Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaupunginhallitukselta hyvä päätös Aleksin sillasta

Kun muutamat lahtelaiset tahot moittivat kaupunginhallituksen hylkypäätöstä siltarakennelmasta, joka olisi ylittänyt Aleksanterinkadun, vaikuttaa siltä, etteivät moittijat tiedä, että Aleksi on Lahden kaupungin yli sata vuotta vanha pääväylä.

Sillan toteutuminen olisi ollut onneton päätös huomioiden kadun upean pitkän arkkitehtonisen linjan, ja kadun historialliset ja maisemalliset arvot olisivat sen myötä hävinneet. Tätä mieltä olivat kielteisen lausunnon ja muistutuksen kaavamuutoksesta antaneet useat lahtelaiset sekä Lahden yrittäjät ja Lahden museo.

On myös hienoa, että Lahdelle merkittävä taideteos, professori Tapani Aartomaan suunnittelema ”Talvinen hiihtoretki” säilyy lahtelaisten ilona jatkossakin. Talvivalot ovat valtakunnallinen harvinaisuus sekä kuva-aiheiltaan, syntyvaiheiltaan että väreiltään.

Kun Lahti sai aikanaan Tampereelta kaupunginjohtaja Seppo Välisalon, hän ihmetteli, miksei Lahdessa ole talvivaloja. Yksi hänen hienoista ideoistaan oli talvivalojen toteutuminen Aleksanterinkadun ylle. Ja kyllä ”Talvinen hiihtoretki” onkin hienompi ja uniikimpi kuin Tampereen jouluvalot.

Lahtea on syytetty siitä, ettei se osaa säilyttää vanhaa kulttuuri- ja arkkitehtonisesti tärkeää historiallista perintöä. Nyt kun kaupunginhallitus hylkäsi asemakaavan Aleksin ylittävästä sillasta, se ei joidenkin mielestä olekaan hyvä. Onneksi hylkäsi. Kuten suurin osa lahtelaisia, rakastan Aleksin pitkiä näkymiä ja sen talvivaloja.

Mietin, että pidettiinkö Osuuskauppa Hämeenmaassa itsestään selvänä kaupungin myönteistä suhtautumista siltarakenteeseen, kun se aloitti Sokoksen yläkerran hotellirakentamisen.

Nyt kun demokraattinen päätös on tehty, vaikuttaa siltä, että joidenkin mielestä poliitikkojen olisi pitänyt suosia osuuskauppaliikettä esimerkiksi sen suuruuden takia. Ei niin oikeusvaltiossa toimita.

Esitän Hämeenmaalle alikulkukäytävän rakentamista Aleksanterinkadun alle etenkin, jos osuusliikeellä on tarkoitus laajentaa hotellitoimintaa Sokoksen viereisiin kiinteistöihin. Malleja kulkutunnelille löytyy sekä Suomesta että maailmalta.

Kaupunginvaltuutettu (sd.)