Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Monitoimitalojen suunnittelussa otettava senioritkin huomioon

Haluan kysyä Lahden kaupungin sosiaali- ja terveysalan päättäjiltä seuraavaa.

Lahdessa on jo valmiina muutama uusi monitoimitalo ja pari uutta rakenteilla. Mukkulaan ollaan kyllä jo suunnittelemassa, mutta valmistuu muutaman vuoden päästä. Lähes kaikissa monitoimitaloissa on tilat päiväkotilapsille, nuorille, koululaisille ja kirjastolle. Muitakin palveluita saattaa olla, esimerkiksi terveys- ja ruokapalvelut sekä liikuntamahdollisuudet. Aika monessa on myös vuokrattavana kokous - ja harrastetiloja. Mutta vanhuksista ei puhuta minkään monitoimitalon yhteydessä yhtään mitään.

Kun olen kysellyt asiaa kaupungin suunnalta, minulle on selvinnyt, että jonkun pitää ottaa vastuu tilan käytöstä pitkällä aikajänteellä. Minulla on se käsitys, että kaupunki on tilaaja ja vuokranmaksaja päiväkoti- koulu-, nuoriso- ja kirjastotiloissa. Eläkeläisjoukot vain kasvavat, he ovat hyvin pirteitä vielä korkeassakin iässä, joten kyllä hekin tarvitsevat oman tilansa.

Miten voi olla mahdollista, että kaupunki ei ota heitä näissä monitoimitalosuunnitelmissa huomioon? Voisiko terveys- ja sosiaalipuoli ottaa heidät vastuulleen ja järjestää tilat ja tiloihin vetäjät?

Vai onko ajateltu niin, että kyllä kolmas sektori hoitaa heidät vapaaehtoistyön kautta? Kolmas sektori tarvitsee kuitenkin rahoitusta tilojen vuokraan ja toimintaan. Rahoitusta pitää hakea joka vuosi, joten mitään pitkän tähtäimen hankkeita ei uskalla suunnitella.

Mukkulan monitoimitaloon tulee nyt jo suunnitella ikäihmisille omat tilat, jotta saataisiin heti senioreille päivätoimintaa ja muutakin virkistys- ja harrastetoimintaa. Mukkulassa ja Kilpiäisissä on tietääkseni yhteensä yli 2 000 eläkeläistä.

Lahden kaupungin nettisivuilla sanotaan monitoimitaloista: ”Monitoimitalot ovat alueensa oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskuksia. Monitoimitalot toimivat lähialueiden asukkaiden ja eri-ikäisten kaupunkilaisten kohtaamispaikkoina.”

vapaaehtoistyöntekijä, Mukkulan Puuhapirtti