Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Demokratiavajetta Lahdessa

Uusi Lahti näytti mielipidepalstallaan 28.9. julkaisseen Juhani Melasen mainion kirjoituksen Lahden valitettavasta tilanteesta, jossa päätöksenteko kuntalaisia koskevista asioista tuntuu hukkuneen jonnekin poliittisten puolueiden sisäpiirien kabinetteihin ja toisaalta kaupunkiomisteisten yhtiöiden toimitilojen herrakerroksiin.

Kun taannoin keväällä kunnallisvaalien jälkeen tulin julkisestikin kirjailleeksi toiveeni siitä, että olisimme tulleet valinneeksi hyviä, järkeviä, jopa itselliseen ajatteluun kykeneviä valtuutettuja, joutuu kyllä toteamaan, ettei se nyt ihan niin tainnut mennä.

Kun yhdeltäkin valtuutetulta kysyttiin yhden paikallislehden artikkelissa hänen omaa mielipidettään valtuutettujen tiedonsaantimahdollisuuksien tasosta, hän totesi, ettei hänellä ole mielipidettä, kun hän on vain ”rivivaltuutettu”. Oma mielipidekinkö pitää kysyä ”nokkaihmisiltä”?

Toinen, ehkä vielä valitettavampi tilanne mahtaa olla kaupungin eri lautakuntien jäsenten sekä lukuisten kaupunkiomisteisten yhtiöiden hallitusjäsenten kohdalla. Muuankin lautakuntaan valittu henkilö kysyi taannoin tavatessamme, että mitähän sekin lautakunta, mihin hänet oli valittu, mahtaa oikein tehdä.

Sama vanha meno taitaa jatkua edelleen, jolloin elimiin valitaan paikallisen kunnallispoliitikkoeliitin uskolliset peesaajat ja muut ”palkittavat”. Eikä todellakaan osaamisen ja asiantuntijuuden mukaan.

Edellä mainitut tapaukset ovat tietenkin yksittäisiä, mutta tuskin ainutlaatuisia. Jos asioista eri elimissä päättävät kuvatun kaltaiset luottamuseläjät, ei ole ihme, että kummallisuuksia tapahtuu. Sitä taidetaan olla lähes tyystin eri puolueiden johtotroikkien, virkamiesten ja kaupunkiomisteisten yhtiöiden johdon vietävissä.

Valitettavaa on sekin, että itselliseen ajatteluun kykeneviä, terveesti kyseenalaistavia ja vielä mielipiteensä ilmaisuun uskaltautuvia ei kaivata. Heidät leimataan häiriköiksi, veneenkeikuttajiksi.

Taitaa vallita demokratiavaje!?

LitM, liikunnanopettaja, tj.