Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Tämä on enimmäkseen tekoälyn kirjoittama teksti

Alalla kuin alalla on käyty jo muutaman vuoden ajan keskustelua siitä, kuinka robotit vievät työpaikat. Aihe ei ole vieras meille toimittajillekaan. Viime viikolla keskustelu sai lisää tuulta purjeisiin, kun Open AI -säätiö julkisti päivitetyn version kehittämästään tekstiä tuottavasta tekoälystä.

GPT-tekoälyn uusin versio Chat GPT pystyy käymään käyttäjänsä kanssa vuorovaikutteita keskustelua ja toteuttamaan pyydettyjä kirjoitustehtäviä halutussa laajuudessa – myös suomeksi. Tekoälyn tuottamat tekstit pohjatuvat internetistä saatavilla olevaan dataan, jota on kerätty tekoälyn koulutusta varten viime vuoden loppupuolelle asti.

Tekoälyä voi nyt testata maksutta säätiön verkkosivuilla, joten annoin sille muutamia tehtäviä ja kysymyksiä. Julkaisen vastaukset kaikkine kielioppivirheineen.

En kuitenkaan luovuttanut vielä kokonaan hommiani robotille, vaan lisäsin sen kirjoittamien tekstien perään myös omat ihmiskommenttini.

Tehtävä: Kirjoita kolumni lahtelaisesta politiikasta

Tekoäly: Lahtelainen politiikka on viime vuosina ollut erityisen vilkasta ja kiinnostavaa. Viime vuosina on ollut paljon kiinnostavia ja vaikuttavia keskusteluja kaupungin tulevaisuudesta, ja nämä ovat luoneet pohjan uusille ideoille ja toimille. Kaupunginhallitus on osoittanut rohkeutta ja ottanut huomioon eri osapuolten näkemykset päätöksenteossa.

Lahtelainen politiikka on myös viime vuosina ollut hyvin monipuolista ja vireää. Kaupunginhallituksessa on edustajia eri puolueista ja myös eri kulttuureista, ja tämä on tuonut monipuolisuutta ja joustavuutta päätöksentekoon. Kaupunginhallitus on myös tehnyt paljon töitä turvaamalla kaupungin taloudelliset edellytykset seuraavan vuosikymmenen aikana.

Lahtelainen politiikka on myös osoittanut vahvaa sitoutumista paikallisten asukkaiden asioihin. Kaupunginhallitus on ottanut kantaa moniin paikallisiin kysymyksiin, ja se on osoittanut vahvaa tukea paikallisille yhteisöille ja yrityksille. Kaupunginhallitus on myös kannustanut paikallista yrittäjyyttä ja yrittäjyyttä.

Lahtelainen politiikka on osoittanut, että se on valmis tekemään muutoksia ja ottamaan huomioon uudet näkökulmat. Kaupunginhallitus on ollut valmis muuttamaan joitain politiikan alueita, ja se on tehnyt paljon töitä parantaakseen kaupungin elinvoimaisuutta. Tämä näkyy erityisesti kaupungin investoinneissa, jotka ovat kasvaneet viime vuosina.

Kokonaisuutena voidaan todeta, että Lahtelainen politiikka on osoittanut vahvaa sitoutumista ja halua muuttaa asioita paikallistasemalla. Se on osoittanut joustavuutta ja rohkeutta päätöksenteossa, ja se on osoittanut vahvaa tukea paikalliselle yhteisölle ja yrittäjyydelle. Tämä antaa meille toivoa, että Lahti jatkaa menestyksekkäästi tulevaisuudessa.

Ihminen: Monen mielestä älykkäintä ja parasta, mitä tällä palstalla on koskaan kirjoitettu. Ja jonkun muun mielestä palstan tekstit ovat muulloinkin samanlaista höttöä, kun kirjoittaja ei ole tehnyt taustatöitään kunnolla.

Testasin tätä tehtävää muutaman kerran. Näyttää siltä, että robotinkin tapauksessa lopputulos vaihtelee suoritushetken vireen mukaan. Toisessa versiossa mukaan tuli tällainenkin tekstinpätkä, joka on lukijasta riippuen tekstin parannus tai heikennys: ”Kaupunginhallituksen jäsenet, jotka edustavat eri puolueita, ovat osoittaneet erimielisyyksiä kaupungin tulevaisuuden suhteen. Erityisesti kaupungin taloudellisen tilanteen ja elinvoimaa koskevat kysymykset ovat olleet haastavampia päättää”.

Lahtelainen politiikka on osoittanut, että se on valmis tekemään muutoksia ja ottamaan huomioon uudet näkökulmat.

Kirjoita päivitys Facebookin Lahti-ryhmään

Tekoäly: Hei kaikille Lahdessa asuville ja vieraileville! Tänään on erityisen kaunis päivä Lahden ympäristössä ja olemme ajatelleet jakaa vinkkejä paikallisiin kohteisiin ja tapahtumiin.

Tänään voit vierailla Lahden keskustassa sijaitsevassa Fazerin museossa, joka tarjoaa vierailijoille ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua makeisten ja herkkujen maailmaan. Lisäksi museossa on erilaisia näyttelyitä ja aktiviteetteja kaikenikäisille. Fazerin Museo on avoinna arkisin klo 10–17 ja lauantaisin klo 10–15.

Ihminen: Aika hieno ennustus. Fazer, saa toteuttaa viimeistään uuden tehtaan avautuessa. Tässä kohdassa julkaisin poikkeuksellisesti lyhennetyn version vastauksesta, lisäksi tekoäly tuotti tähän yhden kappaleen verran tekstiä Lahden taidemuseosta aukioloaikoineen.

Kenellä on valta Lahdessa?

Tekoäly: Lahdessa valtaa käyttää Lahden kaupunki. Kaupungilla on laillinen valta päättää alueensa asioista, esimerkiksi lainsäädännöstä, taloudesta, julkisista palveluista ja ympäristöasioista.

Ihminen: Lainsäädäntövaltaa lukuun ottamatta oikein. Menemättä siihen, ketkä sitä valtaa kaupungissa sitten käyttävät.

Miksi Lahti on paras kaupunki?

Tekoäly: Lahti on paras kaupunki, koska se tarjoaa monia mahdollisuuksia ja elämäntyyliä. Se on keskeinen sijainti pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä, ja tarjoaa paljon viihtyisiä asuinalueita, laajan valikoiman kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia, sekä erinomaisen joukkoliikenteen. Lahdessa on myös runsaasti luontoa, ja se on yksi Suomen vihreimmistä kaupungeista.

Ihmiskommentti: Ei huono, ei ollenkaan. Erinomaisesta joukkoliikenteestä tosin riittänee erilaisiakin näkemyksiä.

Mikä on Lahden suurin ongelma?

Tekoäly: Lahden suurin ongelma on se, että alueen elinvoimaisuutta on vaikea edistää. Lahti on pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja kaupungin palvelut ovat vähäiset, mikä tekee elämästä ja yrittäjyydestä haastavaa. Lahti tarvitsee lisää työpaikkoja ja lisääntynyttä investointia kaupunkiin, jotta se voi kehittyä ja tarjota asukkailleen paremmat palvelut.

Tekoäly sai juuri Lahdessa lisää ystäviä ja vihamiehiä samalla tekstillä.

Ihminen: Totuuden siemeniä kiistatta tässäkin, mutta ainakin omaan makuun vähän liioitellun synkältä kuulostaa tuo palveluiden vähäisyys sekä elämän ja yrittäjyyden haastavuus.

Miten Pekka Timonen on onnistunut kaupunginjohtajana?

Tekoäly: Pekka Timosen on onnistunut hyvin kaupunginjohtajana. Hän on tuonut lukuisia uusia ja innovatiivisia ideoita kaupunginhallitukselle, jotka ovat edistäneet kaupungin kehitystä. Hän on myös ollut aktiivisesti mukana kaupungin kulttuurielämässä ja yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Hänen johtamansa kaupunki on saavuttanut kansainvälisen arvostuksen ja tunnettuuden. Hän on myös lisännyt kaupungin taloudellista vakautta ja auttanut kaupunkia kasvamaan ja kehittymään.

Ihminen: Tekoäly sai juuri tässä kaupungissa ainakin yhden ystävän. Ja sitten jotkut ovat vielä sitä mieltä, että me ihmistoimittajat emme ole riittävän kriittisiä kaupungin johtoa kohtaan.

Tarvitaanko Lahteen lisää pyöräteitä?

Tekoäly: Kyllä, Lahteen tarvittaisiin lisää pyöräteitä. Lahdessa on paljon kaduilla matkustavia pyöräilijöitä, jotka tarvitsevat turvallisen ja esteettömän pyöräilijän väylän. Lisäksi Lahdessa on paljon vierailijoita ja turisteja, jotka voisivat hyötyä laajemmasta pyöräteiden verkostosta. Pyöräteiden lisääminen voisi myös vähentää saastumista ja autoliikennettä, mikä olisi eduksi terveydelle ja ympäristölle.

Ihminen: Tekoäly sai juuri Lahdessa lisää ystäviä ja vihamiehiä samalla tekstillä.

Milloin Lahteen tulee uusi hotelli?

Tekoäly: Uuden hotellin avaamisesta Lahteen ei ole vielä tietoa.

Ihminen: Sori, Raija Forsman (matkailuyhtiö Lahti Regionin toimitusjohtaja).