Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuka johtaa Lahden kaupunkia?

Tällä kertaa osoitamme kiitoksemme kansanedustaja Rami Lehdolle hänen mainiosta, arjen totuuden paljastavasta kirjoituksestaan Uusi Lahti -lehdessä 4.1. Otsikko jo sinällään on raflaava: ”Miljoonilla pullonkauloja keskustaan”. Tutumpaa olisi käyttää miljoonia pullonkaulojen poistamiseen.

Olemme useaan otteeseen julkisuudessa kysyneet, kuka tai ketkä oikein Lahden kaupunkia johtavat. Kaupunginjohtajako? Kaupunginhallitusko? Tai valtuusto? Ovatko todellisen vallan ohjaajat ja käyttäjät poliittisen eliitin tai muiden eri taustaisten aatteiden ryhmät? Tai ovatko todellisen vallan käyttäjät puoluetoimistot Helsingissä?

Johtamisen näkökulmasta katsoen kaupungin toimintaa johtaa ja siitä vastaa kaupungin organisaatio päävastuullisena kaupunginjohtaja Timonen, joka puolestaan saanee toimintaohjeensa ja määräyksensä kaupunginhallitukselta.

Montako koko kaupunkikonsernissa tänään toimii, sitä tietoa emme kaupungin sivuilta löydä. Organisaatiossa toimii tällä hetkellä valtava määrä virkamiehiä eri tehtävissä Lahden kaupunginjohtajan alaisuudessa joko suoraan tai sitten epäsuoraan kaupungin eri tytäryhtiöissä ja muissa yhteisöissä.

Organisaatio on turhan monikerroksinen ja täysin yli-miehitetty.

Organisaatio on turhan monikerroksinen ja täysin ylimiehitetty.

Johtajia ja päällikkötason virkamiehiä on päällekkäin liikaa. Työpaikkojensa puolustamiseksi he käytännössä vain lisäävät kustannuksia ja lisäksi myös luovasti keksivät lisätä turhien, ei-lakisääteisten tai muuten ei-välttämättömien hankkeiden teettämistä alaisillaan virkamiehillä.

Näitä virkamiehiä kehotamme tutustumaan syvällisesti ja huolella ministeri Iiro Viinasen maanmainioon mielipidekirjoitukseen ”Lusikka ajoissa käteen ja tuottavuutta parantamaan.” (ESS 29.12.2022).

Ellei oppeja aleta soveltamaan päivittäiseen työhön kaupungin organisaatiossa, pahenee nykytyyli. Se johtaa tilanteisiin, joissa johtavat virkamiehet tuovat kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi mitä erilaisempia mielensä mukaisia, usein kaupungin strategiasta etäällä olevia irrationaalisia luomuksia, jotka lisäävät tehottomuutta ja tuhlausta.

Kateeksi ei käy todellakaan näitä poliittisia päättäjiä, jotka toistuvasti joutuvat ”ota tai jätä” -tilanteisiin päätöksiä tehdessään. Heiltä kun puuttuvat kulloinkin esitetyn hankkeen vaihtoehtoiset suunnitelmat, taloudelliset laskelmat ja erilaiset analyysit.

Näin toimien virkamiesjohto käytännössä pidättää itsellään päätöksenteon ohjaavat työkalut. Näiden puuttuminen on tunnusomainen menettely heikosti johdetussa tai alimiehitetyssä organisaatiossa.

Näin palaamme tämän mielipidekirjoituksemme alun kysymykseen, ja jätämme teille arvoisat lukijat kysymyksen: ” Kuka tai mitkä instanssit ohjaavat ja johtavat Lahtea?”