Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miljoonilla pullonkauloja keskustaan

Reilu kuukausi sitten Lahden virkamiehet esittivät, että pyöräteitä pitäisi rakentaa lisää kymmenillä miljoonilla euroilla. Tämä tarkoittaisi autokaistojen ja pysäköintiruutujen poistoa monilta keskustankin vilkkailta kaduilta. Lahtelaisten valtaväyliä siis sumputettaisiin ja talvikunnossapitoa hankaloitettaisiin entisestään. Esimerkiksi Vesijärvenkadun ja Lahdenkadun läpiajoa hidastettaisiin tekemällä hintavia pullonkauloja kaistoja poistamalla.

Nyt sitten Lahden virkamiehet tulivat taas ulos uusvanhoilla ideoillaan. Jo valmiiksi autioituvaan keskustaan haluttaisiin lisää kävelykatuja. Aleksanterinkatukin suljettaisiin liikenteeltä ja linja-autot sumputettaisiin Vapaudenkadulle. Asiaa esitetään kokeiluna, jonka kuulemma ei pitäisi maksaa miljoonia.

Virkamiehet ottavat taas mallia maailmalta, kuten tehtiin urheilukeskukseen valmistuneen, yli puoli miljoonaa maksaneen pyöräiltävän liikenneympyränkin kohdalla. Silloin mallia otettiin Hollannista ja kustannusarviokin ylitettiin sadoilla tuhansilla euroilla. Mikä tosin oli paljon vähemmän, kuin Launeelle valmistuneen älypyörätien miljoonaylitys.

Päijänteenkadun päähän, Viiskulmaan tehtiin kokeiluna tapahtuma-aukio ja katu katkaistiin. Nuorisopalvelut taisivat maalata aukion Afrikan tähti -teemalla, mitään muuta ei tainnut tapahtua. Silti ”taideaukio” päätettiin rakentaa pysyväksi hinnalla millä hyvänsä. Kaiken sitten kruunasi aukiolle sijoitettu kymmenien tuhansien eurojen arvoinen ja ruosteen värinen pala Lahden omaa ”Berliinin muuria”.

Kuten Viiskulmassa, niin Aleksanterinkadunkin kohdalla on kyse siitä, että kokeilujen kautta saadaan hivutettua vastustetut ja kalliit katusuunnitelmat pysyväksi ratkaisuksi.

Vihervasemmisto taputtaakin kuuluvasti käsiään näille uusille hulluille ideoille ja näyttää siltä, että kokoomuskin on liittymässä tähän kuoroon. Heillä näyttää veronmaksajien rahaa riittävän. Samalla he ihmettelevät, miksi kaupungin laidoilla olevat kauppakeskukset vetävät asiakkaita ja keskusta ei.

Jos Lahden kaupungilla jossain vaiheessa olisi ylimääräistä rahaa, niin se pitäisi käyttää kuntalaisten hyvinvointiin ja oikeaan viihtyvyyteen. Eikä kaiken maailman vihreän siirtymän kotkotuksiin!

kansanedustaja (ps.)