Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Hyvää kehitystä ja ennätyksellistä synkkyyttä rinta rinnan taloudessa

Uutisotsikot ovat näinä aikoina toinen toistaan synkempiä ja tulevasta talvesta on ennustettu kaikin puolin hyvin vaikeaa. Kulunut vuosi ei kuitenkaan ole ollut niin ankea kuin äkkiseltään voisi luulla. Suomen taloudessa on mennyt olosuhteisiin nähden toistaiseksi yllättävänkin hyvin.

Tämä on näkynyt myös Lahdessa. Tuoreimpien tietojen mukaan Lahden työttömyysaste oli elokuun lopussa 13,2. Lukema oli suurten kaupunkien toiseksi suurin, mutta hyvä uutinen oli, että kuluvan vuoden aikana työttömyys on laskenut Lahdessa suurista kaupungeista toiseksi eniten: 1,7 prosenttiyksikköä.

Myönteinen kehitys näkyy myös kaupungin kassassa. Kaupungin verotulojen arvioidaan olevan tänä vuonna 13 miljoonaa euroa budjetoitua suuremmat, mistä yhteisöverojen osuus on kahdeksan miljoonaa ja kunnallisverojen viisi miljoonaa.

Taloudessakin riskit on hyvä tiedostaa, mutta panikointia on syytä välttää.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta yleinen taloustunnelma on nyt synkimmillään sitten 1990-luvun laman. Tämä näkyy esimerkiksi kuluttajien luottamusta mittaavassa Tilastokeskuksen luottamusindikaattorissa, joka vajosi syyskuussa kaikkien aikojen alhaisimpaan lukemaansa. Luottamusindikaattorin mittaushistoria ulottuu lokakuuhun 1995, joten se ei kata 1990-luvun alun lamavuosia.

Myös indikaattorin useat yksittäiset osat laskivat kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle. Odotukset sekä kuluttajan omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat syyskuussa synkemmät kuin koskaan aiemmin. Kuluttajilla oli myös ennätyksellisen vähän aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Arviot inflaatiosta kyselyhetkellä ja vuoden kuluttua olivat mittaushistorian korkeimmat. Asunnon ostoaikeet laantuivat alle keskimääräisen tason.

Toisaalta kuluttajat pitivät syyskuussa omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä. Arvio sekä yleisestä että omakohtaisesta työllisyystilanteesta koheni neutraalille tasolle.

Kyselystä välittyvä viesti onkin osittain ristiriitainen. Kuluttajien tuntemalle syvälle huolelle on vankat perusteensa inflaation, energiakriisin ja epävakaan maailmanpoliittisen tilanteen johdosta.

Toisaalta hyvä työllisyystilanne on pitänyt taloutta toistaiseksi pinnalla ja ainakin osa asiantuntijoista uskoo, että näin voi tapahtua myös tulevan talven aikana.

”Edelleen silti pätee, ettei Suomessa toistaiseksi ole merkkejä syvemmän taantuman alkamisesta. Myöskään itse suhdannetilanne ei ole varsinaisesti synkempi kuin koskaan, eli bruttokansantuote ei ole supistumassa yhtä paljon kuin vaikkapa finanssikriisissä”, muistutti Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tuoreinta kuluttajabarometria kommentoidessaan.

Toisin sanoen taloudessakin taitaa päteä sama periaate kuin niin monella elämänalueella näinä päivinä. Silmät on syytä pitää auki ja riskit on hyvä tiedostaa, mutta ylireagointia ja paniikkia on syytä välttää, jotta emme tule vauhdittaneeksi omalla toiminnallamme asioiden luisumista huonompaan suuntaan.