Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Toteutetaan avoimien ovien keskusta

Haastan kaikki meidät Lahden kaupunkikeskustan kehittämiseen liittyvät tahot tekemään Lahden keskustasta avoimien ovien keskustan. Toinen kirjoitukseni pointti ovat kaupungin tulevaisuuden tekijät eli opiskelijat.

Yksi itseäni eniten innostavista mahdollisuuksista kaupunkikeskustan kehittämiseksi onkin kaupunkistrategiamme päätös kasvattaa kaupunkia kehittyvänä yliopistokaupunkina ja tukea yritysten kasvua laajalla korkeakoulujen, oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä.

Suomen nuorimpana yliopistokaupunkina tämä on meille aivan uusi mahdollisuus, johon meidän on tarttuva heti.

Ikääntyvä kaupunkimme tulee tulevien vuosien aikana saamaan myös tuhansia uusia korkeakouluopiskelijoita asukkaikseen – Lahdella onkin kaikki mahdollisuudet olla kansainvälisesti houkutteleva nuorten kaupunki.

Kaupunkistrategian tavoitteena on, että vuonna 2026 Lahdessa korkeakouluopiskelijoita on jo 8 500 ja vuoteen 2030 mennessä jo 10 000.

Tavoitteiden toteutuessa ammatilliseen tai akateemiseen tutkintoon tähtääviä opiskelijoita Lahdessa on vuonna 2030 jo miltei 20 000. Tuloksena Suomen alhaisimmin koulutetun kaupungin koulutustaso nousee ja sen myötä myös työllisyys kehittyy positiivisesti.

Samalla ammatillisen tai korkeakoulututkinnon saaneet lahtelaiset vastaavat osaamisellaan alueella kehittyvien, kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten osaajatarpeisiin.

Tutkitusti kaikkein tärkein kriteeri opiskelupaikan valinnassa on kaupunki. Siis se, mihin halutaan asettua opiskelemaan, on tärkeämpää kuin se, mitä opiskellaan.

Jotta suomalainen tai kansainvälinen opiskelija valitsisi juuri Lahden omaksi opiskelupaikakseen, hän luultavasti pohtii, millainen tunnelma opiskelukaupungissa vallitsee.

Lahdesta onkin opintojen lisäksi löydyttävä hyvät ja sopivan hintaiset asunnot, mahdollisuudet liikunta- ja kulttuuriharrastamiseen ja etenkin vireä ja houkutteleva kaupunkikeskusta kahviloineen, ravintoloineen, kivijalkakauppoineen, erikoisliikkeineen, viinibaareineen ja kaljapubeineen sekä tapahtumineen.

On myös hyvä muistaa, että muun muassa Labissa opintonsa aloittavien keski-ikä on 27 vuotta. Palveluita onkin pohdittava kaikenlaisille opiskelijoille. Osa muuttaa suoraan lapsuudenkodistaan vieraaseen kaupunkiin, osa on jo perheellisiä ja osa kouluttaa itseään pitkänkin työuran jälkeen uusiin ammatteihin.

Kaupungin keskustan kehittämisessä on pohdittava sitä, mitä tänne asettuvat opiskelijat haluavat nyt ja mitä kaupungilta halutaan 10 vuoden päästä. Ylipäätään Lahden ja Lahden seudun menestymisen ja kasvun kannalta on nimittäin aivan keskeistä ratkaista se, miten tänne tulevat opiskelijat juurtuvat alueelle pysyvästi osaksi kasvavaa kaupunkia ja kasvavia yrityksiä luomaan hyvinvointia myös koko ajan lisääntyvälle ikääntyneiden joukolle.

Kaupungin keskustaa onkin rakennettava tämän päivän 15-vuotiaille – pitäisikö meidän siis kuunnella heitä tarkemmin? Päätöksentekijöillä on oltava kyky ja rohkeus miettiä asioita vähintään 10–20 vuoden perspektiivillä. Tehtävänämme on luoda mahdollisuudet kuntalaisille, yrityksille ja muille yhteisöille parhaaseen mahdolliseen elämään ja kasvuun nyt ja tulevaisuudessa.

Elinkeinopolitiikalla ja päätöksillä on vaikutusta. Jos emme olisi investoineet Lahden kehätiehen tai saaneet yliopistoa tai kansainvälistä ja kansallista huomiota Euroopan johtavana ympäristökaupunkina niin kansainvälistä kasvua hakeva Fazer olisi todennäköisesti päätynyt rakentamaan makeistehtaansa joko eteläisempään Suomeen tai Eurooppaan.

Suomen kilpailukykyisimmän yritysten toimintaympäristön lisäksi meidän on luotava otolliset ja houkuttelevat olosuhteet yritysten tarvitsemille osaajille eli tulevaisuuden lahtelaisille.

Osaajat, jotka jo opintojensa aikana luovat lisäarvoa tutkimuksen ja kehityksen myötä tai osaajia, joille luomme yrityksiä varten räätälöityjä oppimispolkuja ns. suorittavaan työhön. Kun työpaikka löytyy, niin olemme opiskelijoiden Lahden seudulle juurruttamisessa jo pitkällä.

Jotta opiskelijat ja työssäkäyvät lahtelaiset löytävät syitä tulla kaupungin keskustaan, on sen oltava auki. Avoimien ovien keskustalla tarkoitankin sitä, että päätetään ensin, että esimerkiksi tiettyinä päivinä viikosta keskustan toimijat pitävät ovensa auki bisnekselle ja kohtaamisille myös iltaisin niin arkena kuin viikonloppunakin.

Suljetut ovet eivät kutsu kylään, asioille tai viettämään yhteistä aikaa.

Lahden keskusta on täynnä laadukkaita ajanviettomahdollisuuksia ja yrityksille tärkeitä kulutusmahdollisuuksia, mutta niiden on oltava avoinna.

Keskustaan tarvitaankin paikkoja, joissa esimerkiksi opiskelijoiden oma kupla puhkeaa.

Asetetaan yhteiseksi tavoitteeksi, että Lahti opiskelupaikkakuntana ei olekaan vain välietappi vaan tulevaisuuden koti, minne olemme opiskelijat matkan varrella yhdessä juurruttaneet.

Lahden kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja (kok.)