Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taloyhtiöpäättäjä, osallistu ja vaikuta yhdistyksesi vuosikokouksessa

Maailma ei ole enää entisensä. Kun tarkastellaan viime vuotta, Ukrainan sota on ulottanut kielteiset vaikutuksensa niin kansakuntien, yritysten ja yksityisten ihmistenkin elämään, eivätkä sodan seurauksilta ole välttyneet taloyhtiötkään.

Energian ja muidenkin hyödykkeiden hintojen sekä korkojen nousu yhdistyneenä rahalaitosten kiristyneeseen lainanantoon on johtanut monet taloyhtiöt vaikeaan tilanteeseen. Erityisesti ne taloyhtiöt, jotka remontteja lykkäämällä ovat kasvattaneet korjausvelkaansa.

Pahimmillaan lyhytnäköinen ”kädestä suuhun” -politiikka on johtanut asunto-osakeyhtiöitä maksukyvyttömyyteen ja jopa konkursseihin – ilmiö, jota ei aiemmin asunto-osakeyhtiöiden kohdalla pidetty edes mahdollisena. Kiinteistöneuvos Harri Seppä on selkeästi käsitellyt aihepiiriä mielipidekirjoituksessaan, joka on julkaistu ESS:ssa 15.1.

Lisää lunta tupaan taloyhtiöille, niiden hallituksille ja viime kädessä osakkaille tuli paljastuneen isännöinnin hintakartellin muodossa, kun markkinaoikeuden tuomio miljoonien seuraamusmaksuineen joulukuussa julkaistiin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti helmikuussa 2021, että markkinaoikeus määrää seuraamusmaksut kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Suomen Isännöintiliitto ry:lle, jotka vuosina 2014–2017 lainvastaisesti sopivat keskenään isännöintipalvelujen hinnoista.

Edellä mainitut realiteetit, sota Euroopassa, nousevat kustannukset, lainaehtojen kiristyminen ja kiinteistöalalla paljastuneet väärinkäytökset, asettavat taloyhtiöt entistä kovempien haasteiden eteen, joista selviäminen edellyttää jatkossa niiden hallitusten jäseniltä huomattavasti vahvempaa osaamista ja ammattimaisuutta kuin tähän mennessä on nähty.

Tuleva vuosikokous on kaikkea muuta kuin kuiva rutiinikokous, jossa päätettäisiin vain sääntömääräisistä asioista.

Taloyhtiöiden tulevaisuus on vaarassa, jos niiden hallituksissa istuu kokemattomia kilttejä tätejä ja setiä, jotka ovat ulkoistaneet kaiken johtamisen keskinkertaiselle ja/tai ylikuormitetulle isännöitsijälle, jonka kohteiden määrä on yksinkertaisesti liian suuri.

Nyt on vastuullisten taloyhtiöpäättäjien vihdoinkin korkea aika karistaa kiinteistöalaa koskevat väärät kuvitelmat mielestään ja palata ajatuksineen maan pinnalle.

Järjestökentässä viljellään perusteettomasti näkemystä, että kiinteistöalan toimijat ovat ikään kuin yhtä perhettä ja moititaan niitä, jotka uskaltavat kyseenalaistaa tämän vakiintuneen ”totuuden”. Kuten paljastunut isännöintialan hintakartelli, rakentamisen laatuongelmat ja urakoiden perusteeton lisälaskutus osoittavat, oma etu on kaikilla toimijoilla päällimmäisenä. Eikä siinä ole mitään erityistä tai kummallista, näinhän asia on kaikilla muillakin toimialoilla.

Nyt jos koskaan taloyhtiöt myös täällä Päijät-Hämeessä ansaitsevat aidosti niiden tarpeisiin keskittyvän ja niiden etuja täysillä ajavan etujärjestön.

Se, että taloyhtiöt ovat vuosikymmeniä alistuneet lähinnä sivustaseuraajiksi ja maksajan osaan omassa kiinteistöyhdistyksessään, on suuri historiallinen vääryys, kun lisäksi huomioidaan, että taloyhtiöiden passiivisuutta on käytetty törkeästi hyväksi.

Yhdistyksen strategia julkistettiin vuonna 2021. Siinä tulevaisuuden tavoitetilaksi (visio) on määritelty ”Valtakunnan aktiivisimmat jäsenet”. Päijät-Hämeen Kiinteistöviestin 1/21 pääkirjoituksessa Kiinteistöliitto Päijät-Häme ry:n toiminnanjohtaja Hanna Koskela ja puheenjohtaja Tapio Ojala yhteen ääneen esittivät, että ”toimintamme on tarkoituksellista vain, jos sitä tehdään jäsenten tarpeista, heitä varten ja heidän kanssaan”. Kunpa tämä olisikin totta.

Kiinteistöyhdistyksen seuraava vuosikokous, jossa yhdistyksen ja jäsentaloyhtiöiden kannalta tärkeimmät päätökset tehdään, on ilmoitettu pidettäväksi 15.3.2023. Sohvalla istuen visio valtakunnan aktiivisimmista jäsenistä ei toteudu, mutta mitä useampi jäsentaloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai sen valtuuttama edustaja kokoukseen osallistuu, sitä lähemmäksi tätä tavoitetta päästään.

Tuleva vuosikokous on kaikkea muuta kuin kuiva rutiinikokous, jossa päätettäisiin vain sääntömääräisistä asioista. Siellä tullaan määrittelemään suunta ja luomaan perusta yhdistyksen toiminnalle moniksi vuosiksi eteenpäin. Vaihtoehtoina suljettu hallitusvetoinen vanha toimintamalli tai avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen perustuva jäsenlähtöinen toimintamalli.

Tulemme jättämään sääntöjen mukaisesti ja hyvissä ajoin kaksi jäsenaloitetta vuosikokouksessa käsiteltäviksi ja päätettäviksi. Toinen koskee jo lähes kolme vuotta puutteellisen valmistelun vuoksi keskeneräisenä roikkuneen säätiöhankkeen lopettamista ja toinen uutta vaaliohjesääntöä, jonka avulla jäsentaloyhtiöt saavat selkeän menettelytapaohjeen siitä, miten toimitaan, kun jäsentaloyhtiö haluaa asettaa oman ehdokkaan hallitusvaaliin tai vaalitoimikuntaan.

Sokerina pohjalla tiedoksi, kun kerran yhdistys ei ole halunnut tästä tiedottaa. Syyskuussa 2021 hyväksytyt säännöt rekisteröitiin vasta 12.4.2022, jolloin ne tulivat voimaan. Sääntöjen siirtymäsäännöksen nojalla tulevassa vuosikokouksessa päättyy kaikkien nykyisten hallituksen jäsenten toimikausi. Mikä ainutlaatuinen mahdollisuus hallituksen uusiutumiseen ja sen jäsenten terveeseen kiertoon!

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia tai jäseniä.