Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Rosvon ja poliisin yhteinen karkumatka tuli yllätyksenä muulle valtuustoryhmälle

Lahtelaisessa politiikassa kuului pieni kohahdus pari viikkoa sitten, kun ensimmäiset tiedot Pro Lahti -ryhmän kutistumisesta olivat lähteneet liikkeelle. Lopulta asiaan saatiin nopeasti varmistus: Pasi Tuomaila ja Jari Pykäläinen ilmoittivat lähtevänsä ryhmästä ja jatkavansa itsenäisinä valtuutettuina.

Uutista voi pitää merkittävänä tai yhdentekevänä, molemmille näkökulmille löytyy hyvät perustelunsa.

Muutoksen merkitystä arvioitaessa on hyvä palauttaa ensin mieliin, että Lahden valtuustossa on 59 jäsentä. Kahden valtuutetun lähtö jostakin ryhmästä ei siis ole kovin kummoinen poliittinen maanjäristys, korkeintaan pieni tärähdys. Muutoksella ei välttämättä ole mitään käytännön vaikutusta siihen, millaisia päätöksiä valtuusto tekee.

Kolikolla on kuitenkin myös toinen puolensa. Ei ole ihan tavanomaista, että jokin valtuustoryhmä kutistuu kesken vaalikauden peräti kolmanneksella. Lahtelaisessa kunnallispolitiikassa on nähty prosentuaalisesti yhtä iso muutos viimeksi vuosituhannen vaihteen tienoilla, kun kokoomuksen valtuustoryhmä hajosi ja lopulta kapinaryhmä kasvoi isommaksi kuin virallinen valtuustoryhmä.

Kilpailevissa ryhmissä ja etenkin isommissa puolueissa tuore uutinen herätti myös vahingonilon ja sarkasmin sekaisia reaktioita. ”Paratiisissa on käärmeitä”, kuului eräskin kommentti.

Lähdön perimmäisistä syistä on ollut vaikea saada yksityiskohtaista käsitystä, koska osapuolet ovat kommentoineet tapahtunutta julkisuudessa pidättyvästi.

Lähtijöiden esittämät kommentit arvoja ja toimintakulttuuria koskevista näkemyseroista voivat tarkoittaa epämääräisyydessään melkein mitä tahansa. Pykäläisen antamasta kommentista tulee tosin vielä esille, että näkemysero on ollut hänen ja ryhmän puheenjohtajan Kalle Aaltosen välillä, mutta Pro Lahden jäsenet eivät kuulemma liity asiaan.

Tilanne antaakin eväitä ties millaiselle spekulaatiolle ja keittiöpsykologialle. Onko kyse ongelmista henkilökemioissa? Onko nähty kovatahtoisten persoonien yhteentörmäys? Vai onko ensimmäisen kauden valtuutetuilla ollut vääränlaisia käsityksiä valtuutetun työstä ja liiankin kovat odotukset siitä, miten nopeasti valtuutettuna on mahdollisuus vaikuttaa asioihin?

Täysin varman totuuden tietävät vain asianosaiset itse, mutta pienen soittelukierroksen ja toisistaan riippumattomien lähteiden avulla olen pystynyt hahmottamaan karkean kuvan siitä, miten kaksikon lähtö meni. Vaikuttaa kiistatta siltä, että lähtöön ei liity isoa draamaa tai pitkittynyttä konfliktia.

Uutinen on merkittävä tai yhden­tekevä.

Päinvastoin, heidän lähtönsä tuli yllätyksenä muulle ryhmälle vain pari päivää ennen kuin asia tuli julkiseksi. Kaksikko soitti ensin ryhmän puheenjohtaja Kalle Aaltoselle, minkä jälkeen he kävivät vielä keskustelun varapuheenjohtaja Anita Immosen kanssa.

Siinä vaiheessa kaksikko oli työstänyt päätöksensä jo niin pitkälle, että se ei keskusteluista huolimatta muuksi muuttunut. Näissäkin keskusteluissa Pro Lahden johtohahmoille jäi epäselväksi, mikä tarkalleen oli lähdön syynä.

Oli miten oli, jotain on tapahtunut melko nopeasti. Vielä alle vuosi sitten tunnelma oli tyystin toinen, kun Tuomaila onnistui nousemaan valtuustoon ensimmäisellä yrittämällään Aaltosen imussa.

Se oli eräänlainen huipennus kirjan kansiinkin päätyneelle selviytymistarinalle, jonka myötä hän pääsi päihdehelvetistä ja kuolemanporteilta yhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi.

Pykäläisen tapaus on toisenlainen. Hän tuli valituksi valtuustoon perussuomalaisten ehdokkaana, mutta ehti siirtyä jo ennen ensimmäistä valtuuston kokousta Pro Lahteen, mikä oli omassa lajissaan ennätyksellisen nopeaa toimintaa.

Viime kesänä Pykäläinen avasi perussuomalaisista lähtönsä syitä hyvinkin seikkaperäisesti ja kriittiseen sävyyn. Tällä kertaa hän on huomattavasti pidättyvämpi, koska ”asiat riitelee, ei miehet”.

Sivumennen sanottuna ei ole sattumaa, että juuri Tuomaila ja Pykäläinen lähtivät samalla oven avauksella, vaikka molemmat ovatkin kuulemma tehneet ratkaisunsa itsenäisesti ja toisistaan riippumatta. Tuomaila ja Pykäläinen löysivät nopeasti yhteisen sävelen, kun Pykäläinen oli siirtynyt Pro Lahteen -perussuomalaisista.

Miehiä yhdistää kiinnostus päihdeasioihin, tosin hyvin erilaisista taustoista johtuen. Parivaljakon itsekin käyttämän ilmaisun mukaan Tuomaila on rosvo ja Pykäläinen poliisi.

Ensin mainittu titteli viittaa Tuomailan menneisyyteen vankilassakin istuneena päihdeongelmaisena, jälkimmäinen Pykäläisen ammattiin. Kaksikko ryhtyikin tekemään nopeasti yhteistyötä muun muassa huumeruiskujen vaihtopaikkana toimivan Jelpin sijaintipaikkaa koskevissa kannanotoissaan.

Yhteisen sävelen löytyminen on mielenkiintoista sitä taustaa vasten, että heti vaalien jälkeen kaksikko oli ehtinyt julkisesti vääntää kättä sanavalinnoista, kun Pykäläinen hahmotteli haluavansa ”siivota” päihteidenkäyttäjiä Lahden katukuvasta, mihin Tuomaila reagoi kriiittisesti.

Hän peräänkuulutti tuolloin päihteidenkäyttäjien ihmisarvoa ja oikeutta viettää aikaansa haluamissaan paikoissa.

Tuomaila arvelee hakeutuvansa vielä johonkin toiseen valtuustoryhmään, ei kuitenkaan ennen kesää. Pykäläinen on ilmoittanut jatkavansa itsenäisenä valtuutettuna.

Jos Pykäläinen tulee toisiin ajatuksiin, hänellä olisi vielä hyvät mahdollisuudet lähteä tavoittelemaan Terho Anttolaisen nimissä olevaa paikallisen kunnallispolitiikan ennätystä.

Anttolainenhan ehti edustaa vuonna 2012 alkaneen vaalikauden aikana peräti neljää eri puoluetta ja tarkalleen ottaen kuutta erinimistä valtuustoryhmää, koska siirtymävaiheiden aikana hän toimi myös puolueiden ulkopuolisten pienryhmien nimissä.

Jatkuvat muutokset saattoivat herättää kulmien kohottelua, mutta Anttolainen itse näki puolueiden ja valtuustoryhmien vaihtamisen enemmän positiivisena kuin negatiivisena asiana.

”Pidän tätä koulutuksena. On erittäin valaisevaa nähdä, miten eri puolueet toimivat. Joskus tie päättyy, mutta haluan edelleen palvella kansaa”, Anttolainen kommentoi lehdellemme kyseisen vaalikauden lopussa.

Tuomaila ja Pykäläinen eivät ole toistaiseksi puhuneet mahdollisista valaistumis- tai koulutuskokemuksistaan. Aika näyttää, tuleeko niitä lisää muissa ryhmissä.