Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Liikettä nyt tavallista enemmän Lahden valtuustossa

Vuosi sitten suuren paikkajakodraaman aikoihin näytti siltä, että lahtelainen paikallispolitiikka ei voi enää sekavammaksi mennä. Luulo ei ollut tiedon väärtti tälläkään kertaa. Nyt valtuustoon on ehtinyt syntyä jo kaksi uutta ryhmää ennen kuin nykyinen valtuusto on ehtinyt istua ensimmäistäkään vuottaan.

Juha Tapiola ehti jo aiemmin siirtyä vihreistä RKP:n riveihin. Viime viikolla Liike Nyt julkisti uuden neljän valtuutetun ryhmänsä. Heistä Jari Pykäläinen ja Pasi Tuomaila jättivät jo aiemmin keväällä Pro Lahden ryhmän, viime viikolla Niko Liukkonen teki vastaavaan liikkeen. Pian sen jälkeen Tuija Saloranta puolestaan lähti perussuomalaisista.

Kaikkia mainittuja henkilöitä yhdistää yksi fakta: he ovat ensimmäisen kauden valtuutettuja. Ilmiössä on näkyvissä punainen lanka: uudet valtuutetut ovat tulleet kovin odotuksin kunnallispolitiikkaan, mutta syystä tai toisesta ovat nopeasti pettyneet.

Olennainen kysymys kuuluu: ovatko odotukset olleet täysin epärealistisia vai onko lähtijöiden kokemalle tunteelle todellisia perusteita? Yleispätevää vastausta on vaikea antaa, koska jokainen lähtijä on tehnyt oman ratkaisunsa.

Kolme lähtijää on Pro Lahden ryhmästä, joka oli viime vaalien suhteellisesti suurin voittaja. Paikkamäärissä mitattuna suurin voittaja puolestaan oli perussuomalaiset, joka myös menetti nyt yhden valtuutetun. Aiemminhan ryhmä oli myös menettänyt yhden valtuutetun, kun Pykäläinen siirtyi heti vaalien jälkeen Pro Lahden riveihin.

Sekä perussuomalaiset että Pro Lahti ovat aikanaan lahtelaiseen politiikkaan tullessaan profiloituneet Lahden perinteisten valtapuolueiden haastajina. Loikkarinelikon uusi poliittinen koti Liike Nyt on puolestaan ilmoittanut uudistavansa koko suomalaista politiikan teon tapaa.

Pyörän keksiminen uudelleen ei ole kovin helppoa, ei etenkään politiikassa. Myös Liike Nytin todellinen painoarvo lahtelaisessa politiikassa punnitaan vasta seuraavissa vaaleissa. Silloin ei ole enää mahdollista päästä sisään keittiön kautta.