaalin 6 euron lipun sai siis 3 eurolla! Alle 4-vuotias lapsi pääsi mukaan maksutta.

Olin tosi iloinen vastaantulosta, ja kävimme lapseni kanssa sen jälkeen lähes viikoittain uimassa, ennen kuin palasin työelämään. Pyysin myös, että tieto alennuksesta kirjoitettaisiin selkeämmin auki uimahallin hinnastoon, jotta muutkin osaisivat hyödyntää etua.

Raha palautuu varmasti kaupungille säästöinä takaisin, kun lapset oppivat pienestä pitäen käymään uimahallissa, harjoittamaan uimataitoja ja parhaassa tapauksessa myös nauttimaan liikunnasta, mikä tuo tietysti positiivisia terveysvaikutuksia.

Esitän, että kaikkien uimahallien hinnastoihin kirjataan selkeästi tieto kotihoidontuella lasta kotona hoitavien vanhempien alennuksesta.

Liikunnanohjaaja AMK,

eduskuntavaaliehdokas (kd)