Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koulun aloittavilla mahdollisuus valita

Opetushallituksen seurantatietojen mukaan peruskoulun 2021 keväällä päättäneistä 99 prosentilla oli opiskelupaikka syyskuun 2021 lopussa. Edellä mainittuun asiaan on varmasti vaikuttanut maamme hallituksen päätös ulottaa maksuton opetus toiselle asteelle saakka.

Olen iloinen. että nuorilla on näin oikeasti mahdollisuus perheen varallisuudesta huolimatta valita haluamansa suunta joko ammattikouluun tai lukioon. Itse 90 luvun lama-ajan lapsena ei ollut samanlaista mahdollisuutta, koska perheeni ei ollut rikas. Kävinkin ravintola-alan perustutkinnon veljeni jo aiemmin käyttämillä, jo aiemmin jonkun muun käytössä olleilla kirjoilla.

Koska nyt nuorilla koulunsa päättäneillä on myös oppivelvollisuus 18 vuoden ikään asti. sekin auttaa hakeutumaan jatkokoulutukseen. Myöskin peruskouluissa on jouduttu panostamaan nuorten opinto-ohjaukseen oppivelvollisuuden johdosta. Vuonna 2021 Peruskoulunsa päättävät valmistuvat toisen asteen oppilaitoksista 2024. Silloin heillä on hyvä pohja jatkaa joko suoraan työelämään tai lisäkoulutukseen.

Ammatilliseen koulutukseen saatiin onneksi lisää rahoitusta, jota saadaan koulutuksen laatua nostettua samaan asemaan lukioiden kanssa. Maamme hallitus päätti myös sitoa opinto tuen indeksiin, tämä on hyvä asia.

Toki opiskelijat niin kuin kaikki muutkin pienituloiset suomalaiset joutuvat koville ruoan hintojen noustessa sekä inflaation jatkaessa nousuaan. Kuitenkin hyvää ja turvallista kouluvuotta kaikille opintonsa taas aloittaville opiskelijoille. Koulutukseen laitetut rahat tulevat moninkertaisena takaisin yhteiskunnalle.