Seri-tukipiste on seksuaaliväkivaltaa kokeneiden tukikeskus, joka on tarkoitettu yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Tukipiste on tarkoitettu matalan kynnyksen tukipalveluksi, johon voi itse hakeutua, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana.
Palveluun hakeutumisen ehtona ei ole rikosilmoitus, vaikka siihen kannustetaan. Tärkeänä pidetään, että seksuaaliväkivallan kokija saa tarvitsemansa avun yhdestä paikasta ja hänet voidaan ohjata asianmukaisiin erityispalveluihin.
Toipumisen alkamiseen vaikuttavat nopea hoitoon pääsy, sensitiivinen kohtelu ja nopea toiminta. (Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)
Istanbulin sopimus eli Euroopan neuvoston yleissopimus velvoittaa jäsenvaltioitaan, kuten Suomea, perustamaan matalan kynnyksen tukikeskuksia.
Tilastokeskuksen tammikuussa julkaisemien rikos- ja pakkokeinotilastojen mu‑kaan raiskauksia ilmoitettiin viime vuonna 1 806, mikä on 356 tapausta eli neljänneksen enemmän kuin vuonna 2020.
THL:n kouluterveyskyselyn osoittaa myös huolestuttavia lukuja. Vuodesta 2006 lähtien vuoteen 2021 asti oppilaiden vuosittain kokema seksuaalinen väkivalta on lisääntynyt perusopetuksen 8.–9.-luokkalaisten, lukiolaisten ja ammatillisten oppilaitosten oppilaiden keskuudessa.
Erityisesti seksuaalisen väkivallan kohdanneilla ihmisillä avun tarve on suuri.
Perusopetuksessa sek‑suaaliväkivaltaa kokeneiden osuus on noussut 8,5 prosentista 10,6 prosenttiin, lukiolaisten keskuudessa 7,4 prosentista 11,7 prosenttiin ja ammatillisissa oppilaitoksissa 6,8 prosentista 12,8 prosenttiin. THL:n sivuilta ei löytynyt tietoa siitä, kuinka montaa tapausta nämä prosentit koskevat.
Onko niin, että ihmisten seksuaalisuudesta ja erityisesti kaltoinkohtelusta on edelleen vaikeaa ja haastavaa puhua, ja ottaa asia puheeksi? Leimaako vaikean asian puheeksi otto meidän yhteiskunnassamme, onko se tabu?
Seksuaalisuuden puheeksiottoon vaikeissakin asioissa pitäisi olla lupa, mutta niin se ei valitettavasti aina ole. Tässä tapauksessa olemme huomanneet, että seksuaalirikoksen kokijat jäävät usein ilman akuuttia tukea, psyykkinen ensiapu jää useimmiten kokonaan pois.
He eivät jaksa, pysty tai vaikkapa uskalla hakea apua. He ovat kokeneet trauman, joka saattaa aiheuttaa hyvinkin vakavia ja pitkäkestoisia haittoja niin fyysiseen kuin psyykkiseen vointiin.
Rikosilmoituksen tekeminen ja tutkimuksiin saattaminen olisi ensiarvoisen tärkeää ihmisen pidempiaikaisen hyvinvoinnin takia.
Asianmukaisella ja nopealla toiminnalla avun piiriin saattaminen on myös yhteiskunnallisesti merkittävä asia niin ihmisen itsensä kuin hänen verkostojen takia. Tällä nopealla avulla saatetaan estää ihmisen pysyvä traumatisoituminen, ahdistus ja masennus sekä viime kädessä syrjäytyminen yhteiskunnasta ja mahdolliset itsemurhat.
Toivomme, että Päijät-Hämeessä kehitetään myös palvelupolkua seksuaaliväkivallan tekijöille. Jokainen tekijä on avun arvoinen. Oikea-aikaisella puuttumisella voidaan ehkäistä ylisukupolvista käytöstä. Seksuaaliväkivallan tekijän toimintamallin takana on moninaisia syitä.
Haluamme virittää keskustelua ja erityisesti saada eri toimijat kiinnostumaan asiasta laajempaan vuoropuheluun. Jokaisella ihmisellä on oikeus saada seksuaalineuvontaa ja -terapiaa sekä ohjausta seksuaalisuuden asioissa.
Erityisesti seksuaalista väkivaltaa kohdanneilla ihmisillä avun tarve on suuri. Olemme sitä mieltä, että palvelun tulisi olla julkista, jotta jokaisella ihmisellä on myös taloudellisesti mahdollista saada apua kohtaamaansa väkivaltaan.
Me traumasensitiiviset seksuaaliterapeutit olemme ihmeissämme siitä, että miksi Päijät-Hämeen alueella ei ole omaa Seri-tukipistettä tai jos on, niin miksi siitä ei ole julkista tietoa.
Traumasensitiivisinä seksuaaliterapeutteina kohtaamme jopa viikoittain ihmisiä, jotka ovat jollain tapaa kohdanneet seksuaalista väkivaltaa. Jokainen näistä tapauksista on liikaa!
Traumasensitiiviset seksuaaliterapeutit