Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Säästämisen lumo haihtui koronavuosina

Lahden ensi vuoden talousarvion valmistelussa toistuu aiemmilta vuosilta tuttu käsikirjoitus. Virkamiehet esittävät mittavia säästöjä, minkä jälkeen omasta toimialastaan vastuussa oleva lautakunta haluaa peruuttaa niistä suurimman osan.

Oheisista uutisista selviää tarkemmin, mitä tapahtui viime viikolla sivistystoimialan lautakunnissa. Lautakunnat olivat linjauksissaan enimmäkseen yksimielisiä. Päätösten perusteluissa toistui erityisesti yksi sana: korona. Päättäjät yli puoluerajojen olivat esimerkiksi sitä mieltä, että nyt on väärä aika tehdä tuntuvia leikkauksia koulujen määrärahoihin, koska poikkeusvuosien aiheuttamaa oppimisvajetta ja muita ongelmia korjataan vielä pitkään.

Näkemys on täysin ymmärrettävä ja todennäköisesti suurin osa kaupunkilaisista pystyy seisomaan sen takana. Lautakuntien päätösten myötä keskustelu säästöjen mielekkyydestä rauhoittui nyt toistaiseksi. Syksyn mittaan se saattaa vielä hyvinkin herätä henkiin, kun kaupunginjohtaja julkistaa talousarvioesityksensä ja kaupunginhallitus esittää asiasta oman näkemyksensä. Näin on käynyt monesti aiemminkin.

Näin on käynyt monta kertaa aiemminkin.

Lautakuntien päätökset olivat jälleen yksi merkki siitä, että päättäjät ovat heittäneet silppuriin kaupungin talouden tasapainottamiseksi laaditun Lahden uudistus- ja muutosohjelman eli Lumon. Ohjelma ulottuu vuosille 2021–2023, mutta jo tässä vaiheessa on selvää, että sen alkuperäiset tavoitteet voidaan unohtaa.

Osittain tämä selittyy koronalla, mutta ei suinkaan kokonaan. Jo aiemmin poliitikkojen suusta on kuulunut puheenvuoroja, joissa on kyseenalaistettu koko Lumon oikeutus ja perusta.

Ohjelmaa on arvosteltu etenkin siitä, että sen tavoitteet ovat syntyneet mekaanisesti virkamiestyönä. Asetelma on ollut omiaan herättämään huolta demokratiavajeesta. Onhan budjetista päättäminen juuri se tilanne, jossa valtuutetuilla pitäisi olla kaikkein konkreettisin mahdollisuus tehdä arvovalintoja. Sitä varten heidät on tehtäviinsä valittu.

Nyt ongelmaan yritetään tarttua uudenlaisella otteella. Valtuustoryhmien puheenjohtajista ja Lahden kaupungin johtavista virkamiehistä koottu parlamentaarinen ryhmä selvittää kaupungin toiminnan ja talouden sopeuttamista muuttuvaan toimintaympäristöön. Asia on nyt erityisen ajankohtainen, kun sote-uudistus astuu voimaan ensi vuoden alussa ja toisaalta kaupungille siirtyy valtiolta työllisyyspalveluiden hoitoa.

Syyskuun alun työpajassaan työryhmä keskusteli mahdollisuuksista lisätä kaupungin tuloja. Seuraavissa työpajoissa on tarkoitus pohtia kustannustasoa, tuottavuuden kehittämistä ja kaupungin konsernirakenteen mahdollisia muutoksia. Ryhmä raportoi periaate-ehdotuksistaan ja toiminnastaan alkuvuodesta 2023.

Vastaavia selvityksiä on tapana tehdä säännöllisen epäsäännöllisesti. Kaikenlaisissa talouden tasapainottamista ja toiminnan uudistamista koskevissa esityksissä on yleensä toistunut tietty peruskaava. Yleisellä tasolla on helppo puhua vaikka millaisista periaatteista ja tavoitteista, mutta niiden merkitys avautuu päättäjillekin kunnolla vasta sitten, kun on aika ryhtyä konkreettisiin toimenpiteisiin. Siitä oli kyse myös viime viikon lautakuntakokouksissa.