Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ovatko energiayhtiöt nyt samassa asemassa kuin pankit 1990-luvulla?

Hallitukset päättivät pelastaa 90-luvun kriisin aikana pankit ja ymmärtämättömyyttään hävittivät sen myötä 550 000 työpaikkaa. Nyt meneillään on energiakriisi, joka vaikuttaa koko kansaan yrityksien lisäksi. Tähänastiset hallituksen toimenpiteet antavat aiheen epäillä, että nyt yritetään pelastaa sähköntuottajat ja uhrata koko kansantalous vihreän siirtymän nimissä.

90-luvun kriisistä on niin pitkä aika, että nuoret ministerit eivät sen ongelmia tunnista, eikä hiljainen tieto ole ilmeisesti siirtynyt poliittisten sukupolvien yli.

Hallitus koettaa vetäytyä EU:n yhteisten päätösten selän taakse, mutta se ei taida olla realistinen vaihtoehto, koska Saksa on jo tehnyt omat ratkaisunsa. Saksan vihreät ajoivat Saksan pois ydinvoimasta ja riippuvaiseksi Venäjän kaasusta.

Nyt Suomi on ajanut alas turpeen ja menossa on EU:n vaatimusten mukaisesti vielä osa metsäjätteestäkin. Olisikohan aika ryhdistäytyä ja ottaa ohjat omiin käsiin ja laittaa sähkön hinnalle sulku?

Nykyinen käytäntö, jossa hinta määräytyy tehottomimman tuotannon perusteella, on aivan selkeä lainvastainen kartelli. Joka ei kisassa pärjää, niin ulos kisasta. Jotta tilanne olisi oikein sekava, niin meillä seisoo veronmaksajien kustannuksella huoltovarmuusvoimaloita tyhjän panttina. Jos nyt ei ole aika niiden käyttöönottoon, niin koska sitten?

Tämä vain osoittaa, kuinka kaukana päättäjät ovat kansalaisten ongelmista.

Hallitus on päättänyt, että sähkön käytöstä voi tehdä kotitalousvähennyksen ensi vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Entä tämän vuoden viimeiseltä neljännekseltä?

Ensi vuoden osalta vähennyksen voisi lisätä jo 2023 verokorttiin, mutta käytännössä se on mahdotonta. Tämä siis merkitsee sitä, että veronpalautuksen saisi aikaisintaan vuoden 2024 toisella puoliskolla. Miten hallitus on ajatellut, että sähkölämmitteisessä rintamamiestalossa asuva kansaneläkeläinen selviää sinne asti? Tämä vain osoittaa, kuinka kaukana päättäjät ovat kansalaisten ongelmista.

Vuoden alusta sähkön arvonlisävero suunnitellaan pudotettavaksi 24 prosentista 10 prosenttiin. Sen väitetään kirkassilmäisesti pudottavan valtion verotuloja satoja miljoonia.

Tässäkin huijataan kansaa tietoisesti. Jos verrataan sähkön arvonlisäveron tuottoa kesäkuuhun 2021, niin itse asiassa moninkertainen sähkön hinta tuottaakin 10 prosentin arvonlisäverokannalla valtiolle bruttona reilut 2 miljardia euroa enemmän kuin kesäkuussa 2021. Tämän tunnustamiseksi ei tarvita pitkän matikan laskutaitoja.

Ministeri Lintilä vakuuttaa, että tuet ovat reilut 800 miljoonaa vuoden alusta ja ne olisivat runsaasti enemmän, jos aloitettaisiin jo tänä vuonna. Mutta hänen laskelmansa mukaan jää vielä 1,2 miljardia puhdasta voittoa.

Tämän lisäksi inflaatio on jo nostanut etenkin elintarvikkeiden hintoja jo yli 15 prosenttia, joten niiden arvonlisätuottokin kasvaa. Olisiko siis syytä alentaa myös elintarvikkeiden arvonlisäveroa?

Pienituloisille kotitalouksille otettaisiin käyttöön myös väliaikainen sähkötuki, jota haettaisiin kuukausittain Kelasta. Mutta vaikka Kela palkkaisi kuinka paljon väkeä käsittelemään tukihakemuksia, niin päätökset kestävät kuukausia. Kyse onkin sitten siitä, katkeavatko sähköt ennen kuin rahat ovat tilillä.

Olivatpa kotitalouksien tuet millaisia tahansa, niin viive tukien saamisessa on niin pitkä, että kotitaloudet eivät sitä kestä. Ainoa apu tähän olisi se, että laskujen maksuaikoja pidennettäisiin kuin Saksassa kaasun hinnankorotusten johdosta, eli vaikkapa vuoden 2024 toiselle puoliskolle veronpalautusten maksuaikoihin. Vaan eipä taida onnistua.

Tässä oli kyse vain kotitalouksista. Mutta entäpä sitten yritykset? On hyvin todennäköistä, että talven aikana tulee lomautuksia ja muita sopeutustoimia, jotka vaikuttavat myös elintarvikeketjuihin.

Ruoan hinnan nousu ei siis pysähdy. On myös selvää, että vienti ja tuonti vähenevät sopeutusten myötä ja koko huoltovarmuuden pakka menee täysin sekaisin.

Vaikuttaakin vahvasti siltä, että hallituksen toimet asiassa ovat pikemminkin hölmöläisten peiton jatkamista ja itsepetosta kuin tosiasioiden hyväksymistä ja päätösten tekoa niiden pohjalta. Mutta, mitä väliä, kunhan pidetään kiinni vihreästä siirtymästä ja Suomi-neito pelastaa pahan maailman. Vaan tuulimyllytkin seisovat, kun ei ole siirtokapasiteettia.