Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Oman alan kesätöitä kannattaa hakea avoimin mielin

Opiskelijakaupunki Lahdessa kesätyömarkkinoilla on nyt huippusesonki. Opiskelijat ja koululaiset hakevat arvokasta kokemusta ja tarpeellisia tienestejä. Yritykset ovat myös aktivoituneet, kesäsijaisuuksien lisäksi, palvelualoilla varaudutaan pandemian jälkeen normalisoituvaan toimintaan.

Kysynnän ja tarjonnan painopiste on työmarkkinoilla välillä työntekijöiden, välillä työnantajien puolella. Myös toimialakohtaisia eroja on paljon. Joidenkin yritysten viestit hakijapulasta kertovat konkreettisella tavalla laajemmista kohtaanto-ongelmista työmarkkinoilla. Siksi haluan kannustaa nykyisiä ja tulevia lahtelaisia nuoria tarkastelemaan kesätyöpaikkojen ilmoituksissa kerrottuja kriteereitä avoimin mielin.

Opintojen alkutaipaleella oman alan kokemusta voi saada eri toimialoilla, erikokoisissa yrityksissä ja erilaisissa tehtävissä.

Meillä on loistavia nuoria tulossa työmarkkinoille.

Otetaan esimerkiksi Lahden alueella toimivaa Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut oy, joka on juuri jatkanut kesätyöhakukampanjansa hakuaikoja. Laitoshuoltajan työ sisältää monipuolisia siivousalan töitä työehtosopimuksen mukaisella kuukausipalkalla.

Uskon vahvasti siihen, että kesätyökokemus laitoshuoltopalvelualan yrityksessä on kiinnostava niin työn tekijälle kuin tuleville työnantajillekin. Laitoshuoltaja tutustuu työn kautta erilaisten rakennusten (esimerkiksi koulu, päiväkoti, toimistot, sairaala) toimivuuteen niiden käyttötarkoituksesta riippuen.

Siivouksen asiakastarpeet kertovat myös sen taustalla olevista toiminnoista ja eri asiakasryhmien palveluissa huomioon otettavista näkökulmista. Palvelutyö vajaan 500 työntekijän yrityksessä antaa käytännön tuntumaa palvelumuotoiluun, HR-viestintään ja laajalla asiakasalueella toimivan yrityksen logistiikkatoimintoihin.

Avoimin mielin kesätyöntekijä oppii ja ehkä löytää myös kehitettävää HR-koulutuskäytännöistä, työvuorosuunnittelusta ja henkilökunnan rekrytointikäytännöistä. Työnantajana suhtautuisin tällä kokemuksella varustettuun työnhakijaan positiivisesti. Jokainen työkokemus voi olla arvokas.

Samalla haluan haastaa myös lahtelaiset kesätyönantajat. Meillä on loistavia nuoria tulossa työmarkkinoille. Normitöiden ohella kannattaa jutella työntekijöille laajemminkin yrityksen asiakkaista, markkinoista, henkilöstöhallinnosta ja liiketoimintaympäristöstä.

Se saattaa avata uusia näkökulmia myös työnantajapuolelle, vaikka olisikin oman alan rautainen konkari. Kannattaa pitää mielessä, että nuoren mielikuva töistä, toimialasta ja työnantajayrityksestä elää vahvasti vielä kauan senkin jälkeen, kun kesän tilipussi on jo laitettu kansantalouteen poikimaan.

elinvoimajohtaja