Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Talvi on tulossa – fantasiasarjasta tuttu tunnuslause sai uuden merkityksen

Talvi on tulossa.

Yksinkertainen lause, jonka kuulemisesta monelle tulee todennäköisesti ensimmäisenä mieleen supersuosittu fantasiasarja Game of Thrones. Lausetta on toistettu sen verran tiiviisti sarjan markkinointikampanjoissa, että siihen on ollut helppo törmätä, vaikka ei olisi katsonut sarjaa sekuntiakaan.

Viime kuukausina lause on alkanut esiintyä säännöllisesti toisenlaisissa yhteyksissä, vakavissa uutisteksteissä. Tällä kertaa lauseen käytöstä on fantasiatarinat kaukana: tulevasta talvesta odotetaan koko Euroopassa vaikeinta vuosikymmeniin, koska energiapula uhkaa, inflaatio laukka holtittomasti ja talous on syöksymässä lamaan.

Kaiken tämän taustalla on tietenkin Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Vähemmästäkin sitä voisi ahdistua ja masentua. Synkkien näkymien edessä ei ole kuitenkaan syytä lannistua, vaan tulevaan on syytä varautua niin hyvin kuin mahdollista.

Tällä kertaa kyse ei ole fantasiatarinasta.

Tämä koskee ennen kaikkea päättäjiä, joilla on mahdollisuus helpottaa ihmisten arkea. Valtakunnallisessa keskustelussa onkin jo nähty monenlaisia ehdotuksia ylimääräisistä lapsilisistä sähköveron alennukseen.

Ideoita onkin tässä vaiheessa syytä heitellä ennakkoluulottomasti, mutta käytettävät toimenpiteet on syytä valita huolellisen harkinnan jälkeen. Tehtävä ei ole helppo, koska näennäisen hyväkin toimenpide voi aiheuttaa myös kielteisiä sivuvaikutuksia, kuten inflaation kiihtymistä tai valtion velkaantumista.

Iso osa tarvittavista päätöksistä on maan hallituksen käsissä, mutta myös paikallisilla päättäjillä ja virkamiehillä on oma vastuunsa. Jos talvesta todella tulee niin ankara kuin pelätään, vaikutukset näkyvät väistämättä paikallisessa arjessa monin tavoin.

Erityistä skarppaamista vaaditaan kaikilta sellaisilta tahoilta, joiden toimenkuvana on huolehtia ihmisten hyvinvoinnista, perustoimeentulosta ja henkisestä jaksamisesta. Haaste koskee monenlaisia toimijoita sosiaalitoimesta kouluihin, työnvälityspalveluista yritysneuvontaan.

Oman kommervenkkinsä tähän kaikkeen tuo se tosiasia, että suomalaisessa paikallishallinnossa tapahtuu isoin mullistus sukupolviin vuodenvaihteessa, paljon puhutun ja pelätyn talven pimeimpinä päivinä.

Tuolloinhan uudet hyvinvointialueet ottavat vastuun paikallisten sote-palveluiden järjestämisestä. Napanuora paikallisiin kuntiin katkeaa, kun toiminnan rahoitus siirtyy valtion vastuulle.

Tämä ei tarkoita tavallisen lahtelaisen kannalta välttämättä yhtään mitään, mutta omat sudenkuoppansa tuollaisessa valtavassa uudistuksessa on.

Vaarana on, että jotkin tuiki tarpeelliset toiminnot jäävät kaupungin ja uuden hyvinvointialueen väliselle katvealueelle eikä kukaan ota niistä kunnolla vastuuta. Kunnilla kun ei ole enää entisen kaltaista kannustinta vaikuttaa terveydenhuollon kuluihin ennaltaehkäisevän toiminnan avulla.

Toivottavasti huoli on aiheeton. Nyt jos koskaan on harvinaisen huono aika vastuun pallottelulle ja hallinnollisista laatikkoleikeistä johtuville kangerteluille. Hyvinvointialueen ja kaupungin on pystyttävä tarjoamaan alueen ihmisille tarvittava apu heti tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen mahdollisimman sujuvasti.