Eri lähteiden mukaan yksi kuutio kasvavaa puuta sitoo 750–1 000 kiloa hiilidioksidia. Nämä ovat siis eri lähteistä saatuja arvioita. Ovatko nämä tiedot hatusta vedettyjä pupuja, kun ei varsinaista tieteellistä tutkimusta näytä löytyvän asiasta?
Onko kukaan puun halaaja kysynyt puulta: paljonko muuten sidot hiilidioksidia itseesi. Muuttujia asiassa on useita. Lämpimien kausien aikana puu kasvaa joutuisammin ja ilmeisesti silloin sitoo itseensä enemmän hiilidioksidia kuin kylminä talvikausina. Voisiko niistä kenties mitata hiilidioksidin määrän?
Tämä kasvuhan on näkyvissä puun vuosirenkaissa. Kesäajan renkaat ovat leveämpiä kuin talvikauden renkaat. Entäpä sitten eri puulajit? Saatavissa olevien tietojen mukaan arviot perustuvat kuusipuun kykyyn sitoa hiilidioksidia. Entäpä sitten koivu, mänty, leppä, paju, haapa ja niin edelleen Kuinka paljon ne sitovat hiilidioksidia itseensä ja mikä on niiden kokonaismäärä puustostamme ja hiilinieluista?
Edellä olevan perusteella näyttää siltä, että hiilinieluista on päätetty jossain rantasaunan lauteilla olutkyydillä. EU-komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansinkin kerrotaan myöntävän, että hiilinielut olivat uusi elementti EU:n ilmastotavoitteen laskennassa, ja sanoneen, että komissio veti luvut hiilidioksidin poistumisesta YK:n alaisen UNFCCC-organisaation viimeisimpien havaintojen perusteella.
Muissa EU-maissa ei näytetä kovinkaan paljon keskusteltavan metsien hiilinieluista, koska metsillä ei niissä ole niin suurta merkitystä kuin Pohjoismaissa. Myöskään Ruotsissa ei ole käyty vastaavaa sanailua metsien hiilinieluista kuin meillä.
Kun nyt Suomea uhkaa Ilmastopaneelin mukaan 7–8 miljardin euron lasku, ellei metsiä ja maaperää uudisteta, olisi edellä olevan perusteella syytä miettiä, ollaanko sahaamassa omaa oksaa poikki. Nyt olisi korkea aika vaatia Ilmastopaneelilta tieteellistä näyttöä metsien ja maaperän todellisesta sidontakyvystä, eikä vain tavoitella julkisuutta miljardien ulostuloilla!
Isossa kuvassa tärkeintä on päästöjen vähentäminen, josta sovittiin EU:ssa 2014. Silloin ei hiilinieluja otettu huomioon lainkaan. Päästöjen vähentäminen on globaali ongelma ja suurimmat vaikuttajat ovat Kiina, Intia, Venäjä ja USA. Pienen maan itseruoskinta ei maapalloa pelasta. Olisikin syytä noudattaa Ruotsin linjaa ja ottaa vähän ”coolimmin” nämä hiilinieluasiat, kunnes on luotettavampaa tieteellistä näyttöä.