Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taloyhtiöiden etu ei toteutunut

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen vuosikokous pidettiin kahdessa osassa Lahden Seurahuoneella. Valtaosa asioista käsiteltiin 15.3. pidetyssä kokouksessa, jossa paikalla oli 96 osanottajaa edustaen yhdeksää prosenttia äänivallasta. Jatkokokouksessa 21.3. paikalla oli 62 osanottajaa edustaen vain kuutta prosenttia äänivallasta.

Tässä jäsentaloyhtiöiden kannalta vuosituhannen tärkeimmässä kokouksessa kysymys oli poikkeuksellisen painavista asioista, säännöistä, säätiöstä, miljoonasta eurosta ja ennen kaikkea yhdistyksen tulevasta suunnasta.

Kokouksessa ovi oli ammollaan auki jäsentaloyhtiöiden asemaa vahvistaville muutoksille. Enemmistöä ei uudistusten taakse kuitenkaan vielä saatu, vaan vanha valta säilytti asemansa ja sai tahtonsa läpi kiistanalaisessa säätiöhankkeessa.

Ensin hallitusvaalista. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen edellisessä vuosikokouksessa 14.9.2021 yhdistykselle hyväksyttiin uudet säännöt, joiden siirtymäsäännöksen mukaan yhdistyksen kaikkien nykyisten hallituksen jäsenten toimikausi olisi päättynyt tähän vuosikokoukseen. Tämä olisi käytännössä tarkoittanut sitä, että kaikki paikat olisivat olleet aidosti auki ja kaikki hallituksen jäsenet olisi valittu ”puhtaalta pöydältä”.

Säännöt tullakseen voimaan edellyttävät kuitenkin niiden rekisteröintiä Patentti- ja rekisterihallituksen toimesta. Normaalisti toimien sääntöjen rekisteröinti olisi hoitunut parissa kuukaudessa, jolloin uudet säännöt olisivat olleet voimassa hyvissä ajoin ennen kiinteistöyhdistyksen vuosikokousta.

Tämän rutiinitoimenpiteen ajoissa tekemisen toiminnanjohtaja ja hallitus kuitenkin laiminlöivät jättämällä sääntöjen rekisteröintihakemuksen PRH:lle vasta 10.1.2022. Kiirettä ei pidetty myöskään vastaamisessa PRH:n 15.2. 2022 lähettämään kahta pykälää koskevaan korjauskehotukseen, joihin PRH:n käsittelijä oli antanut selkeät vastausohjeet. Kymmentä minuuttia enempää vastaaminen ei olisi vaatinut.

Työmme ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan, sillä siemen on pantu maahan ja alkanut itämään.

Tämän viivyttelyn johdosta vuosikokouksessa mentiin vanhoilla säännöillä, joiden perusteella hallituksen kymmenen jäsentä säilytti paikkansa ja kaksi erovuoroista tuli valittua uudelleen hallituksen kumileimasimena toimineen vaalivaliokunnan esityksestä. Kiinteistöyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan selitykset ja kokouksen moiteaikoihin viittaamiset ovat täysin perusteettomia ja pelkkiä tekosyitä tälle jäsenten etuja törkeästi polkeneelle menettelylle.

Sitten Päijät-Hämeen kiinteistösäätiöstä. Vastakkain kokouksessa olivat toisaalta yhdistyksen hallituksen jo kolme vuotta heiveröisin perustein ajaman säätiön perustaminen ja siihen liittyvän miljoonasiirron toteuttaminen ja toisaalta jäsentaloyhtiöiden esitys säätiövalmistelun keskeyttämisestä. Säätiöstä, sen säännöistä, hallinnosta ja niin edelleen käytiin monipuolinen keskustelu molempina kokouspäivinä ennen päätöksentekoa.

Vaikkeivat säätiön hyötyjä jäsentaloyhtiöille toiminnanjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja ole pystyneet missään vaiheessa avaamaan, äänin 99–30 kokous päätti säätiön perustamisesta ja miljoonan euron siirtämisestä yhdistyksen ja sen jäsenten kontrollin ulkopuolelle. Turhaa ja vastuutonta.

Vaikka yhdistyksen toiminnanjohtaja ja hallitus ovat koko ajan puhuneet varojen turvaamisesta ja hyödyistä tuleville sukupolville, miljoona euroa yhdistykselle ja viime kädessä jäsentaloyhtiöille kuuluvaa varallisuutta päätettiin siirtää sivuun ilman säätiölain edellyttämiä toimintasuunnitelmaa, talousarviota ja rahoitussuunnitelmaa.

Järjestely on verrattavissa tilanteeseen, jossa yritykseen, jolla ei ole liiketoimintasuunnitelmaa, sijoitettaisiin miljoona euroa. Tällaista riskisijoittajaa tuskin mistään muualta löytyisi. Faktojen puuttuessa pelkillä mielikuvilla markkinoidun kiinteistösäätiön perustaminen ja siihen liittyvä miljoonan euron rahasiirto on verrattavissa Sammon ryöstöön, jossa jäsentaloyhtiöiden hyväuskoisuutta, tietämättömyyttä ja passiivisuutta on räikeästi käytetty hyväksi.

Me Päijät-Hämeen taloyhtiöaktiivit olemme pyrkineet lähes kolmen vuoden ajan toimimaan jäsenlähtöisen avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen perustuvan toimintakulttuurin puolesta ja herättämään taloyhtiöpäättäjiä osallistumaan oman etujärjestönsä uudistamiseen. Vuosikokouksen tulosten valossa emme toistaiseksi ole tässä onnistuneet.

Vuosikokouksen epäedullisista päätöksistä huolimatta työmme ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan, sillä siemen on pantu maahan ja alkanut itämään.

Kiinteistöyhdistys kuuluu sen jäsenille, ei rakennusliikkeiden, isännöinti- ja huoltoyritysten ja muiden alan toimijoiden edustajille, joiden asiakkaita tavalliset taloyhtiöt ovat. Kiinteistöyhdistyksen tehtävä on toimia jäsentensä eli tavallisten taloyhtiöiden etujärjestönä eikä käyttää jäsentensä rahaa ja resursseja koko kiinteistöalan yleisedunvalvontaan.

Lopuksi haluamme kiittää niitä lukuisia taloyhtiöaktiiveja, jotka ovat tunnistaneet uudistamisen tarpeen ja työskennelleet kanssamme yhteisten tavoitteidemme saavuttamiseksi.

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia tai jäseniä.