Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Idea Aleksin katukokeilusta syytä upottaa Vesijärven syvimpään kohtaan

Nyt on taas alustavasti kaiveltu naftaliinista kokeilua Aleksanterinkadun muuttamisesta kokonaan kävelykaduksi ja samaan ajatukseen on liitetty Vapaudenkadun kaksisuuntaistaminen linja-autoille. Mielestäni tämä alustavakin ajatus olisi tässä vaiheessa hyvä polttaa ja upottaa Vesijärven syvimpään kohtaan sekä jättää upotuspaikka merkkaamatta jälkipolville.

Jos Vapaudenkatu ahdetaan täyteen linja-autoja kahteen suuntaan, niin katu on sen jälkeen tukossa. Ja jos Aleksista tehdään leveä kävelykatu, niin Lahden keskusta näyttää sen jälkeen vieläkin autiommalta.

Mikäli autoilua keskustassa jatkuvasti hankaloitetaan, niin silloin rahaa oikeasti käyttävät asiakkaat vähenevät Lahden keskustasta. Lahti eroaa Keski-Euroopan maista siinä, että täällä tulee taivaalta suurimman osan ajasta vettä, räntää tai lunta, joten keskustan tulee olla selkeästi myös autoilla saavutettavissa jatkossakin.

Nyt kun Aleksia ja muitakin katuja tarkkailee noina muutamina aurinkoisina vapaapäivinä, niin hienosti olemme sovussa kaikki mahtuneet kävelemään ja pyöräilemään. Ikävällä säällähän sitten ei näykään kuin autoja.

Mielestäni nyt ihan aluksi tarvitaan uusi kokonaissuunnitelma Lahden keskustalle ja se lähtisi liikkeelle kolmella erilaisella ”tupakkiaskin” kanteen tehdyllä raakileajatuksella (olkoon nimiltään vaikka Hessu, Hissu ja Kaitsu), joita kaupunkilaiset ja valtuutetut voisivat yhdessä kommentoida ja joista lähdetään jatkokehittämään yhtä. Näin saadaan kaikki mukaan.

Pelkään ”katukokeiluita”, sillä niissä on se ongelma, että voivat jäädä pysyviksi, vaikka suurin osa pitäisikin lopputulosta susihuonona. Myös lahtelaisilta asukkailta pitää uskaltaa selkeästi kysyä mielipidettä, eikä pelätä vastauksia.

Lahden keskustaa pitää ehdottomasti kehittää ja elävöittää, mutta se kokonaisuus tulee miettiä tarkkaan. Kehitetään myös toria ja tehdään siitä aidosti lahtelaisten oma olohuone. Viimeisin joulutori oli mielestäni onnistunut ja vastaavaa tunnelmaa kaivattaisiin myös muinakin aikoina.

Aleksanterinkadun yrittäjä ja asukas, rakennus- ja ympäristölupalautakunnan puheenjohtaja (kok.)