Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mitä Lahden kaupunki oikein haluaa olla?

Mitä Lahden johto haluaa? Haluaako Lahti antaa kuvan taloudellisesti ja henkisesti menestyvästä kaupungista keskellä kaunista luontoa ? Haluaako se olla edelläkävijä hankkeissaan? Iloiseksi kaupungiksiko Lahti halutaan mieltää, kun asukkaiden eli veronmaksajien iloksi hankitaan miljoonilla erilaisten tilaisuuksien järjestelyoikeuksia? Miten vihreä sen tulisi olla? Mikä oikein on Lahden visio ja miten kaupungin johto realisoi sen strategiana?

Asiaa selvitelläkseni aloitin hakemalla kaupungin nettisivuilta Lahden kaupungin strategian. Ensituntumani oli: oppikirjamaisesti konsulttien avustamana kirjattu laaja unelmastrategia, joka vilisee kauniita sanoja ja johtopäätöksiä.

No, eihän sekään asiaa kaada, jos kauniit johtopäätökset ja erilaiset valinnat perustuisivat tutkittuihin faktoihin eivätkä illuusioihin ja mielipiteisiin. Edelleen, että kaupungin laajaa ja monikerroksista organisaatiota myös osattaisiin johtaa strategian toteuttamiseksi toivottuihin maaleihin.

Nämä kysymykset nousivat oitis pintaan lukiessani Matti Even oivallista kolumnia (ESS 31.10.), jossa hän terävästi toteaa, että ”Lahden suurin ongelma on sen poliittisen johtajuuden puute.”

Eve mainitsee Lahden seminaariosallistujien ahaa-elämyksen Tampereen matkalta: ”Miksi emme me itse, kun kerran Tamperekin”? Kenties hän tahtomattaan samalla paljastaa Lahden toisenkin heikkouden, eli matkimisen; omaksutaan ja kopioidaan, mitä muualla tehdään tuntematta riittävästi kohteiden erilaisia olosuhteita verrattuna Lahteen.

Onko täällä tosiaan oman järjen käyttö hylätty tai suorastaan kielletty? Puuttuuko rohkeutta onnistua ja myös epäonnistua? Täällä mennään liian helposti siitä, mistä aita on matalin, eli tilataan konsultteja tusinamäärin kaupungintalolle, ja ohjeistetaan heidät laatimaan mieluisat analyysit ja hankesuunnitelmat suurten palkkioiden höystämin kustannuksin. Oman osaamisen lisäksi itseluottamus on täällä heikkoa.

Poliittisen johdon puutteen lisäksi arvioin Lahdella olevan myös tehokkaan operatiivisen johdon puute. Lahden strategian mukaisia hankkeita ei toteuteta tehokkaasti ja menestyksellisesti kustannuksia minimoiden.

Uusia asioita nostetaan kehitettäväksi ja hyväksyttäväksi sekä toimeen pantavaksi unohtaen kauniit korulauseet PTS- suunnitelmaan kirjatusta strategiassa. Useita päätöksiä joudutaan korvaamaan uusilla saman asian päätöksillä lyhyen ajan sisällä. Ei siis ihme, että Lahden kaupungin toiminta näyttää poukkoilevalta– ja todella myös on sitä .

Keskitetään kaikki tarmo, aika ja resurssit pieniin epäolennaisiin asioihin, pelkkään näpertelyyn, kun kaikki osaaminen sekä taloudelliset ja henkiset resurssit tulisi keskittää ja ohjata strategian valittuihin rakenteellisiin avainasioihin.

Lahdessa poliittista johtoa samoin kuin operatiivista johtoa yhdistää julkisuudessa luetun perusteella avoimuuden ja vastuun välttely. Kun syyt epäonnistumisiin eri syistä paljastuvat, syyttävät Lahden päättäjät säännöllisesti muita tahoja. Yksikään johdon edustaja ei suoraselkäisesti astu julkisuuteen ja ilmoita ottavansa tehdystä päätöksestä ja virheestä vastuun. Hävettää lukea ja kuunnella venkoilua selitysten takana.

Korskeat nimitykset eri tehtäviin ovat mukavia kuulla ja lukea. Vaan aivan liian helposti uskotaan ja arvioidaan, että ison yhteisön johtaminen sen eri tasoilla ja tehtävissä on mukavaa ja leppoisaa työtä, jossa seurustellaan, syödään hyvin, matkustellaan ja tehdään siinä ohessa kaikille mieluisia päätöksiä.

Voin omakohtaisesti kertoa, että sellainen linja ja työtapa ovat toiveunta. Vastuullinen, tehokas, lisäarvoa ja menestystä luova ja tuottava johtajuus on kokonaisvaltaista, rankkaa työtä, joka edellyttää avoimuutta sekä johdonmukaista organisointitaitoa ja taitoa kannustaa alaisia toivottujen tulosten saavuttamiseksi.

Ikävien päätösten välttely ja lykkääminen ovat itsepetosta ja vesittävät tuottavuutta ja päättäjän uskottavuutta. Menestys vaatii myös valvontaa, tehdään mitä on yhdessä sovittu tehtäväksi. Nämä ovat strategian kulmakiviä.