Lahden kaupungin kiinteistöihin, katuvalaistukseen ja liikuntapaikkojen valaistukseen menee vuosittain sähköä noin 40 gigawatin edestä.
Todennäköisesti tuollainen tieto ei sano suurimmalle osalle yhtään mitään, joten pari havainnollistusta. Kulutetun sähkön määrä vastaa suunnilleen lähes 27 000 kerrostaloyksiön vuotuista sähkön kulutusta, jos asunnoissa ei ole saunaa käytössä. Vaihtoehtoinen vertaus: 40 gigawattia tarkoittaa noin 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
Kaupungilla on nyt kiire karsia energiankäyttöään paristakin syystä. Suomessa on käynnissä valtiovallan vetämä energiansäästökampanja, jonka tavoitteena on ennen kaikkea estää sähköpulan synty tulevana talvena.
Toisaalta kaikki mahdolliset säästöt sähkönkulutuksessa näkyvät nyt entistä selvemmin kaupungin kassassa, kun sähkön hinnan on pelätty pysyvän poikkeuksellisen korkealla läpi talven.
Lahden suunnitelmia valmistellaan täydellä höyryllä.
Ensimmäiset suomalaiskaupungit ovat jo julkistaneet konkreettisia säästötoimiaan. Esimerkiksi Tampere aikoo vähentää energiankulutustaan viisi prosenttia muun muassa alentamalla kiinteistöjensä lämpötilaa keskimäärin 1,5 astetta ja lyhentämällä perinteisten Valoviikkojensa kestoa.
Lahdessa ei ole vielä julkistettu yksityiskohtaisia suunnitelmia, mutta niitä valmistellaan parhaillaan täydellä höyryllä. Kerromme tässä lehdessä valmistelun tämänhetkistä tilannetta ja esittelemme ennakkoarvioita tulevista toimenpiteistä. Kaikesta päätelleen ne tulevat olemaan samansuuntaisia kuin muissakin kaupungeissa.
Tarkastelemme yksityiskohtaisemmin myös paria näkyvää sähkönkäytön kohdetta, jotka todennäköisesti nousevat keskusteluun energiansäästötalkoiden yhteydessä.
Esimerkiksi Aleksanterinkadun päällä olevat perinteiset kausivalot tai radiomastojen valaisu saattavat monen mielestä tuntua nyt kyseenalaiselta tuhlaukselta, jos sähköstä joudutaan tinkimään kaupungin perustoiminnoissakin.
Tässäkin tapauksessa asiaa kannattaa kuitenkin tarkastella ennakkoluulottomasti ja faktoihin pohjautuen. Esimerkiksi keskustan kausivalojen sammuttamisella saavutettaisiin yllättävän pieni säästö, koska nykyaikaiset led-lamput ovat energiatehokkaita.
Yksi näkyvä sähkönkulutuksen paikka on myös valaistu urheilukeskus. Sielläkin on jo tähän asti pyritty tehokkuuteen sähkönkäytössä. Hyppyrimäissä on ollut valaistus ainoastaan silloin, kun mäissä on ollut iltaisin harjoituksia.
Hiihtostadionin puolella on saatu isoja hyötyjä edellisiä MM-hiihtoja varten hankitusta valaistusjärjestelmästä, jonka avulla valaistuksen tehoa pystytään säätämään. Niinpä stadionilla on käytetty iltaisin niin sanottua huoltovalaistusta, jonka kulutus on vain murto-osa lamppujen täydestä tehosta. Se on kuitenkin riittänyt hyvin normaalien arki-iltojen tarpeisiin.
Vastaavantyyppisiä älykkäitä ratkaisuja tarvitaan nyt kipeästi muuallekin, kuten katuvalaistukseen. Kaikessa karuudessaan nykyinen energiakriisi laittaakin vauhtia investointeihin, jotka olisi viisasta tehdä joka tapauksessa.