Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Vladimir Putin on onnistunut tehokkaasti avaamaan silmiä sateenkaari-ihmisten asialle

Kritisoin jokin aika sitten tällä palstalla Venäjän presidentin esittämiä kivikautisia näkemyksiä sukupuolisista vähemmistöistä (UL 12.10).

Aiheesta on syytä vielä jatkaa hieman, koska tässäkään asiassa en halua esiintyä yhtään parempana ihmisenä kuin oikeasti olen. Kuulun niihin paljon parjattuihin keski-ikäisiin valkoisiin heteromiehiin, joille sukupuolisten vähemmistöjen asiat eivät rehellisyyden nimissä ole koskaan olleet ajatuksissa tai tärkeysjärjestyksessä kovinkaan korkealla.

Päinvastoin, jokaisen 1980-luvulla yläasteensa käyneen tavoin totuin siihen, että ”v-tun homo” oli kaikkien yleisesti käyttämä välimerkin korvike siinä vaiheessa, kun tunteet kuumenivat.

Vanhemmiten sitä on tajunnut, kuinka naurettavaa ja noloa tuollainen keskenkasvuisten homottelu olikaan.

Se ei ole kuitenkaan vielä tarkoittanut, että olisin kokenut sateenkaariväen asiaa jotenkin erityisen merkitykselliseksi. Tässäkin asiassa Putin on onnistunut vauhdittamaan muutosta, jonka lopputulos on jotain ihan muuta kuin hänen ihanteensa. Nyt vasta luulen ymmärtäväni oikein kunnolla luita ja ytimiä myöten, mitä tarkoitetaan sillä, että sukupuolivähemmistöjen asema on olennainen yhteiskunnallisen vapauden ja myös luovan ilmapiirin mittari.

Mieleen tulee väistämättä klassikko takavuosilta, taloustiedettä popularisoivan Richard Floridan kehittämä idea homoindeksistä, jonka avulla hän osoitti faktoihin perustuen, että kaupunki pärjää sitä paremmin, mitä enemmän siellä on homoja. Putinin viimeaikaisten puheiden perusteella olen yhä vakuuttuneempi, että tämä pätee myös maiden tasolla.

Sukupuolivähemmistöjen oikeuksien laajentaminen ei ole keneltäkään pois, mutta asianosaisille itselleen kyse voi olla elämän ja kuoleman kysymyksistä.

Putin pelotteli kuulijoitaan muun muassa sillä mahdollisuudella, että Venäjälläkin tehdään kohta lapsille sukupuolenvaihdosleikkauksia, jos länsimaisille vaikutteille annettaan periksi. Halpaa puhetta, joka perustuu ennen kaikkea ihmisten tunneperäisten pelkojen ja tietämättömyyden hyväksikäyttöön.

Todellisuus on jotain muuta.

Todellisuus on jotain muuta. Sukupuolenvaihdosleikkauksia ei todellakaan kukaan tee hetken mielijohteessa. Fakta on, että joku voi oikeasti syntyä väärään ruumiiseen. Viimeisetkin epäilykset muuten karisevat kummasti, jos tietää edes etäisesti jonkun trans-ihmisen tarinan omasta tuttavapiiristään. Vaikkapa hänen lapsuudestaan asti.

Putin vetosi myös ihmisten pelkoihin vihjaamalla, että länsimaisissa yhteiskunnissa ei saisi enää puhua isästä ja äidistä, vaan vanhemmista numeroilla.

Tämäntyyppiseen potaskaan törmää ajoittain kotimaisessa keskustelussakin. Esimerkiksi muutama vuosi sitten syntyi iso kohu siitä, että perhevapaita koskevan lainsäädännön uudistuksessa lakitekstistä otettiin pois sanat isä ja äiti ja korvattiin ne neutraalimmilla termeillä, jotta laki ottaa paremmin huomioon erilaiset perhemuodot.

Lakitermien muutoksella ei ollut mitään tosiasiallista vaikutusta kenenkään elämään eikä kukaan ollut puolella sanallakaan kieltämässä sanojen isä ja äiti käyttöä.

Tyypillinen esimerkki disinformaation toimintaperiaatteesta: asiat saadaan näyttämään halutun kaltaisilta irrottamalla yksittäiset tiedonmuruset asiayhteyksistään ja esittämällä niille omia tarkoituksia tukeva tulkintakehys.

Tällainen vääristelty viesti uppoaa helposti vastaanottajaan, jos se sattuu vastaamaan hänen ennakkokäsityksiään. Logiikka toimii hyvin sukupuolivähemmistöjä koskevassa keskustelussa, koska aihe jakaa edelleen hämmentävän paljon mielipiteitä vuoden myös vuoden 2022 Suomessa, Venäjästä puhumattakaan.

Viime kädessä sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on kyse perustavaa laatua olevasta ihmisoikeudesta: jokaisella on oikeus elää itsensä näköistä elämää.

Tulkitsen tuon vapauden niin, että sen pitää koskea jokaista. Oli hän sitten vähemmistöaktivisti tai Päivi Räsänen.

Siksi pidän myös viimeksi mainitun henkilön syytteiden kaatumista käräjäoikeudessa erinomaisena asiana, vaikka kuinka sukupuolivähemmistöjen puolella sympatiani ovatkin. Sananvapauteen kuuluu myös omaa maailmankatsomusta vastaan olevan vakaumuksen ja arvojen ilmaisun vapaus.

Lapsi menee pesuveden mukana, jos vähemmistöjen oikeuksien nimissä lähdetään rajoittamaan uskonnon vapautta. Siinä tapauksessa meidän olisi pakko myöntää, kiusallista kyllä, että myös Putinin harhaisissa horinoissa on ripaus totuuden siementä.

Vähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja tasa-arvo noin laajemminkin ovat erittäin kannatettavia ajatuksia, mutta tässäkin asiassa on mahdollista mennä metsään toteuttamalla hyvää ideaa väärin. Enkä tarkoita nyt vain Räsäsen tapausta vaan laajempaa ilmiötä: suomalaiseenkin keskusteluun on uitettu amerikkalaisen kulttuuritaistelun pöhköimpiä piirteitä niin sanotun woke-ideologian nimissä. Se on tosin kokonaan oman tarinansa aihe.

Edellä kirjoittamani perusteella joku saattaa nyt ajatella, että oma havahtumiseni muutokseen on vielä kesken. Että olen vasta puolitiessä matkallani sieltä yläasteen homottelukulttuurista sinne mihin maailma on menossa.

Ehkä sitten niin. Tuskin tulen koskaan täysiveriseksi woke-aatteen lähettilääksi, koska varsin monessa arkisessa asiassa omat asenteeni ja elämäntapani ovat lähempänä niin sanottuja perinteisiä arvoja kuin mitään muuta.

Siitä huolimatta en voi myöskään olla ajattelematta, että Putin ja hänen hengenheimolaisensa käyttävät perinteisiä arvoja keppihevosena niin väärin kuin olla ja voi.

Äärimmäinen esimerkki oli video, jossa Ukrainaan lähetettyjen Venäjän puolesta taistelevien tshetseeni-joukkojen komentaja motivoi joukkojaan. Edessä oli kuulemma taistelu lännen homosatanisteja vastaan ja tappio tarkoittaisi joutumista mukaan Pride-kulkueeseen.

Tähän päivään mennessä ei ole totta puhuen tullut mieleenkään osallistua Prideen, mutta tuollainen video on paras mahdollinen paraatin mainos tällaiselle varovaisen konservatiiville keski-ikäiselle heteromiehellekin. Se havainnollistaa erinomaisen tehokkaasti, kuinka arvokasta on, että meillä tuollaisia kulkueita voi järjestää ja niihin voi vapaasti osallistua kuka haluaa.