Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.12.2022 | Pikapäätös Harjun koulusta oli valinta ruton ja koleran välillä

Lahden sivistyslautakunta teki viime viikon kokouksessaan vilkasta etukäteiskeskustelua herättäneen ratkaisun, kun se päätti Tiirismaan ja Harjun peruskoulujen hallinnollisesta yhdistämisestä.

Suomeksi sanottuna tuossa oli kyse siitä, että Harjun koulun toiminta nykyisessä paikassaan kaupungintalon kupeessa loppuu ja jo ensi syksystä alkaen myös keskustan alueen alakouluikäiset opiskelevat Paavolan kampuksella.

Entisen aikuiskoulutuskeskuksen tiloihin syntyy luokat 0.–9. käsittävä noin 800 oppilaan yhtenäiskoulu, kun sinne sijoitetaan nykyiset Tiirismaan peruskoulun ja Harjun koulun luokat. Tien toisella puolella on 1 350 lukiolaisen Gaudia, Suomen suurin lukio, joten kaiken kaikkiaan Paavolan kampuksella opiskelee ensi syksystä alkaen pitkälle yli 2 000 lasta ja nuorta.

Ei ihme, että suunnitelma herätti vastustusta molempien yhdistettävien koulujen vanhempien keskuudessa. Muutos on melkoinen etenkin Harjun koulun pienille koululaisille. Siirtyväthän he suurkampukselle ja isoon yhtenäiskouluun sopivan kokoisesta lähikoulusta, jossa suunnilleen kaikki tuntevat toisensa.

Pienten tai keskikokoisten lähikoulujen lakkauttamisessa ja toimintojen keskittämisesäs ei ole sinänsä mitään uutta. Vastaavia päätöksiä on tehty Lahdessa jo pitkään periaatteella ”säästetään mieluummin seinistä kuin opetuksesta”. Nykyinen sivistystoimialan talousahdinko on tosin saanut vanhemmat esittämään oikeutetun kysymyksen: mihin ne seinistä säästetyt rahat ovat oikein menneet?

Poikkeuksellista Harjun koulun lakkautuksessa on sen aikataulu. Esitys tuotiin pikavauhtia päätettäväksi ja se on tarkoitus toteuttaa jo ensi syksynä. Päättäjille ja asianosaisille jäi hyvin vähän aikaa perehtyä asiaan tai pyrkiä vaikuttamaan siihen.

Lahden uusi opetus- ja kasvatusjohtaja, elokuussa työnsä aloittanut Virve Jämsén on myöntänyt olleensa asiassa aloitteellinen. Numeroita tutkittuaan hän oli havainnut, että Tiirismaan ja Harjun koulut mahtuvatkin samaan kiinteistöön, koska aikuiskoulutuskeskukseen oli jäämässä ennakoitua enemmän tyhjää tilaa. Kiinteistöstä oli tulossa käyttöön vain kaksi kolmasosaa, käyttämättä olisi jäänyt noin 300 oppilaspaikkaa.

Koulujen yhdistämisellä vältetään uudisrakennuksen teko entiselle Tiiirismaan koulun paikalle Ursankadulle. Tarkoitusta varten oli jo alustavasti varattu yhteensä noin 23 miljoonaa euroa vuosien 2026 ja 2027 taloussuunnitelmaan.

Harjun koulurakennuksesta luopuminen ja Harjun koulun rehtoriviran täyttämättä jättäminen vähentää vuokra-, siivous- ja henkilöstökuluja arviolta 450 000 euroa vuodessa. Ensi vuodelle arvioitu säästö on 160 000 euroa, kun muutos astuu voimaan elokuussa.

Kouluverkkoratkaisua miettivillä päättäjillä oli tuoreessa muistissa, miten valtuuston talousarviokokouksessa oli äskettäin väännetty sivistystoimen ensi vuoden rahoista ja maalailtu hyvin synkkiä uhkakuvia kaupungin tulevien vuosien taloustilanteesta, jonka vuoksi kouluilla on painetta karsia opettajia ja avustajia. Tällaisessa tilanteessa esitys koulujen yhdistämisestä oli tarjous, josta oli vaikea kieltäytyä.

Päättäjät joutuivat valitsemaan kahden hankalan vaihtoehdon välillä. Jossakin toisessa tilanteessa ratkaisun kanssa olisi otettu vähintään aikalisä, jotta muutokseen olisi voitu varautua paremmalla aikataululla.

Tehdylle päätökselle on omat järkisyynsä, mutta niin on myös sitä kohtaan esitetylle kritiikille. Päättäjien ja virkamiesten tehtävänä on nyt varmistaa, että muutos sujuu koululaisten ja henkilökunnan kannalta mahdollisimman hyvin poikkeuksellisen kireästä aikataulusta huolimatta.