Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Missä Lahden kaupungin ammattimaisesti laadittu strategia lymyää?

Lahden kaupungin strategia on saanut ansaittua huomiota julkisuudessa. Kyseenalaistamme vahvasti kyseisen dokumentin painoarvoa, kun mietimme, mihin sekametelisoppaan kaupunki veroeuromme kerää.

Luettelon muotoon puettu dokumentti antaa surullisen kuvan valtuuston suhtautumisen tasosta koko strategiaan. Eli strategia on edelleen toivotaan toivotaan -luettelo. Meitä ihmetytti myös se, että valtuuston yrittäjätaustaiset jäsenet eivät puutteita huomanneet ja niistä äläkkää nostaneet.

Veronmaksajina meitä kiinnostaa, miten strategian perusosio, eli toimintaympäristön analyysi on mahdettu tuohon luetteloon koostaa.

Kaipaamme muun muassa sote-uudistuksesta aiheutuvien rakenteellisten muutosten tarkempaa arviointia, etenkin niiden vaikutuksista kaupungin johtamis- ja kustannusrakenteisiin.

Strategiaa valmisteltaessa ei myöskään Ukrainan sodan aiheuttamien pakolaisten vaikutuksista ollut edes alustavaa tietoa. Strategiapäätöstä tehtäessä valtuustossa asia olisi pitänyt kuitenkin tuoda esille ja tehdä merkinnät mahdollisista varauksista sekä kertoa, miten kaupunki varautuu pakolaistulvaan.

Vakavasti kaupungin ja sen asukkaiden turvallisuutta uhkaavien todennäköisten kyberhyökkäysten torjunnasta täytyy kaupungilla olla hyvä valmiiksi testattu suunnitelma.

Lahdessa elää vahvasti myytti, että kunnan ja yrityksen johtaminen ja strategian laadinta ovat erilaisia kuin yö ja päivä.

Myöskään emme pettymykseksemme löytäneet mainintoja kaupungin keskittymisestä perustehtäviinsä, uusien liiketoimien etsinnän lopettamisesta ja lukuisien konserniyhtiöidensä välttämättömästä tulevasta karsinnasta.

Outoa oli huomata, ettei kaupungin konsernipankin tulevaisuudesta ollut mainintaa, onhan muun muassa lainlaatija niistä kiinnostunut. Askarruttaa tosiaan, ratkotaanko ja laaditaanko kaupungin johdon kammareissa lainkaan näiden uhkien torjunnan vaatimia merkittäviä suunnitelmia.

Lahdessa elää vahvasti myytti, että kunnan ja yrityksen johtaminen ja strategian laadinta ovat erilaisia kuin yö ja päivä.

Yritys laatii vuosittain liiketoimintasuunnitelman, eli bisnesplanin. Sen pohjalta yritys hankkii omalla työllään varat ja tuotot toiminnalleen ja omistajilleen.

Julkisella puolella strategia perustuu pääosin tuloihin, jotka kaupunki on määrännyt asukkaiden ja yritysten maksettavaksi. Näiden lisäksi varoja kertyy erilaisista avustuksista ja konserniyhtiöiden tuotoista. Keräämänsä varat kaupunki jakaa erilaisille strategialuettelonsa otsikoille. Toisin sanoen kaupunki jakaa rahaa päättäjien haluamalla tavalla, joka ei aina vastaa veronmaksajien toiveita.

Tässä törmäämme vakavaan virheeseen. Uskomus, ettei kaupungin tarvitse laatia toimintasuunnitelmia samalla tavoin kuin yritysten, on täysin väärä ja kuntalaisia harhaan johtava. Kaupungin kuvaamat strategiat ovatkin pelkkiä pilvilinnoja.

Kaupunki kuvaa toivelistassaan, minkä nimisiin asioihin se aikoo keräämänsä varat jakaa. Se ei kerro, onko se laatinut toimintasuunnitelmia eikä paljasta mitä mahdollisesti laaditut toimintasuunnitelmat sisältäisivät kyseisten asioiden toteuttamiseksi käytännössä.

Siis mitä ja miten tehdään? Miksi tehdään? Mitkä ovat hankkeen laadulliset, määrälliset ja taloudelliset tavoitteet? Sekä tietenkin myös: miten ne tullaan rahoittamaan?

Entä sivuuttaako kaupunki taaskin tärkeän kysymyksen vaatimattoman tuottavuuden parantamisesta? Kaipaamme luonnollisesti myös tiedot eri hankkeille nimetyistä vastuuhenkilöistä ja suunnitelmien toteuttamisaikatauluista. Nämä jäävät kaikki lukijan arvailujen varaan.

Ikävä kyllä johtopäätöksemme on, ettei Lahden kaupunki ole vieläkään oppinut laatimaan ammattimaisesti aitoja toimivia strategioita kaupunkilaisten toivomusten toteuttamiseksi kaikkien edut huomioivalla tavalla.

Välttämättömät laajat rakenteelliset muutokset loistavat poissaolollaan. Liekö kaupungin johto niitä edes tiukasti vaatinut? Siten kaupungin strategia ilman toimintasuunnitelmia on pelkkää hurskastelua ja perinteisen kaavan toistelua.

Hyvä on toki muistaa sekin, ettei Lahden kaupunki suinkaan ole surkein strategian muotoilija ja toteuttaja. Ei sitä osaa suuri ja mahtava naapurimmekaan, jonka strategia ilman kunnollista johtoa ja tarkoin harkittua toimintasuunnitelmaa on nyt todettu täysin epäonnistuneeksi.