Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kiinteistöliitto Päijät-Häme kannustaa aitoon ja avoimeen keskusteluun

Kiinteistöliitto Päijät-Häme on toiminut jäsentensä hyväksi jo vuodesta 1906, tavoitteena parantaa päijäthämäläistä kiinteistökantaa ja erityisesti auttaa jäsentaloyhtiötä toiminnassaan. Edustamme yli 1 870 jäsentä, joista suurin osa on taloyhtiöitä.

Yhdistys sai vuonna 2019 toimintaansa nähden suuren rahasumman, jonka historia oli hallituksen hyvin tehdyssä sijoitustoiminnassa. Erityinen kiitos siitä kuuluu kunniapuheenjohtajalle, Esko Rannalle, jonka sinnikkyyden ansiosta kyseiset osakkeet säilyivät yhdistyksellä ja tuottivat nyt saadun tuloksen.

Saatu raha haluttiin sijoittaa turvallisesti ja siten, että se hyödyttäisi päijäthämäläisiä taloyhtiöitä pitkällä aikavälillä. Harkittuaan hallitus päätyi esittämään rahojen säätiöimistä, joka on turvallinen ja läpinäkyvä tapa rahoille.

Valitettavaa on, että kun tulee rahaa, ilmestyy myös rahasta itsekkäästi kiinnostuneita tahoja. Juuri tällaisia tahoja vastaan säätiötä ollaan perustamassa. Vuosikokouksessa 26.03.2019 päätettiin säätiön perustamisesta.

Ryhmä lahtelaisia henkilöitä on jo parin vuoden ajan arvostellut yhdistystä, sen hallitusta ja toimihenkilöitä varsinkin yleisöosastokirjoituksin. Yhdistys on harkiten vastannut kirjoituksiin, koska haluaa välttää vastakkainasettelua ja turhaa kinaamista.

Kirjoituksissa on kuitenkin koko ajan esitetty erilaisia väitteitä ilman perusteluita ja faktoja yhdistyksen toiminnasta, hallituksesta ja toimihenkilöistä. Asiat on tarkoitushakuisesti tuotu esiin vääristyneestä näkökulmasta, ja on haluttu luoda mielikuvia väärästä toiminnasta.

Kyse on vain halusta luoda mielikuvaa väärin toimivasta ­hallituksesta ja toimihenkilöistä.

Nyt haluamme oikaista näitä väitteitä, jotta jäsenillämme, myös tulevilla, on faktoihin perustuvat tiedot. Kyse ei ole siitä, että haluaisimme vaientaa keskustelua, vaan ehdottomasti kannustaa siihen. Haluamme, että keskustelu on avointa ja vuorovaikutteista. Ei yksipuolista mustamaalaamista.

Hallitus järjesti säätiöhankkeesta kyselyn jäsenistölle, koska on aidosti kiinnostunut jäsentensä näkemyksistä ja mielipiteestä. Kyselyn liitteenä oli kooste säätiön valmistelussa tällä hetkellä olevista tiedoista. Siinä kerrattiin asiat, jotka jo aiemmin jäsenistölle on muun muassa vuosikokouksissa esitetty.

Tuloksena enemmistö vastanneista kannatti säätiön perustamista. Ryhmä kyseenalaistaa kyselyyn vastanneiden jäsenten mielipiteen arvon, kun tulos ei ollutkaan mieleinen.

Nyt ryhmä on ottanut ”tikun nokkaan” yhdistyksen sääntö­muutoksen. Uudet säännöt hyväksyttiin hyvän keskustelun ja äänestyksen jälkeen 14.9.2021 vuosikokouksessa. Ne toimitettiin Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), kun kokouksen moiteaika oli kulunut.

Yhdistys sai kuukautta ennen vuosikokousta eli 15.2.2022. PRH:lta korjauspyynnön, johon vastausaikaa on 19.4. asti. Korjauspyyntöön vastaaminen vaatii asiantuntemusta, jotta korjattavien pykälien sanamuodot saadaan oikein. Kyse ei siis ole mistään rutiinijutusta.

Koska 15.3. vuosikokousaineisto tulee valmistella hyvissä ajoin, muun muassa vaalitoimikunnan kokoukselle ja kutsun painatukseen pitää varata aikaa.

Kokouksen kutsu sekä laaja kokousmateriaali tulee lähettää kahta viikkoa ennen kokouksen ennakkoilmoittautumisen päättymistä eli viimeistään 28.2. Joten hallitus teki vastuullisen päätöksen ja tämä vuosikokous mennään vanhoilla säännöillä. Vältettiin riski, että säännöt olisivat muuttuneet ennen vuosikokousta ja vuosikokous olisi ollut pakko peruuttaa.

Ryhmä esittää jatkuvasti kirjoituksissaan väitteitä yhdistyksen hallituksen ja toimihenkilöiden lain ja sääntöjen vastaisesta toiminnasta, mutta se ei ole kertaakaan osoittanut, mihin laki- tai sääntökohtaan viittaavat. Kyse on vain halusta luoda mielikuvaa väärin toimivasta hallituksesta ja toimihenkilöistä omien tarkoitusperien ajamiseksi. Yhdistyksen hallitus ja sen toimihenkilöt ovat toiminnassaan aina noudattaneet yhdistyslakia ja yhdistyksen sääntöjä.

Ryhmä tuo jatkuvasti samoja esityksiään vuosikokouksiin, kuten nyt sääntöjen osalta. Asiat on kuitenkin jo kertaalleen päätetty yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttävässä vuosikokouksessa. Eivätkö he kunnioita jäsenten vuosikokouksessa tekemiä päätöksiä? Yhdistysdemokratiassa enemmistön kanta ratkaisee.

Väitteet salailukulttuurista ovat myös mielenkiintoisia. Ryhmä on itse kieltänyt Kiinteistöliittoon kuulu­vien luottamushenkilöiden ja työntekijöiden sekä Lahdessa toimivan Puheenjohtaja­klubin jäsenten osallistumisen heidän toimintaansa.

Toiminnanjohtaja on pyytänyt päästä kertomaan heille yhdistyksen toiminnasta sekä säätiöstä, mutta tämä on estetty. Heille on esitetty kutsu osallistua yhdistyksen toimintaan, kuten asunto-osakeyhtiötoimikuntaan. He eivät kuitenkaan ole olleet kiinnostuneita yhteistyöstä ja yhdistyksen yhdessä kehittämisestä. Jokainen voi itse arvioida, kuka tässä toimii avoimesti ja kuka ei.

Yhdistyksen hallitus jatkaa arvostetun ja hyvin toimivan Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen eteenpäin viemistä, aidosti ja läpinäkyvästi. Lehtikirjoittelumme meidän osaltamme tästä aiheesta päättyy tähän. Tervetuloa jatkamaan keskustelua ja vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan vuosikokoukseen 15.3.

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen puheenjohtaja

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja