Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

14.9.2022 | Luvassa perinteinen syksyn budjettivääntö uusilla mausteilla

On jälleen se aika vuodesta, kun paikallispoliitikot vääntävät tosissaan veroeurojemme käytöstä. Syksyn talousarviorumba pyörähti käyntiin tällä viikolla, kun sivistyslautakunta sai käsiteltäväkseen oman toimialansa talousarvioesityksen.

Kokouksen lopputulos ei ollut lehtemme painoon mennessä selvillä, mutta se tiedettiin, että lautakunnalle esitettiin jälleen kerran mittavia säästöjä muun muassa koulujen ja päiväkotien käytettävissä oleviin rahoihin (s. 10). Näin se on ollut vuodesta toiseen, koska sivistyslautakunnan alaisuudessa on ollut suurin osa niistä menoista, joihin kaupunki pystyy vaikuttamaan omilla päätöksillään.

Tämän viikon lautakuntakokoukset eivät vielä sellaisenaan ratkaise mitään, koska perinteisen kaavan mukaisesti talousarvion käsittely etenee syksyn mittaan vaiheittain. Seuraavaksi kaupunginjohtaja julkistaa oman talousarvioesityksensä, jossa on mahdollisuuksien mukaan huomioitu lautakuntien esittämiä linjauksia. Sen jälkeen budjetti etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn ja lopullisesti sen hyväksyy valtuusto marraskuun lopussa.

Vaikka talousarvion valmistelu etenee tänäkin syksynä perinteisillä askelmerkeillä, tällä kertaa nähdään myös historiallinen muutos. Kaupungin budjetista lähtee kertaheitolla noin puolet pois sote-uudistuksen myötä. Menopuolelta poistuu Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle maksettu noin satojen miljoonien eurojen potti, mutta samanaikaisesti myös kunnallisveron tuottoa siirtyy kaupungilta valtiolle.

Kyseessä on ennennäkemättömän iso hallinnollinen uudistus, jonka kaikkia vaikutuksia on asiantuntijoidenkin vaikea hahmottaa vielä tässä vaiheessa. Kunnilla on sellainen käsitys, että uudistus lopulta tiukentaa niiden taloustilannetta. Onhan kunnille tulossa myös uusia tehtäviä, kuten työllisyyden hoito.

Eikä tässä vielä kaikki. Oman poikkeuksellisen tunnelmansa tähän syksyyn tuovat myös koko maailmantilanteen epävarmuus, ennätyksellisissä lukemissa laukkaava inflaatio, energiakriisi ja taantuman uhka. Mihinkään näistä lahtelaiset valtuutetut eivät pysty vaikuttamaan, mutta heidän velvollisuutensa on sopeuttaa kaupungin toiminta siihen todellisuuteen, jossa elämme.

Kaikista synkistä pilvistä huolimatta kaupungin lyhyen tähtäimen talousnäkymät eivät ole niin huonot kuin äkkiseltään voisi luulla. Tämän vuoden tilinpäätös on sittenkin jäämässä plussan puolelle kaupunginsairaalasta saatujen kymmenien miljoonien eurojen myyntitulojen ansiosta.

Tiedossa myös on, että vielä ensi vuonna kunnat saavat tilapäistä piristysruisketta talouteensa sote-uudistukseen liittyvien maksuliikennejärjestelyiden ansiosta. Kunnilta loppuu sote-menojen maksuvelvollisuus jo vuodenvaihteessa, mutta niille tulee jälkijättöisesti tiettyjä tämän vuoden toimintaan liittyviä tuloja vielä ensi vuoden puolella. Niinpä ensi vuoden talousluvut eivät anna ihan todellista kuvaa siitä, millaisessa tasapainossa kaupungin menot ja tulot ovat.

Iso kysymys kuuluu, miten tasapaino löytyy pidemmällä aikavälillä. Siinä keskustelussa ollaan samojen peruskysymysten äärellä kuin tulevissa eduskuntavaaleissa, vain asioiden mittakaava on hieman pienempi. Miten ylipäätänsä suhtaudumme velkaantumiseen julkisessa taloudessa? Mitä kaikkea voimme hyväksyä sillä perusteella, että olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja? Kuinka kauan näin voi jatkua? Yksinkertaisia kysymyksiä, joihin löytyy tämänkin syksyn aikana hyvin erilaisia näkemyksiä poliittisen kentän eri laidoilta.