Tästähän alkaa jo tulla perinne: vuosi pyörähtää käyntiin Lahden saamalla yllättävällä ja myönteisellä huomiolla.
Vuosi sitten ihmeteltiin, kuinka CNN oli valinnut Lahden maailman parhaiden matkakohteiden listalleen. Tällä kertaa ihmetystä ja ihastusta herättää lahtelaislähtöisen Annamari Jukon rahoittama ja lahtelaisen mainostoimisto Queensin suunnittelema iso kampanja, jossa Lahtea mainostetaan Suomen Floridana.
Muun muassa Helsingin joukkoliikennevälineissä näkyvän kampanjan ideana on tuoda esille, että Lahti voi olla eläkeläisille paratiisi siinä missä Amerikan Florida. Kampanjan iskulauseessa helsinkiläisiä kehotetaan tuplaamaan eläkkeensä muuttamalla Lahteen.
Raflaavalle lupaukselle löytyy vankat perusteet asuntojen hintatilastoista. Suomen Florida -kampanjan nettisivuilla asia on kiteytetty näin: ”Vuokrat ja asuntojen hinnat Lahdessa ovat vähintään 30–50 % edullisemmat kuin pääkaupunkiseudulla. Siksi kasvatat helposti käytettävissäsi olevaa euromäärää muuttamalla Lahteen. Muuttamalla pääkaupunkiseudulta Lahteen voit asumisesta säästyvillä euroilla panostaa mukavampaan elämään – tai voit vihdoin toteuttaa unelmiasi”.
Sivustolla myös muistutetaan, että Lahden asuntojen hinnat mahdollistavat halutessasi tilavamman asumisen tai esimerkiksi ekstrahuoneen harrastuksiin ja vieraiden majoittamiseen.
Tuossa ei ole sinänsä mitään uutta. Lahden ja Helsingin asumiskustannusten ero on vanha ilmiö, jota on yritetty säännöllisesti nostaa esille myös kaupungin omassa markkinoinnissa.
Suomen Florida -kampanjan ansio on siinä, että asia tuodaan esille raikkaalla ja selkeällä tavalla. Mikä tärkeintä, näkökulma ei rajoitu pelkästään halpojen asuntojen hehkuttamiseen. Kampanjassa tuodaan esille ytimekkäästi myös Lahden monipuoliset vapaa-ajanviettomahdollisuudet, hyvä sijainti ja kaupungin kompakti koko.
Tuossa ollaan asian ytimessä. Kampanjassa on kiteytetty hyvin paketoituna Lahden parhaat puolet, joita on syytäkin rummuttaa. Muistelen ”muutaman” kerran itsekin nostaneeni noita näkökulmia esille, kun olen tunnustanut rakkauttani tätä kaupunkia kohtaan. Esimerkiksi vuosi sitten, kun Ruotsin radion suomenkielinen toimitus halusi kuulla aamulähetyksessään perusteluita CNN:n valinnalle suoraan lahtelaisen alkuasukkaan suusta.
Enkä taida olla ajatuksieni kanssa yksin. Mainitut näkökulmat nousevat lähes poikkeuksetta esille, kun Lahden parhaista puolista juttelee melkein kenen tahansa täällä enemmän tai vähemmän aikaa asuneen kanssa.
Kampanjassa on nostettu esiin myös mielenkiintoinen näkökulma, joka ei välttämättä tule heti mieleen täällä vakituisesti asuvalle: ”Jos sosiaaliset ympyräsi kaipaavat laajentumista ja ystäväpiiriisi mahtuu uusia tuttavuuksia, täällä saat mahdollisuuden molempiin. Lahdessa riittää junantuomia, joten samanhenkiseen porukkaan on helppo sujahtaa mukaan”. Tätä viestiä on tarkennettu esittelemällä monipuolisesti muun muassa paikallista yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaa.
Mielestäni tuokin on hyvä nosto ja sopii hyvin koko kaupungin historiaan ja olemukseen. Tänne on aina tosiaan tultu muualta.
Ajatus Lahdesta erinomaisena eläkepäivien tukikohtana ei ole tyhjän päällä. Monet ovat tehneet tuon johtopäätöksen jo kauan ennen kampanjaa ja muuttaneet työvuosiensa jälkeen muualta tänne. Julkisuudesta tuttuja esimerkkitapauksia ovat Viinasen veljekset Iiro ja Jukka.
Vähemmän tunnettujen henkilöiden osalta vastaavia tarinoita kuulee epävirallisesti sieltä sun täältä säännöllisen epäsäännöllisesti. Lähes poikkeuksetta muuttajat ovat olleet ratkaisuunsa tyytyväisiä.
Eläkeläiset ovat asukasmarkkinoinnin kannalta hyvin otollinen kohderyhmä. Työikäisistä puhuttaessahan kuulee niin kovin usein sanottavan, että Lahti olisi kyllä hyvä paikka asua, jos täällä olisi vain sopivaa työtä tarjolla. Mielellään vielä pariskunnan molemmille puoliskoille. Eläkeläisillä tuollaista rajoitetta ei enää ole, joten he ovat vapaita tekemään ratkaisujaan muilla perusteilla. Siinä pelissä Lahti alkaakin olla hyvin vahvoilla.
Kylmästi rahan ja kuntatalouden näkökulmasta eläkeläiset ovat nyt kaupungin kannalta hyvin erilainen kohderyhmä kuin vielä 19 päivää sitten. Vuoden alussa voimaan tulleen sote-uudistuksen myötä kaupunki ei enää maksa asukkaidensa sote-kuluja, joten ikäihmisten hoitoon liittyvät menot eivät ole enää kaupungin asia. Sen sijaan eläkeläiset maksavat edelleen kuntaveronsa asuinkuntaansa ja piristävät toki muutenkin alueen taloutta käyttämällä rahojaan täällä.
Paanasen yrittäjäperheen tyttärenä Annamari Jukolla on ollut poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet käyttää rahojaan entisen, ja mahdollisesti myös tulevan, kotikaupunkinsa hyväksi. Vuonna 2014 julkaistussa Suomen superrikkaita esittelevässä kirjassa hänen omaisuudekseen oli mainittu 31 miljoonaa euroa (Ilta-Sanomat 25.12.2022).
Kielten ja uskonnon opettajana työskennellyt Jukko vaikuttaa kaikin puolin yhteisistä asioista kiinnostuneelta henkilöltä, sillä Lahden markkinoinnin lisäksi hänellä on ollut vireillä vieläkin isommalta kuulostava hanke. Ilta-Sanomien haastattelussa Jukko visioi ”vastuuyhteiskuntaa”, jonka tunnusmerkkinä olisi työmarkkinoiden ulkopuolella olevien, erityisesti yksinäisyydestä kärsivien yhteisöllinen toiminta. Hän on nimennyt kymmenkunta vuotta kypsyttelemänsä idean Rocky Roadiksi, RoRo-malliksi.
Jukko on vuosien saatossa saanut ideastaan myös kritiikkiä, koska siitä tulee mielikuva työttömien tekemästä ilmaistyöstä. Aihetta koskevassa Ilta-Sanomien jutussa toimittaja oli kuitenkin kirjannut haastattelussa syntyneen vaikutelmansa näin: ”Toisaalta hän perustelee ajatuksiaan hyvin, ja puheista välittyy aito välittäminen ja huoli eriarvoisuuden ja yksinäisyyden kasvusta”.
Mielenkiintoista ja arvostettavaa aktiivisuutta. Aika moni muu saattaisi vastaavassa asemassa tyytyä elämään kaikessa hiljaisuudessa rahojensa kanssa.
Jukon ajama laajempi yhteiskunnallinen tavoite saattaa myös jakaa mielipiteitä, mutta Lahti-kampanja tuntuu saaneen lähes poikkeuksetta myönteisen vastaanoton myös paikallisessa keskustelussa. Se on myös yksi merkki siitä, että on osuttu jonkin olennaisen ytimeen.
Muutamia yksittäisiä soraääniäkin kampanja toki on herättänyt. Niissä on huomautettu, että Lahti ei ole köyhälle hyvä paikka. Tätä näkemystä on perusteltu muun muassa sillä, että julkiset terveyspalvelut eivät pelaa ja hoitoa on vaikea saada.
En halua vähätellä tippaakaan tuota ongelmaa. Kenenkään on paha mennä sanomaan, ettei se olisi totta, jos henkilöllä itsellään on tuollaisia kokemuksia.
Sitä jää kuitenkin miettimään, onko tilanne sen parempi muissa isoissa kaupungeissa. Pelkään pahoin, että ei ole. Viime aikojen terveydenhuollon kriisiä koskevista uutisista tulee sellainen käsitys, että lahtelaisten ei todellakaan kannata kadehtia esimerkiksi pääkaupunkiseudun palveluita.
Köyhän elämässä on omat rajoitteensa kaikkialla, mutta näin kaupunkilaisjärjellä voisi ajatella, että köyhälle jos kenelle on olennaista, että rahaa ei mene niin paljon asumiseen kuin pääkaupunkiseudulla. Suomen Florida on varteenotettava vaihtoehto tulotasosta riippumatta.