Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Venäjä yrittää lyödä kiilaa koronan avulla

Koronavirus päästettiin tahallaan liikkeelle, koska sen avulla suuret massat saadaan kontrolliin. Koronapassi toteuttaa samaa tarkoitusta. Samalla maailman talousjärjestelmä nollataan ja varallisuus keskitetään harvalukuisen eliitin käsiin. Taustalla naruja vetelee sosialistinen maailmanhallitus. Rokotteiden avulla muokataan perimäämme ja sujautetaan elimistöömme mikrosiruja helpottamaan valvontaamme.

Ja niin edelleen. Muistinkohan mainita kaiken oleellisen? Tuossa nyt kuitenkin hyvin suuripiirteinen yhteenveto kaikista niistä salaliittoteorioista, joihin olemme viimeisen parin vuoden aikana törmänneet.

Tarkoitukseni oli jo muutama viikko sitten paneutua tähän aihepiiriin tarkemminkin ja tehdä siitä tälle palstalle taustoittava kirjoitus, koska nuo teoriat ovat samanaikaisesti niin huvittavia ja huolestuttavia. Mitä ihmettä se kertoo ajastamme, että tuollaisillekin ajatuksille on kannatusta?

Asia tuntui vielä ihan äskettäin ajankohtaiselta ja tärkeältä, koska Suomessakin koronarajoitusten vastainen liikehdintä oli saamassa levottomia piirteitä Helsingin Mannerheiminkatua tukkineen Convoy-tapahtuman myötä.

Sittemmin kaikki on muuttunut. Koronarajoituksia on isolta osin purettu ja korona ylipäätänsä ei jaksa kiinnostaa enää ketään Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ei, vaikka sairaalakuormitus on ollut viime aikoina ennätyslukemissa. Mieliimme mahtuu vain yksi iso asia kerrallaan.

Enää kaikkein intomielisimmät salaliittoteoreetikot ovat jaksaneet koplata asioita toisiinsa. Erään näkemyksen mukaan Putin on sodan aloitettuaan mukana talouden nollaukseen liittyvässä salajuonessa, joka on saanut alkunsa Sveitsin Davosissa vuosittain järjestettävästä maailman talousfoorumista. Tiedetäänhän myös Putinin itse osallistuneen takavuosina kyseiseen tapahtumaan.

Naurattaisi, jos ei Ukrainan tilanne olisi niin surullinen kuin on.

Koronan ympärillä pyörivillä salaliittoteorioilla ja protestiliikkeillä saattaa kuitenkin olla paljon todellisempi yhteys Venäjän toimintaan kuin olemme tulleet ajatelleeksi.

Suuntaa-antavan käsityksen asiasta saa vilkuilemalla erinäisiä vaihtoehtomedioita internetin sivukujilla. Ei tarvitse nähdä kovin paljon vaivaa löytääkseen sivustoja, joilla tarjoillaan samassa paketissa voimakasta koronarajoitusten ja -rokotusten vastaista sanomaa sekä vahvoja kannanottoja Venäjän puolesta ja länttä vastaan.

Punaisena lankana tässä kaikessa on niin sanotun valtamedian välittämien tietojen kyseenalaistaminen. Perusoletuksena on, että media valehtelee kaikesta.

Mitä sitten? Eihän satunnaisesti löytyneiden nettisivujen perusteella voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ei niin, mutta kysymyksiä tuo havainto herättää. Vielä enemmän niitä herää, kun vilkaisee kansainvälisiä kokemuksia samasta aiheesta. Esimerkiksi Kanadassa koronan kiistämiseen ja virallisten linjausten vastustamiseen perustuva nettisisältö väheni peräti 95 prosenttia, kun yksi venäläinen nettitoimija blokattiin Ukrainan sodan alettua.

Kaikkein hätkähdyttävin kanadalainen havainto ilmeni sikäläisessä kyselytutkimuksessa, jossa oli kartoitettu rokotettujen ja rokottamattomien henkilöiden näkemyksiä Ukrainan sodasta. Tutkimusasetelma saattaa kuulostaa mielivaltaiselta, mutta tulosten perusteella siinä oli kiistaton pointtinsa.

Venäjälle asetettavia talouspakotteita kannatti peräti 86 prosenttia sellaisista ihmisistä, jotka olivat ottaneet kolme rokotetta tai enemmän. Täysin rokottamattomien keskuudessa vastaava luku oli vain 13.

Erot olivat suunnilleen yhtä räikeitä muissakin samaa aihepiiriä koskevissa kysymyksissä. Ne koskivat muun muassa Putinin lähipiiriin kuuluvien oligarkkien omaisuuden takavarikointia, Ukrainalle toimitettavaa aseapua ja Ukrainan taloudellista avustamista.

Vähintään kolme kertaa rokotetuista vain kaksi prosenttia oli sitä mieltä, että Kanadan ei pitäisi toteuttaa mitään kyselyssä mainituista Venäjän vastaisista toimista. Rokottamattomien keskuudessa vastaava luku oli peräti 52 prosenttia.

Noin isot erot eivät mene enää minkäänlaisen sattuman piikkiin. Osa ihmisistä on saanut omassa nettikuplassaan samanaikaisesti vahvan altistuksen sekä rokotteita vastustavalle että Venäjää myötäilevälle sanomalle, siitä ei ole epäilystäkään. Tuon tason informaatiokampanjan toteuttamiseen on tarvittu valtiollisen tason muskeleita.

Silmiini ei ole osunut vastaavaa kyselyä Suomesta, mutta sellaisen tulos olisi mielenkiintoista nähdä.

Olen kuitenkin varma, että rokotettujen ja rokottamattomien näkemyserot Venäjää koskevissa kysymyksissä eivät olisi meillä likimainkaan yhtä suuret kuin Kanadassa. Siitä pitää maamme sijainti ja historia huolen.

Kaiken edellä kirjoittamani tarkoitus ei olekaan leimata koronarokotteisiin ja -rajoituksiin kriittisesti suhtautuvia ihmisiä putinisteiksi, koska siinä ei olisi yksinkertaisesti mitään järkeä.

Enkä edes yritä sanoa, että kaikki rokotteista kieltäytyjät ovat salaliittoteorioihin hurahtaneita, koska sekään ei ole totta. Tiettävästi heitä on vain muutama prosentti. Suurimman osan kohdalla kyse on tavanomaisesta terveysnäkökulmiin liittyvästä huolesta, mikä menee vielä ihan ymmärrettävän varovaisuuden ja skeptisyyden piikkiin.

Sen sijaan halusin nostaa nuo Kanadan esimerkit esille, koska ne osoittavat havainnollisesti, kuinka systemaattista ja tuloksellista mielipideilmaston muokkausta itänaapurimme tekee. Meidän ihan jokaisen on syytä olla asiasta tietoisia.

Mainitsemieni havaintojen perusteella ei pidä kuitenkaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Koronavääntöjen tapaisissa asioissa on kaikesta keskustelun kipakkuudesta huolimatta ollut kyse siedettävistä ja osin harmittomistakin näkemyseroista, jotka kuuluvat vapaaseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. On turha lähteä tinkimään perusarvoihimme kuuluvasta sananvapaudesta informaatiovaikuttamisen vastaisen taistelun nimissä, koska silloin vain lisäämme vastakkainasettelua ja pelaamme vastustajan pussiin.

Rajanveto on kuitenkin mielestäni harvinaisen selvä, ihan mitä tahansa ei pidä ohittaa olankohautuksella. Venäjän virallisen linjan myötäily ja sotatoimien ymmärrys on yksinkertaisesti halveksittavaa maanpetturuutta eikä mitään muuta. Sananvapauteen kuuluu aina myös vastuu sanomisistaan.